Geplaatst op: 29-10-2021
Auteur: Marc Gerlings

KLM bijna in veilig financieel water

KLM bijna in veilig financieel water
KLM poetst bijna het verlies weg.
KLM merkt dat er minder reisrestricties zijn waardoor het meer passagiers ontving in het derde kwartaal van 2021. Transavia presteert weer beter. De vrachafdeling noteert een meevaller en daardoor daalt het dramatische verlies snel. Het verlies bedroeg in het derde kwartaal 192 miljoen euro.

Dat is nog steeds een fors verlies maar analisten leggen dat langs het derde kwartaal van 2020 en dan val het perspectief positief uit. In het 3e kwartaal van 2020 was het verlies 1,6 miljard euro.

In de periode juli tot en met september valt de zomervakantie, waardoor het normaliter een sterk kwartaal is voor de luchtvaart. De grenzen binnen Europa werden stapsgewijs geopend voor reizigers en het Caribisch deel van het koninkrijk kreeg een groene of gele kleurcodering van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Mede daardoor mocht KLM 5,2 miljoen passagiers aan boord verwelkomen afgelopen zomer, vergeleken met 2,3 miljoen in 2020 en 9,5 miljoen in 2019. 

Transavia laat eveneens een positieve trend zien. Hiermee heeft het herstel van het passagiersvervoer zich verder doorgezet. Klanten willen reizen en het effect van grenzen die opengaan is direct zichtbaar in de boekingen. Komende winter hebben zij de keuze uit 162 KLM-bestemmingen en is het bestemmingenaanbod voor klanten, met meer nadruk op leisure, terug op het niveau van voor COVID-19.

Vracht meevaller

Vracht doet het nog steeds goed. De omzet steeg naar €467 miljoen, een toename van 13%. Dit terwijl er meer capaciteit in de markt beschikbaar was vergeleken met het derde kwartaal van 2020. De onderhoudsdivisie hield last van de afname in de vraag naar onderhoud voor derden. Hierdoor bedroeg de omzet voor derden €77 miljoen, een daling van 22%.

"In het derde kwartaal waren er minder reisrestricties binnen de EU, waardoor onze klanten weer meer konden reizen en we de markt zagen aantrekken. Dat heeft samen met onze effectieve en ambitieuze netwerkstrategie en kostenfocus bijgedragen aan een positief resultaat in het derde kwartaal. Daar ben ik trots op en dank ik onze klanten en KLM-collega’s zeer voor. Hiermee klimmen we uit het dal en is het herstel verder ingezet. In het vierde kwartaal zal ook de VS openen voor Europese passagiers, dat is wederom een belangrijke stap. We zijn er nog niet, de weg naar volledig herstel is lang en hobbelig, maar daar zijn we als KLM klaar voor," meldt KLM President & CEO Pieter Elbers.
Trefwoorden: vliegen, reizen, luchtvaart, vracht

||| Blogs |||

13/01/22
Toerisme & Gastvrijheid nieuw thema in onderzoeksambities hogesholen
Op 23 november presenteerden de hogescholen hun onderzoeksambities aan demissionair minister van ond...
15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...
13/12/21
DITCH THE PITCH
DITCH THE PITCH
13/12/21 · Marketing · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Je zal ze de kost moeten geven. Mensen die in artikelen en interviews stellen ‘de leukste baan van...
25/11/21
Verduurzaming Toerisme in Nederland moet sneller
Jos Vranken en Martin Cnossen nodigen de sector uit om een duurzame versnelling in te zetten.
08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

21/01/22
Geert Dijks: Kabinet open recreatie op land en water
HISWA-RECRON, ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie, doet een dringende oproep aan het kabinet: open snel de bedrijven in de watersport en recreatie.
21/01/22
ACM start onderzoek reisbranche naar vermelden bijkomende kosten
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heft zijn vinger vermanend omhoog naar de reisbranche. ACM ziet dat reisaanbieders nog te vaak onduidelijke prijzen hanteren voor de consument. Onderzoek naar aanbieders van accommodaties op vakantieparken wordt gestart.
21/01/22
Financiering winnen voor je project met Karel de Grote Prijs
Ben je tussen 16 en 30 jaar en werk je aan een project met een Europese dimensie? Meld je aan voor de Karel de Grote-prijs en wie weet win je financiering om je project verder uit te werken.
20/01/22
Edwin Vlek over de horeca:
Werkgevers en werknemers in de horeca trekken ineens eensgezind op. Hun oproep aan het Kabinet: versoepelen want de rek is tot op het breekpunt uit. Als de horeca nu niet versoepelt zorgt de uitstroom van personeel voor grote problemen.
20/01/22
Versnelde doorontwikkeling door Fonds Verblijfsrecreatie Zeeland
Eind 2021 kregen Ons Buiten (Oostkapelle) en Camping Olmenveld (Serooskerke) een lening via het Fond...
20/01/22
ANVR dringt bij de overheid aan op logische quarantaineregels
Na nu al twee jaar praktisch geen reizen uit te voeren naar bestemmingen buiten de EU vanwege afrade...
20/01/22
EuroParcs Group neemt campings in Zuid-Holland en Drenthe over
EuroParcs Group heeft deze maand jachthaven/camping Spijkerboor in Warmond, Zuid-Holland en camping ...
20/01/22
Vakbond vraagt Harbers om haast te maken met betere arbeidsomstandigheden Schiphol
Vakbond FNV wil dat de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat, Mark Harbers, haast maakt met het verbeteren van de arbeidsomstandigheden op Schiphol. Het gaat om loon, flexibilisering, veiligheid en gezondheid.