Geplaatst op: 19-11-2021
Auteur: Redactie
NRIT Media

Tweederde vakantiegangers wil vaker op vakantie na corona

Zoover-poll: vakantieganger wil weer naar het buitenland na alle uitstel en annuleringen

Tweederde vakantiegangers wil vaker op vakantie na corona

Bijna tweederde van de Nederlanders wil vaker op vakantie gaan als de coronapandemie voorbij is en alle restricties opgeheven zijn. Daarmee willen ze de rampzalige vakantieseizoenen van de afgelopen twee jaar compenseren. Meer dan de helft van de vakantiegangers zag in die periode zijn vakantie uitgesteld of geannuleerd worden vanwege corona.

 

Dat blijkt uit een poll onder 2550 bezoekers van review- en boekingssite Zoover. De website trekt 30 miljoen bezoekers per jaar en biedt 15.000 pakketreizen aan van bijna alle reisaanbieders. Daardoor kan Zoover het zoek- en boekgedrag van Nederlandse vakantiegangers nauwkeurig volgen en analyseren. 


Uit de poll blijkt dat Nederlanders staan te springen om in 2022 weer eens ‘normaal’ op vakantie te gaan, dus zonder QR-codes, PCR-testen, inreisbeperkingen of quarantaineregels. Maar liefst 61,1% van de ondervraagden is van plan om na corona vaker op vakantie te gaan. De meeste mensen willen volgend jaar op autovakantie naar het buitenland (40,3%), maar bijna net zoveel vakantiegangers zijn van plan om een vliegvakantie te boeken naar een zonnig oord (38,9%). Hoewel Nederland in coronatijd steevast op nummer 1 stond in de lijst van populairste vakantiebestemmingen, is slechts een op de vijf mensen (19,6%) van plan om volgend jaar de vakantie in eigen land door te brengen. 


,,Nu het boekingsseizoen nadert zie je dat mensen het weer over hun vakanties gaan hebben en dat ze weer de zon op willen zoeken. Dat zie je terug in de uitkomsten van de poll”, zegt Lieneke Wijnia van Zoover. ,,We zagen van de zomer een toename van luxere vakanties en meer last minutes naar vijf sterren en All-Inclusive resorts. Nu zien we in het zoek- en boekgedrag een duidelijke toename in autovakanties naar het buitenland. Dat komt omdat mensen graag naar het buitenland willen, maar vliegen ook nog een beetje spannend vinden. Er zijn tenslotte veel vakanties uitgesteld en geannuleerd.”

 

Uit de Zoover-poll blijkt dat de pandemie diepe sporen heeft nagelaten bij reizigers. Bij maar liefst 55,3% van de respondenten is de vakantie de afgelopen jaren uitgesteld of geannuleerd vanwege corona. De gesloten grenzen en de vele beperkende maatregelen heeft het reisgedrag van veel mensen beïnvloed, zowel nu als in de toekomst. Uit de peiling blijkt dat een derde (33,1%) van de mensen van plan is een andere vakantiebestemming te bezoeken dan voor corona. Nu ook klimaatverandering een groeiend probleem wordt, is vliegen minder populair. Bijna twee op de vijf vakantiegangers (37,6%) is van plan minder vaak te vliegen. Een kleine meerderheid (55,3%) gaat niet meer of minder vliegen en een minderheid van 7,1% zegt vaker te gaan vliegen. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat zonnige bestemmingen meestal alleen op die manier bereikbaar zijn.

 

Link: https://order.perssupport.nl/file/pressrelease/63b094a5-2826-4ee4-925f-ab8133c259ae/9bba9bb6-3b16-4f45-bcd5-24ac3aab21c6/Vakantieplannen2022.pdf
Trefwoorden: Poll, vakantiegangers, vaker vakantie, zonvakantie

||| Blogs |||

09/07/21
Dromomania
Wat een intens genot was het. De voortijdige uitschakeling van het Nederlands Elftal (nou ja, eigenl...
28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.
29/06/20
Oost west thuis best
Oost west thuis best
29/06/20 · Marketing · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Vrijwel iedereen boven de 40 jaar kan zich de volgende situatie heel goed voor de geest halen. Het i...
09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

02/12/21
Staycation weer populair: 70% Nederlandse vakantiehuizen bezet door Nederlanders
Met de groeiende onzekerheid rondom de coronamaatregelen kiezen Nederlanders weer steeds meer voor e...
02/12/21
Bouw van nieuw centrumgebouw op Vakantiepark Beekse Bergen gestart
Op Vakantiepark Beekse Bergen wordt sinds enkele weken hard gewerkt aan de bouw van het ni...
25/11/21
Nederlanders zoeken veiligheid en zekerheid voor vakanties
Wat is het vakantiesentiment onder Nederlanders en de voor ons land belangrijke herkomstlanden? NBTC laat dat zien in haar elfde Vakantie Sentiment Monitor.
23/11/21
Pandemie verpest vakantiesentiment van Nederlanders niet
De pandemie verpest de vakantieplannen van de Nederlanders niet. Ze zijn wel voorzichtiger, bereid om een boosterprik te nemen en boeken later. Dat blijkt uit onderzoek van de VakantieDiscounter. Intussen lopen in Nederland de boekingen voor december als een trein, EuroParcs meldt nu al 30% meer boekingen voor de feestmaand.
19/11/21
Tweederde vakantiegangers wil vaker op vakantie na corona
Bijna tweederde van de Nederlanders wil vaker op vakantie gaan als de coronapandemie voorbij is en a...
19/11/21
Wat gebeurde er donderdag op de Recreatie Vakbeurs?
NRIT is samen met HISWA-RECRON zeer actief op de Recreatie Vakbeurs. Ons camerateam maakt elke beursdag een dagjournaal en in de studio interviewt Marc Gerlings interessante gasten. Een terugblik op de laatste beursdag.
19/11/21
Gemeente Wijdemeren zet forse verhoging toeristenbelasting niet door
Een amendement van de coalitiepartijen van gemeente Wijdemeren heeft ervoor gezorgd dat een verhoging van de toeristenbelasting van 1,25 naar 3,00 euro niet doorgaat. Dit geldt ook voor de een verhoging van de forensenbelasting, meldt HISWA-RECRON.
16/11/21
Gastvrij Nederland: steunpakket te mager door indeling naar kwartaal
Voor brancheorganisatie Gastvrij Nederland is het nu voorliggende pakket volstrekt onvoldoende. Dat is de reactie op de aankondiging van het Kabinet voor een steunpakket voor 1,3 miljard euro voor ondernemers om de korte lockdown op te vangen.