Geplaatst op: 15-11-2021
Auteur: Marc Gerlings

Reacties op korte lockdown - Horeca ziet eigen vermogen verder slinken

Reacties op korte lockdown - Horeca ziet eigen vermogen verder slinken
Korte lockdown raakt horeca en evenementen hard.
Brancheorganisatie KHN is ontevreden over de korte lockdown en vraagt om financiële compensatie. "Het kabinet wil het snel stijgende aantal coronabesmettingen onder andere tegengaan door de sluitingstijd in de horeca aan te passen naar 20 uur mét een placeringsplicht, terwijl maar 2,9% van het aantal besmettingen is te herleiden naar de horeca." 

"Er is voor de horeca absoluut géén sprake van een milde lockdown. Er gold in de horeca immers al een sluitingstijd van 00.00 uur en een verplichting om coronatoegangsbewijzen te controleren. De grens is voor veel horecaondernemers overschreden; de reserves zijn op, er is te weinig geld om te investeren en onvoldoende omzet om betalingsachterstanden in te lopen. Het effect van deze nieuwe maatregelen komt daar nog eens bovenop want het laatste kwartaal is met deze aankondiging nu al verloren. Het is onbegrijpelijk en onverteerbaar dat het kabinet telkens aan de ‘horecaknop’ draait, terwijl daar het probleem niet ligt. Zolang er restricties gelden en bijkomen, eist Koninklijke Horeca Nederland (KHN) een nieuw compensatiepakket."
 

Personeelsprobleem wordt vergroot

De huidige situatie zorgt op een dieper niveau namelijk voor een tweede crisis. Vanwege de grote onzekerheid de afgelopen 20 maanden is het personeelstekort in de branche al enorm. Maar door de nieuwe maatregelen zullen ondernemers het zich niet kunnen permitteren om alle medewerkers in dienst te houden. Het falende kabinetsbeleid zorgt ook bij veel medewerkers voor grote onzekerheden en leidt tot het maken van andere keuzes. Als er op termijn weer voluit ondernomen mag worden, dan zijn de mensen er wellicht niet meer en komt de verdiencapaciteit in het geding. 
 

Gevolgen zijn desastreus

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: "Horecaondernemers hebben zo’n 6 miljard euro aan eigen vermogen ingeleverd en met aanvullende maatregelen loopt dit nog verder op. De maatregelen van deze zogenaamde ‘milde lockdown’ zijn desastreus en wat ons betreft onacceptabel. Het kan niet anders dan dat er een nieuw compensatiepakket van 100% komt. Dergelijk hard ingrijpen door de overheid is géén ondernemersrisico.”

Evenementenbranche: grens van betamelijkheid en mogelijkheid

De Alliantie van Evenementenbouwers: "De branche die als voorloper mee is gaan denken en de Fieldlab Evenementen heeft opgezet;
Waar is aangetoond dat en hoe juist doorgewerkt kan worden op veilige en gezonde wijze;
Zodat we juist met testen een voldoende veilige omgeving creëren;
Want zoals blijkt uit het BCO (bron- en contactonderzoek) komen de voorspellingen van Fieldlab Evenementen uit dankzij het coronatoegangsbewijs en de professionaliteit van de branche;
De branche die flexibel kan en wil meeveren met maatregelen maar die nu tegen de grenzen van betamelijkheid en mogelijkheid aan zit."

Sport vraagt om steun voor infrastructuur

Publiek is niet meer toegestaan bij trainingen en wedstrijden in de amateur- en de professionele sport, in de sportkantines en op het buitenterras gelden vaste zitplaatsen en de horecavoorzieningen van sportaccommodaties moeten vanaf 20.00 uur 's avonds dicht. Dat zijn de aanvullende maatregelen die het demissionaire kabinet vrijdagavond in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus voor de sport heeft aangekondigd. Daarnaast geld het  advies om voor en na het sporten 1,5 meter afstand te houden, ook op plekken waar geen coronatoegangsbewijs verplicht is. De maatregelen gingen zaterdag 13 november om 18.00 uur in.

Marc van den Tweel, algemeen directeur NOC*NSF vraagt de overheid om steun: "Steun van gemeenten en de landelijke overheid is essentieel bij het incasseren van deze zoveelste klap voor de unieke sportinfrastructuur die wij in Nederland in de afgelopen meer dan honderd jaar hebben opgebouwd. Ik vertrouw er op dat de aangekondigde steunpakketten snel komen en direct effectief worden. Velen in de sport maken zich terecht zorgen over de grote risico’s die de sportsector bedreigen, niet alleen voor de korte termijn maar juist ook voor de toekomst.”

Musea blijven open maar vrezen minder gasten

"Als Museumvereniging blijven we in Den Haag benadrukken dat musea (als doorstroomlocatie) in een eerder stadium hebben bewezen een veilige plek te zijn. Gelukkig is naar dat pleidooi, voor het openhouden van onze sector, vooralsnog geluisterd. Toch heeft deze gedeeltelijke lockdown ook invloed op musea; de verwachting is dat de bezoekcijfers als gevolg van de gedeeltelijke lockdown en gepaarde voorzichtigheid bij het publiek verder teruglopen. Met andere woorden: de museumdeuren zijn open voor een kleiner publiek, terwijl de kosten doorlopen. We pleiten daarom bij de minister voor extra noodsteun. En ook het zogenaamde herstelplan voor na de coronapandemie blijft hoog op de agenda." 

Theaters beperkt tot 1250

Door strikte handhaving op het coronatoegangsbewijs en naleving van de protocollen zijn theaters geen bron van besmettingen geweest, ook niet bij volledige capaciteit, meldt brancheorganisatie van de theaters VSCD.

"Het is dan ook jammer dat er een maximum van 1250 personen per ruimte geldt. Toch heerst over het algemeen tevredenheid. De kaartverkoop gaat gewoon door, er hoeven geen voorstellingen geannuleerd te worden en het publiek wordt niet teleurgesteld. Juist nu bewijzen theaters hun maatschappelijke rol en zorgen zij voor ontspanning in een moeilijke tijd."

CELTH
 





||| Nieuws |||

25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.
12/03/24
Exclusief voor leden
Avani Museum Quarter Amsterdam hotel open in tweede kwartaal 2024
Minor Hotels, een hospitality groep die in de hele wereld actief is, opent Avani Museum Quarter Amsterdam hotel in het tweede kwartaal van dit jaar.
12/03/24
Exclusief voor leden
MKB-Nederland wil af van verhoging minimumloon
Zet een streep door de voorgenomen extra verhoging van het wettelijk minimumloon per 1 juli aanstaande. Die oproep doen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer, die donderdag over dit onderwerp debatteert.
12/03/24
Inflatie daalt langzaam met een lichtpuntje voor horeca
Toch is de inflatie voor de consument nog steeds aan de hoge kant. Voor bedrijven in de vrijetijdseconomie is er een lichtpuntje. De prijzen voor onder meer groenten en vlees stijgen minder hard dan het gemiddelde inflatiecijfer.
08/03/24
Exclusief voor leden
Grondaankoop voor The Dutch Mountains
The Dutch Mountains in Eindhoven wordt met een omvang van ruim 65.000 m2 en een hoogte van 133 meter het grootste houten-hybride gebouw van de wereld. Leisure is een belangrijk in deze locatie. Een hotel, wellness en congrescentrum zijn onderdelen van dit unieke gebouw.
05/03/24
Exclusief voor leden
Transitie op het bord naar vegetarisch
De Nederlander verandert in zijn eetgewoonten. Je zal steeds meer vegetariërs en vooral flexitariërs tegenkomen. Iet s om mee rekening te houden in de horeca van hotels, attracties en andere leisure omgevingen. 25% van alle hoofdmaaltijden is vegetarisch meldt CBS na onderzoek in samenwerking met RIVM en Voedingscentrum.
01/03/24
Exclusief voor leden
Europees Parlement stemt in met regels voor platforms
Europa gaat het toezicht op verhuurplatforms zoals Airbnb, Booking, Expedia en TripAdvisor harmoniseren. Er komt één wettelijk kader waar deze zogenaamde korte termijn verhuurdiensten (STR's) zich aan moeten houden. De regels zijn erop gericht dat lokale autoriteiten passend beleid kunnen ontwikkelen. Het Europese Parlement heeft met overweldigende meerderheid ingestemd met de nieuwe regels.
27/02/24
Exclusief voor leden
Record voor Nederlandse logiesaccommodaties
Nederlandse logiesaccommodaties hebben in 2023 een recordaantal gasten ontvangen. Hotels, campings, bungalowparken en groepsaccommodaties ontvingen vooral meer buitenlandse gasten. Het aantal Nederlandse gasten bleef stabiel.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...