Geplaatst op: 29-10-2021
Auteur: Marc Gerlings

Tuschinski 100 jaar en nu ook koninklijk

Tuschinski 100 jaar en nu ook koninklijk
Het predicaat wordt overhandigd. Foto: Pathé.
Jacques Hoendervangers, Algemeen Directeur Pathé waar het jubilerende Tuschinski onder valt: "Theater Tuschinski is onze trots en ons vlaggenschip, en we zijn enorm vereerd dat het vanaf nu Koninklijk genoemd mag worden." 

"Met zijn prachtige architectuur binnen en buiten geeft het theater al een eeuw lang een gevoel van grandeur, magie en plezier aan vele bezoekers, en dat was precies wat Abraham Tuschinski 100 jaar geleden voor ogen had. De toekenning van het predicaat ervaren wij dan ook als een fantastische bekroning op zijn werk, en op de decennialange inzet van alle medewerkers om het gedachtegoed van Tuschinski te waarborgen. Ook in Koninklijk Theater Tuschinski blijven we ons de komende 100 jaar volledig inzetten om het gevoel van luxe en genot voor iedereen toegankelijk te laten zijn,” speechte Hoendervangers.
?
Femke Halsema, Burgemeester van Amsterdam: "Vandaag, 100 jaar geleden, kreeg de stad, één van de mooiste cadeaus ooit, van de Rotterdammer Abraham Tuschinski. Hij had de ambitie om het mooiste en grootste theater van Amsterdam neer te zetten om ‘een droomfabriek te creëren’. Het bleef niet bij woorden. Generaties van Amsterdammers komen naar Theater Tuschinski om kennis te maken met de magie van film, maar velen zijn al betoverd voordat zij hun plaats hebben ingenomen, door de fantasierijke schilderingen, de sprookjesachtige tapijten en het houtwerk waar het vakmanschap vanaf spat.”

De geschiedenis van Koninklijk Theater Tuschinski
Oprichter Abraham Tuschinski had als droom om een luxueuze bioscoop op te zetten in Amsterdam. Samen met Hermann Ehrlich en Herman Gerschtanowitz had hij al een bioscoopimperium opgebouwd in Rotterdam, toen Tuschinski zijn oog liet vallen op een stuk grond bij de Munt, de zogenaamde Duvelshoek bij De Munt waar ruim dertig verkrotte panden stonden. De kosten bedroegen ongeveer 4 miljoen gulden, een enorm bedrag in die tijd. Het theater was vernieuwend en niet alleen op bouwkundig en decoratief gebied, maar ook wat betreft de elektrotechnische installatie die zijn tijd vooruit was, door het revolutionaire verwarmings- en ventilatiesysteem dat op alle plekken in het theater de temperatuur gelijk kon houden. 

De pers was bij de opening zeer onder de indruk van het pand. Op 28 oktober 1921 schreef Het Vaderland: "Den monumentalen Tuschinski-gevel, fraai van lijn, mooi van steen, dadelijk verradend dat hier een lichtspel zijn triomfen viert”. Het Koninklijk Theater Tuschinski is bijzonder vanwege de architectuur, ontworpen door architect Hijman Louis de Jong en gebouwd in verschillende stijlen: Amsterdamse School, Jugendstil en Art Deco.

Deze unieke architectuur is in de afgelopen 100 jaar zoveel mogelijk bewaakt. Theater Tuschinski is al ruim 25 jaar in beheer van Pathé, en in de afgelopen jaren zijn alle zalen zoveel mogelijk teruggebracht in de originele stijl. Hierbij zijn de originele wandschilderingen van Pieter den Besten, die tijdens een brand in de Tweede Wereldoorlog verloren gingen, gereconstrueerd. De grandeur van de twintiger jaren is daarmee nog meer terug in het theater. In 2020 werd Theater Tuschinski door het gerenommeerde Time Out Magazine uitgeroepen tot de allermooiste bioscoop ter wereld.
Trefwoorden: theater, bioscoop, Amsterdam, Pathe

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
13/12/19
Pleasure for all! Hoe gastvrij zijn vrijetijdsbedrijven …?
Nederland heeft 2 miljoen mensen met een beperking. Wat doet de vrijetijdssector om ook deze gasten een warm welkom te heten?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

26/01/22
Online inspiratiesessie Young professionals in tourism (donderdag 10 febr. om 12.30)
Weet jij wat voor skills de toeristische wereld vraagt? Hoe veranderen projecten studenten en geven zij inspiratie aan het werkveld? Kijk op donderdag 10 februari 2022 om 12.30 naar de gratis online inspiratiesessie Young professionals in tourism.
26/01/22
Giftcard van het jaar 2021 / 2022
Gister werd de Giftcard van het Jaar Verkiezing 2021/2022 gepresenteerd. De VVV Cadeaukaart kwam als winnaar tevoorschijn in de categorie Multi Keuze Cadeaukaart. De kaart VVV Lekkerweg won de titel in de categorie Dagje, Avondje Uit. In de categorie Overnachten & Reizen won WeekendjeWeg Cadeau Card.
25/01/22
Exclusief voor leden
Campagne zet consument aan tot lezen in de zomer
Een van de grote vrijetijdsinvullingen van de consument voor de zomer is om te lezen. Dat blijkt uit onderzoek van CPNB. Althans, het is de wens van de consument om meer te lezen. Stichting CPNB verandert de zomercampagne en bedacht een nieuw soort geschenk met Matthijs van Nieuwkerk als boegbeeld. Hoe werkt die campagne, van wens naar gedrag?
24/01/22
Exclusief voor leden
Groei winkels zakt iets tot 2,5% in 2022
Dat is de verwachting van bank ING. Beleidsmakers en DMO's hebben te maken met de ontwikkeling van het winkelbestand in hun steden of regio's. Dit blijft achteruitgaan. ING meldt dat meerdere winkels niet meer terugkeren en dat heeft alles te maken met de groei van online verkoop. Online, daar zit de groei.
20/01/22
Versnelde doorontwikkeling door Fonds Verblijfsrecreatie Zeeland
Eind 2021 kregen Ons Buiten (Oostkapelle) en Camping Olmenveld (Serooskerke) een lening via het Fond...
20/01/22
ANVR dringt bij de overheid aan op logische quarantaineregels
Na nu al twee jaar praktisch geen reizen uit te voeren naar bestemmingen buiten de EU vanwege afrade...
20/01/22
EuroParcs Group neemt campings in Zuid-Holland en Drenthe over
EuroParcs Group heeft deze maand jachthaven/camping Spijkerboor in Warmond, Zuid-Holland en camping ...
20/01/22
Exclusief voor leden
15% zzp'ers duikt onder sociaal minimum
De zzp'ers in de culturele, horeca en reissector hebben het zwaar. Over de hele breedte denken de zelfstandigen zonder personeel om te stoppen.