Geplaatst op: 01-11-2021
Auteur: Marc Gerlings

Meer functies voor recreatie en wonen bij Fort Jutphaas

Interview met gedeputeerde Rob van Muilekom

Meer functies voor recreatie en wonen bij Fort Jutphaas
Fort Jutphaas bij Nieuwegein maakt een belangrijk deel uit van de ontwikkeling van de wijk Rijnhuizen. Afgelopen vrijdag werd het gerestaureerde fort officieel geopend. Het vormt het centrale punt van de kantorenwijk die getransformeerd wordt naar een woon- en werkwijk met vele woningen en recreatie. Erfgoed en de ondernemers worden de aanjagers voor recreatie. "Het nodigt uit voor meer!"

De provincie Utrecht toont hier integrale gebiedsontwikkeling, zoals recreatie, woningbouw en erfgoed. Door deze integrale aanpak blijft het waterliniekarakter behouden en vormt het fort het middelpunt van het parkachtige gebied waar mensen kunnen recreëren, elkaar ontmoeten en iets eten of drinken.

Identiteit

Gedeputeerde Rob van Muilekom: "Fort Jutphaas geeft het gebied identiteit door haar militaire verleden, het is een van de eerste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, het grootste Rijksmonument van Nederland. Het is onderdeel van een uniek verdedigingssysteem dat nu nog zichtbaar is in het open landschap. Ik ben er trots op dat dit nu de status van werelderfgoed heeft gekregen. Het geeft identiteit aan onze provincie."

Ondernemen in werelderfgoed

Wethouder Kuiper: "De werelderfgoedstatus van de Nieuwe Hollandse Waterlinie straalt af op Nieuwegein. We hebben verschillende en volkomen unieke objecten in onze gemeente. Van Fort de Batterijen via de Plofsluis tot aan de verplaatste objecten in Nieuwegein Zuid. De mensen koesteren de Hollandse Waterlinie meer en meer, nu ze van ‘gewoon onze achtertuin’ tot ‘uniek werelderfgoed’ zijn verheven. Op fort Jutphaas wordt al langere tijd ondernomen. In het hoofdgebouw huist een succesvol restaurant. De opgeknapte woning wordt straks ook uitgebaat."Trefwoorden: erfgoed, fort, recreatie, wonen, werken, ondernemer, beleid, horeca

||| Blogs |||

16/07/21
Van duurzaam herstel naar  een duurzame sector
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt (21 mei jl.) “wereldwijd 14 procent minder coronabesmettingen dan vorige week”. Het herstel van de gastvrijheidssector lijkt daarmee met de toenemende vaccinatiegraad ingezet. Maar of er ook daadwerkelijk sprake is van een duurzaam herstel, dat is maar de vraag ...
09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
03/02/20
Overtoerisme!
Overtoerisme!
03/02/20 · Beleid · Toerisme · Hans van Leeuwen | Lees meer
Overtoerisme zal ongetwijfeld als een van de meest prominente nieuwkomers in de Dikke Van Dale worde...
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

21/01/22
Geert Dijks: Kabinet open recreatie op land en water
HISWA-RECRON, ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie, doet een dringende oproep aan het kabinet: open snel de bedrijven in de watersport en recreatie.
21/01/22
Financiering winnen voor je project met Karel de Grote Prijs
Ben je tussen 16 en 30 jaar en werk je aan een project met een Europese dimensie? Meld je aan voor de Karel de Grote-prijs en wie weet win je financiering om je project verder uit te werken.
20/01/22
ANVR dringt bij de overheid aan op logische quarantaineregels
Na nu al twee jaar praktisch geen reizen uit te voeren naar bestemmingen buiten de EU vanwege afrade...
20/01/22
Vakbond vraagt Harbers om haast te maken met betere arbeidsomstandigheden Schiphol
Vakbond FNV wil dat de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat, Mark Harbers, haast maakt met het verbeteren van de arbeidsomstandigheden op Schiphol. Het gaat om loon, flexibilisering, veiligheid en gezondheid.
19/01/22
Openings- en herstelplan voor culturele sector
Op woensdag 19 januari 2022 wordt het openings- en herstelplan van de Taskforce culturele en creatieve sector bekend gemaakt.
18/01/22
Wat heeft de Landelijke Data Alliantie in 2021 bereikt?
Wat heeft de Landelijke Data Alliantie in 2021 bereikt?
18/01/22
Musea dicht en sport open. Tijdelijk worden musea sportlocaties
Verschillende musea openen woensdag 19 januari op ludieke wijze om ruimte te geven aan (mentale) fitheid. Het is een protestactie tegen de ongelijkheid in de versoepelingen. Waarom mag de sport wel open en de veilige musea niet?
17/01/22
Exclusief voor leden
EZ over regie nemen voor circulaire economie
De overheid moet regie nemen’ een veelgehoorde zin op televisie, in de krant en op sociale media. ...