Geplaatst op: 26-10-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Vrijetijdsactiviteiten blijven groeien

Vrijetijdsactiviteiten blijven groeien

Na ruim een jaar ‘opsluiting’ vanwege de pandemie gaan Nederlanders er de komende jaren veel meer op uit trekken. Dit wordt nog eens versterkt doordat we vanwege de hectiek van alle dag in onze vrije tijd willen onthaasten. Dit blijkt uit de ‘Toekomstvisie Nederlandse Vrijetijdsmarkt 2030’ van Trends & Tourism. Opvallend is ook dat vrijetijdsactiviteiten daarbij vaker overdag/doordeweeks ondernomen zullen worden. In wandelen en fietsen zit de grootste groei. Funshoppen wordt minder populair.  

Volgens onderzoeker Kees van der Most wordt vrije tijd belangrijker is dan ooit. Niet alleen doordat het voor veel mensen een schaars goed is die we goed willen benutten, maar ook omdat het door de individualisering (het wegvallen van instituties/ontzuiling) steeds belangrijker is geworden bij het bepalen van onze identiteit en levensstijl: je bent wat je doet!

In 2030 ruim 4 miljard vrijetijdsactiviteiten buitenshuis

Tot de coronacrisis werden er door Nederlanders zo’n 3,6 miljard uithuizige vrijetijdsactiviteiten op jaarbasis ondernomen, variërend van uit eten, sporten, buitenrecreatie tot funshoppen. Over het algemeen is de Nederlander tevreden over de hoeveelheid vrije tijd waarover hij/zij beschikt. Bijna 2/3 zou echter best nog wel meer vrije tijd willen hebben. Dat geldt met name voor jongeren, mannen, hoger opgeleiden en werkenden. Daarbij bestaat bij de meeste groepen een voorkeur om deze extra vrije tijd buitenshuis door te brengen. Volgens de toekomstvisie zal dit aantal de komende jaren geleidelijk doorgroeien met zo’n 1% per jaar naar circa 4,1 miljard in 2030 (+ 0,5 miljard activiteiten). 

Vrijetijdsonderzoek
Bron: Consumentenonderzoek Toekomstvisie Nederlandse Vrijetijdsmarkt 2030

Groei voor wandelen/fietsen, minder funshoppen

Van alle deelsectoren in de uithuizige vrijetijdsmarkt lijkt het perspectief voor ‘wandelen/fietsen’ het meest positief. Onder meer een groeiend aantal senioren, een toenemend belang van gezondheid en de herontdekking van de natuur zijn daarbij belangrijke verklaringen. Funshoppen, tot voor kort een van de belangrijkste vrijetijdsvormen, gaat door de toenemende populariteit van online shoppen, als een van de weinige vrijetijdsectoren dalen.

Meer overdag/doordeweeks, onthaasten en vaker er alleen op uit

De vrijetijdsmarkt wordt de komende jaren beïnvloed door een groot aantal factoren/trends. Zo zullen door toenemende flexibilisering de grenzen tussen werk en vrije tijd verder gaan vervagen. Door flexibele werktijden zullen vrijetijdsactiviteiten niet meer perse ’s avonds of in het weekend plaatsvinden, maar vaker overdag/ doordeweeks. Er ontstaan meer korte vrijetijdsmomenten (versplintering van vrije tijd). Flexibilisering stimuleert het er alleen op uit trekken. Recreëren in groepsverband, op vaste tijden wordt lastiger.

Als reactie op de drukte van alledag cq de veeleisende samenleving zijn steeds meer Nederlanders op zoek naar rust/balans (60% van de bevolking geeft dit aan). Onthaasten gaat als gevolg hiervan nog belangrijker worden. Meer mensen kiezen voor een tragere levensstijl, ook in hun vrije tijd (minder prikkels, tot rust komen). Men leeft bewuster, meer selectief: niet alles hoeft wat kan. Van FOMO (fear of missing out) naar JOMO (joy of missing out).

Vrijetijdsonderzoek
Bron: Consumentenonderzoek Toekomstvisie Nederlandse Vrijetijdsmarkt 2030

Vrijetijdsactiviteiten zullen de komende jaren vaker alleen ondernomen worden. Een groeiend aantal eenpersoonshuishoudens en de trend naar flexibel en meer thuiswerken vormen belangrijke verklaringen.

Kansen voor ondernemers

Voor aanbieders in de vrijetijdsmarkt zullen er het komende decennium volop kansen liggen. De behoefte om eropuit te trekken is in deze digitale tijd waar velen steeds vaker (alleen) thuis zullen werken groot. Meer dan ooit willen mensen samen iets leuks ondernemen. De vrijetijdssector kan een belangrijke rol spelen bij het faciliteren van die belevenissen/ontmoetingen. In het rapport worden 15 trends behandeld die voor aanbieders van vrijetijdsactiviteiten aanknopingspunten bieden. 

Het onderzoek

De resultaten van de Toekomstvisie Nederlandse Vrijetijdsmarkt 2030 zijn gebaseerd op uitgebreid deskresearch, tientallen expert interviews en grootschalig consumentenonderzoek (representatief voor de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder). De toekomstvisie is uitgewerkt in een uitgebreide powerpoint rapportage. De rapportage is fact-based, visueel vormgegeven en omvat zo’n 150 slides. De kosten van de rapportage bedragen 450,- euro (excl. BTW).  

Trends & Tourism verzorgt ook trendpresentaties en workshops op basis van de Toekomstvisie Nederlandse vrijetijdsmarkt 2030. Tevens bestaat de mogelijkheid om aanvullend onderzoek te doen naar specifieke doelgroepen/segmenten of thema’s.

Link: https://www.trends-tourism.nl/nl
Trefwoorden: trends, vrije tijd, vrijetijdsbesteding, vrijetijdsactiviteiten, dagrecreatie, onderzoek

||| Blogs |||

28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...
31/03/22
Build Back Better
Aan het begin van de Coronacrisis leek er veel draagvlak te zijn voor misschien wel fundamentele ver...
13/01/22
Toerisme & Gastvrijheid nieuw thema in onderzoeksambities hogesholen
Op 23 november presenteerden de hogescholen hun onderzoeksambities aan demissionair minister van ond...
15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...
13/12/21
DITCH THE PITCH
DITCH THE PITCH
13/12/21 · Marketing · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Je zal ze de kost moeten geven. Mensen die in artikelen en interviews stellen ‘de leukste baan van...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

01/07/22
Hoe kunnen parkeerproblemen in steden worden opgelost?
Parkeerproblemen zijn altijd een probleem geweest sinds de allereerste auto's werden uitgevonden. Maar het werd nog erger met de voortschrijdende verstedelijking en bevolkingsuitbreiding. Laten we kijken naar mogelijke oplossingen.
01/07/22
Natuurorganisatie en fietsmerk ontwikkelen fietsroute Veluwezoom en IJsselvallei
Natuurmonumenten heeft in samenwerking met Gazelle een nieuwe fietsroute ontwikkeld door Nationaal Park Veluwezoom en de IJsselvallei. De route is ruim 30 km lang en zeer gevarieerd.
01/07/22
Exclusief voor leden
Pamflet met visie voor natuurinclusief Groningen
Zes natuurorgananisaties actief in de provincie Groningen schreven een pamflet om hun visie op natuurinclusief beleid te formuleren. Het is een antwoord op de provinciale Omgevingsvisie en wakkert de discussie aan over ruimtelijke ordening.
30/06/22
Anouk van Eekelen - Actieagenda en de boost voor bestemming Nederland
Er is een herijkte actieagenda. Vakgenoten kennen de term maar wat valt er onder en wat doe je ermee? We vroegen experts in de gastvrijheidseconomie naar hun mening en deelname. Anouk van Eekelen beet het spits af bij de uitzending ‘Actieagenda en de boost voor bestemming Nederland’.
30/06/22
Noord-Holland heeft Handreiking Informatiegericht Handelen Vakantieparken
De provincie Noord-Holland heeft een ‘Handreiking Informatiegericht Handelen Vakantieparken’ beschikbaar. Deze handreiking heeft tot doel om gemeenten een laagdrempelig, relatief eenvoudig instrument te bieden om haar zicht en inzichten op de vakantieparken in de gemeente te vergroten.
30/06/22
De Hop on Hop off bus gaat weer rijden
Vanaf zaterdag 9 juli gaat de gratis Hop on Hop off bus weer rijden die de buitengebieden, de dorpsk...
30/06/22
Meer Nederlanders op vakantie in Nederlandse Center Parcs vakantieparken dan voor coronapandemie
Met de zomervakantie in het vooruitzicht, pakken al veel vakantiegangers in gedachten hun koffers. O...
29/06/22
Studenten bouwen enorme middeleeuwse katapult
Studenten van de afdeling Bouw & Infra van ROC Friese Poort in Sneek maken een nauwgezette recon...