Geplaatst op: 26-10-2021
Auteur: Redactie
NRIT Media

Eerste exemplaar rapport ketenvorming vakantieparken uitgereikt

Eerste exemplaar rapport ketenvorming vakantieparken uitgereikt
Tijdens de Praktijkdag Vakantieparken, op 12 oktober in Familie resort PUUR Exloo, reikte de rapport-initiator Hans van Leeuwen van Pleisureworld het eerste exemplaar van het rapport ‘De opmars van de keten’ uit aan Jean Kiekebosch van investerings- en ontwikkelmaatschappij Driestar. 
 

Hans van Leeuwen benoemde tijdens de presentatie een actueel thema in de Nederlandse markt voor vakantieparken: "De ketenvorming zorg voor veel ontwikkeling en nieuwbouw in de sector van de vakantieparken. Maar wat gebeurt er aan de onderkant van de markt? Door het jarenlange gedoogbeleid van veel gemeenten zijn veel bedrijven afgegleden naar een bedenkelijke status. Het is de overheid die dit heeft laten gebeuren. Handhaven is volgens mij de enige oplossing. Voor de verloederde bedrijven zijn er dan twee keuzes; volledig van de markt af of investeren omvormen tot een toekomstbestendig concept.”

 

Over het rapport

De Europese markt voor vakantieparken is volop in beweging. Met name de grote ketens hebben volop groeiambities, en de overnames leiden vaak tot ingrijpende herstructurering van parken en nieuwbouw van vakantiewoningen. De eigendomssituatie van vakantieparken en financiering van nieuwe projecten is aan het wijzigen. Grote private equity partijen hebben deze markt ontdekt. Steeds vaker wordt nieuwbouw verkocht aan particuliere investeerders. De rol van de bekende merken in de markt voor vakantieparken verschuift daardoor.
 

In dit rapport wordt een overzicht gegeven van de diverse Europese ketens die in de markt van campings en bungalowparken actief zijn. Er wordt o.a. in kaart gebracht wat de eigendomsstructuur is. Het boek bevat diverse overzichten in de vorm van tabellen en kaarten, waardoor je snel een beeld krijgt van de daadwerkelijke marktsituatie. 

 

Medeauteurs Yvonne van den Nieuwenhuizen en Sandra Reusen benoemen hun belangrijkste conclusies: "De markt lijkt gedomineerd door een aantal grote spelers en die zullen ongetwijfeld nog niet klaar zijn met hun groei. Toch heeft het ons verrast hoeveel ontwikkelingskansen er nog uit rapport naar voren komen. Het lijkt erop dat we nog maar aan het begin staan van de ontwikkelingen in de georganiseerdheid van vakantieparken.”


Bestellen?

Het rapport is via de store van NRIT te bestellen.

Trefwoorden: Rapport, opmars, keten, vakantieparken, eigendomsstructuur

CELTH
 






||| Nieuws |||

23/04/24
Exclusief voor leden
Eurocamp ziet kansen in Oranje sportzomer
Kampeeraanbieder Eurocamp ziet marketing- en saleskansen bij de grootste sportevenementen van het jaar: de Olympische Spelen, het EK Voetbal, de Tour de France en de Formule 1.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.
15/04/24
Resort Lexmond van TopParken officieel geopend
Zaterdag 13 april vond de officiële opening van Resort Lexmond van TopParken plaats. Het vakantiepa...
12/04/24
Exclusief voor leden
Ierse succesroute bestaat tien jaar Wild Atlantic Way
Ierlands populaire toeristische route de Wild Atlantic Way is een echt succesverhaal in de toeristische sector. Opvallend, de route viert nu pas zijn tiende verjaardag.
08/04/24
Exclusief voor leden
Graag een portie zon in de meivakantie 2024
Uit data van reisplatform Skyscanner blijkt dat vooral zonnige bestemmingen als Spanje, Italië en Portugal in trek zijn.
05/04/24
Exclusief voor leden
Wereldwijd toeristisch recordjaar voorspeld
De World Travel & Tourism Council (WTTC) voorspelt voor 2024 een recordjaar voor Travel & Tourism. De wereldwijde economische bijdrage van de sector een recordhoogte van 11,1 biljoen dollar zal bereiken.
04/04/24
Technologie en transitie met smart hospitality
Op donderdag 18 april is de dag voor het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024. Het thema is transitie en dan heb je het al snel over technologie. Nicolette Bolté mag die interactieve sessie leiden.

||| Agenda |||

27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...