Geplaatst op: 15-11-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Gelderland steunt regionale ontwikkeling Loevestein

Gelderland steunt regionale ontwikkeling Loevestein
De provincie Gelderland steunt met ruim 100.000 euro het project Loevestein-Munnikenland. Daarmee moeten bezoekers van het beroemde kasteel worden verleid ook het omliggende Munnikenland te bezoeken. 

Slot Loevestein is vooral bekend van de ontsnapping van Hugo de Groot en trekt jaarlijks zo’n 150.000 bezoekers waarvan ruim 73.000 betalend. De vesting ligt op het kruispunt van waterwegen, het snijpunt van politieke betrekkingen en het knooppunt van ambities. Om het erfgoed van  Loevestein te kunnen beleven, is de verbinding van natuur, water en cultuurhistorie van wezenlijk belang.

Nieuwe Hollandse Waterlinie

De steun van de provincie Gelderland vloeit voort uit afspraken die zijn gemaakt rondom de Regiodeal-project Doorontwikkeling Loevestein-Munnikenland. Trekker van het project is Stichting Museum Slot Loevestein. De beheerders willen een masterplan opstellen om het voor bezoekers aantrekkelijker te maken om het Slot te beleven in relatie tot het omliggende Munnikenland. Loevestein werkt momenteel in samenspraak met diverse stakeholders een masterplan uit voor de doorontwikkeling van het gebied vanuit de integraliteit van natuur, water en cultuur(historie). Het natuurgebied en de museale vesting zijn beide onderdeel van de voor de Unesco werelderfgoedstatus genomineerde Nieuwe Hollandse Waterlinie. In de doorontwikkeling staan instandhouding en toegankelijkheid van erfgoed en natuur, en maatschappelijke opgaven als klimaatadaptatie, energietransitie en bereikbaarheid centraal.

Aansluiting bij nieuw denken over erfgoed

Het project sluit aan bij Gelderse ambities voor recreatie & toerisme, (wereld)erfgoed en riviernatuur. Erfgoedgedeputeerde Peter Drenth: "Met de bezichtiging van Slot Loevestein en het mooie omliggende Munnikenland geeft toeristen de kans verschillende, bijzondere momenten tijdens een bezoek te beleven. Het mooie Gelderse erfgoed gecombineerd met andere recreatie. Alles dicht bij elkaar, dus praktisch, gevarieerd en duurzaam. Dat sluit goed aan bij ons nieuwe denken om ons erfgoed breder aantrekkelijk te maken.”  

Topics:Cultuur, Natuur
Trefwoorden: cultuur, erfgoed, kastelen, musea, natuur

||| Blogs |||

25/11/21
Verduurzaming Toerisme in Nederland moet sneller
Jos Vranken en Martin Cnossen nodigen de sector uit om een duurzame versnelling in te zetten.
08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
14/10/21
Varkens in nood op Lisboa Airport
Claustrofobie. Je vraag er niet om. Dat heb je, of niet. En fijn is het geenszins. Hele kleine liften? Ik neem de trap wel. Al is die 10 verdiepingen hoog. Grote mensenmassa’s? Ik vermijd ze liever. - Marcel Baltus komt terecht in terminal 2 van Lisbon Airport en krijgt veel waardering voor Schiphol.
20/09/21
New opportunities arise
New opportunities arise
20/09/21 · · Roland Kleve | Lees meer
This edition, with many in-depth articles, highlights the past corona period (what hit us?) but also looks ahead and focuses on new opportunities for our ‘new normal’. Here is an assembly of passioned articles written by our lecturers, students and industry partners.
16/07/21
Van duurzaam herstel naar  een duurzame sector
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt (21 mei jl.) “wereldwijd 14 procent minder coronabesmettingen dan vorige week”. Het herstel van de gastvrijheidssector lijkt daarmee met de toenemende vaccinatiegraad ingezet. Maar of er ook daadwerkelijk sprake is van een duurzaam herstel, dat is maar de vraag ...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

03/12/21
Overheid hoeft de reisadviezen voor landen buiten de EU niet aan te passen
Het ministerie van Buitenlandse Zaken hoeft de reisadviezen voor landen buiten de Europese Unie niet aan te passen. Het verschil dat in de adviezen wordt gemaakt tussen landen binnen en buiten de EU is niet onrechtmatig. Dat heeft de rechter in kort geding bepaald.
03/12/21
HISWA-RECRON eert leden
HISWA-RECRON heeft tijdens haar Algemene Ledenvergadering drie leden in het zonnetje gezet. Vice-voorzitter Cees Slager werd benoemd tot Erelid, Jos de Punder en Eric van der Wansem tot Lid van Verdienste.
03/12/21
Vakantiebeurs weer afgelast
De Vakantiebeurs, die van 12 tot en met 16 januari 2022 zou plaatsvinden in de Jaarbeurs in Utrecht, is afgelast. Ook de vakdag op 11 januari gaat niet door. Het Travel Congress gaat wel door maar in een online editie.
02/12/21
Utrechtse Heuvelrug voert verplicht Ruitervignet in
Ruiters en menner moeten met ingang van 1 januari 2022 op de Utrechtse Heuvelrug een Ruitervignet aanschaffen. Een bijzondere stap om het onderhoud van de ruiterpaden te bekostigen.
02/12/21
“Het beantwoorden van reviews beïnvloedt verkoopcijfers”
Bijna iedereen leest wel eens reviews op het internet. Die reacties (en de manier waarop een onderne...
02/12/21
Staycation weer populair: 70% Nederlandse vakantiehuizen bezet door Nederlanders
Met de groeiende onzekerheid rondom de coronamaatregelen kiezen Nederlanders weer steeds meer voor e...
02/12/21
Exclusief voor leden
Kasteel Hoensbroek kaapt Museumprijs weg voor Volkenkunde en Amsterdam Museum
Vanmorgen werd Kasteel Hoensbroek, tijdens de live uitzending van Koffietijd, verrast met het nieuws dat het met een overtuigende 41% van de publieksstemmen (27.745 stemmen), de VriendenLoterij Museumprijs 2021 in de wacht heeft gesleept.
02/12/21
Bouw van nieuw centrumgebouw op Vakantiepark Beekse Bergen gestart
Op Vakantiepark Beekse Bergen wordt sinds enkele weken hard gewerkt aan de bouw van het ni...