Geplaatst op: 08-11-2021
Auteur: Marc Gerlings

Personeelsproblemen bij zwemonderwijs

Personeelsproblemen bij zwemonderwijs
Zwembaden sluiten zelfs door gebrek aan zweminstructeurs.
Bijna de helft van mensen die werken in een zwembad kan niet rondkomen en vindt het werk geestelijk en lichamelijk zwaar. Dat blijkt uit de jaarlijkse enquête van FNV Sport en Bewegen onder ruim 500 respondenten die in de sportsector werkzaam zijn. Zwemmen, in zwembaden of in buitenwater, is een groot onderdeel in het recreatiegedrag.

Steeds meer zwemonderwijzers zoeken hun heil buiten de branche, met als gevolg dat wachtlijsten voor zwemles oplopen en er zelfs zwembaden hun deuren moeten sluiten.

Ingrid Koppelman, bestuurder FNV Publiek Belang: "Door bezuinigingen en reorganisaties als gevolg van aanbestedingen is de functie van zwemonderwijzer steeds verder uitgehold. Taken zoals schoonmaken en toezichthouden zijn opgeknipt. Zo blijven er vooral deeltijd- en bijbanen over en kun je werknemers in verschillende, lees lagere, salarisschalen indelen. Deze race naar beneden moet nu stoppen."

Eén sport-cao

Omdat het gaat om kleine, flexibele banen moeten werknemers binnen de bredere sportsector twee banen combineren of switchen binnen de sector. Maar door de grote hoeveelheid cao’s in de sector, het verschil in salaris of het ontbreken van een cao, is dat onaantrekkelijk.

Koppelman: "Vanwege het gebrek aan perspectief op meer uren of een vervolgcarrière verlaten steeds meer werknemers de branche. Ze stappen over naar sectoren met beter betaalde functies met meer carrière- en ontwikkelingsmogelijkheden Wij pleiten daarom voor één sport-cao met één loongebouw. Dan krijg je een gelijker speelveld en staat het belang en de toegankelijkheid van sporten weer op één, in plaats van het maken van winst."

Zwemonderwijs onder druk

Jonge zwemonderwijzers krijgen ook onvoldoende begeleiding door het tekort aan personeel. Ze verlaten vaak al na een paar jaar de sector. Door het tekort aan zwemonderwijzers neemt de werkdruk toe, zijn er lange wachtlijsten voor zwemles en moeten sommige baden op bepaalde uren hun deuren sluiten. Ook staat de veiligheid van de klanten onder druk door een tekort aan toezichthouders.

Rol overheid

De vakbond vindt ook dat de overheid haar verantwoordelijkheid moet nemen als het gaat om zwemonderwijs aan kinderen. Koppelman: "We willen niet dat de komende generaties de dupe zijn van de jarenlange bezuinigingen. De overheid moet de toekomst van zwemles, maar ook de kwaliteitseisen aan zwemdiploma’s en zwemonderwijs, zeker stellen."

Enquête

De FNV houdt jaarlijks een enquête onder werknemers in de sportsector. Ze zijn onder meer werkzaam bij sportbonden, sportservicebureaus, sportbedrijven, zwembaden, sportscholen, recreatiebedrijven en maneges.
Trefwoorden: zwemmen, water, recreatie

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.
15/04/24
Resort Lexmond van TopParken officieel geopend
Zaterdag 13 april vond de officiële opening van Resort Lexmond van TopParken plaats. Het vakantiepa...
12/04/24
Bas Maes gedeputeerde Brabant voor vrijetijdseconomie
Bas Maes (SP) is benoemd als gedeputeerde voor de provincie Noord-Brabant. Bas Maes zal zich voor de komende 3 jaar van deze bestuursperiode inzetten voor de portefeuille Energie, Cultuur, Sport, Erfgoed en voor de Vrijetijdseconomie.
12/04/24
Exclusief voor leden
Ierse succesroute bestaat tien jaar Wild Atlantic Way
Ierlands populaire toeristische route de Wild Atlantic Way is een echt succesverhaal in de toeristische sector. Opvallend, de route viert nu pas zijn tiende verjaardag.

||| Agenda |||

27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...