Geplaatst op: 25-10-2021
Auteur: Marc Gerlings

Orde van Oranje-Nassau bij afscheid van Mario Kadiks

Orde van Oranje-Nassau bij afscheid van Mario Kadiks
Sfeerbeeld van de NN Marathon Rotterdam. Foto: NN Marathon Rotterdam.
Koning Willem-Alexander heeft scheidend directeur van Rotterdam Marathon Mario Kadiks benoemd tot Officier in de Orde van de Oranje-Nassau. Hij kreeg de Koninklijke onderscheiding op zondag 24 oktober in de Burgerzaal van het stadhuis uitgereikt door burgemeester Aboutaleb. Kadiks kreeg die dag ook een mooi sportief afscheidscadeau. De Belg Bashir Abdi liep tijdens de marathon een Europees record (2.03.35). De marathon en de andere wedstrijden die hij met zijn bedrijf in de Maasstad organiseert, zijn van sterke invloed op de uitstraling van Rotterdam.

Kadiks (06-05-1959, Rotterdam) ontving de onderscheiding vanwege zijn inspanningen om de NN Rotterdam Marathon uit te laten groeien tot een internationaal topsportevenement. Ook organiseerde hij landelijk sportevenementen om mensen in beweging te krijgen en was hij actief als onbezoldigd bestuurder. Hoewel Kadiks aftreedt als directeur blijft hij wel als adviseur strategische ontwikkelingen betrokken bij Golazo International, het bedrijf achter de evenementen.

Marathon van Rotterdam

Kadiks pakte in 1985 de organisatie van de marathon op. De toenmalige Stichting Marathon Rotterdam had grote financiële problemen. Hij professionaliseerde bestuur en directie, voerde moderniseringen door en vernieuwde het parcours. Ook bedacht en organiseerde Kadiks samen met een team van medewerkers en vrijwilligers allerlei nevenevenementen rond de marathon. Bijvoorbeeld de Kids Run, de Estafette run en de speciale wedstrijden voor wheelers en handbikers.  Daarmee is de marathon uitgegroeid tot één van de grootste marathons ter wereld. Van 256 deelnemers aan de eerste editie tot zo’n 50.000 deelnemers nu.

Zijn ambitie reikte verder dan de Marathon van Rotterdam. Kadiks organiseerde de Rotterdamse Ladies Run en de Bruggenloop, de Utrechtse Singelloop en de Haagse City Pier City Loop. Ook was hij betrokken bij de organisatie van de marathons van bijvoorbeeld Tilburg en Leeuwarden. Talloze initiatieven die mensen warm gemaakt hebben voor het hardlopen, voor de sport.

Daarnaast is Kadiks actief als onbezoldigd lid van de adviesraad van de Stichting Running Blind. Deze stichting zet zich in voor de deelname van sporters met een visuele beperking aan hardloopevenementen.

De Orde van Oranje-Nassau

De in 1892 ingestelde Orde van Oranje-Nassau heeft sinds 1996 zes graden: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier, Ridder en Lid. Voor een benoeming in de Orde van Oranje-Nassau komen personen in aanmerking die zich voor de samenleving bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt.
Trefwoorden: hardlopen, evenement, marketing, management

||| Blogs |||

09/12/20
Brood en betaald voetbal
Brood en betaald voetbal
09/12/20 · Sport · Harm IJben | Lees meer
In een column eerder dit jaar nam ik u mee in mijn zienswijze op ‘het nieuwe normaal’. Ten tijde...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
06/09/19
Drie misvattingen bij het opzetten van een actie
Consumenten hebben steeds meer behoefte aan een totale beleving en willen hun vrije tijd optimaal be...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

04/10/22
Hoe richt je de stad uitdagend in voor de WK volleybal?
Het WK volleybal voor vrouwen vindt plaats in drie speelsteden in Nederland. Apeldoorn is daar één van. Toernooidirecteur Manon Flier legt de inrichting uit.
20/09/22
World Padel Tour voor het eerst naar Nederland
Voor het eerst komt de World Padel Tour (WPT) naar Nederland. Bij het World Padel Tour Amsterdam Open komen van 28 september tot en met 2 oktober de wereldtoppers in actie in de Centrale Markthal in Amsterdam.
06/09/22
Exclusief voor leden
Aanstaande ouderen gaan voor vakanties en weekendjes weg
Een leuke bijvangst van een retailonderzoek van ABN-AMRO naar het koopgedrag van aanstaande ouderen.
25/08/22
Exclusief voor leden
Veilig recreatief fietsen staat onder druk
Fietsplatform, ANWB, Fietsersbond en NTFU presenteren Top 10 aanbevelingen voor veilig recreatief fietsen. In de coronacrisis heeft het fietsen fors aan populariteit gewonnen. Maar nu is het té druk op de paden en komt de veiligheid in gevaar.
23/08/22
Gezonde kerstpakketten populair in 2022
Terwijl de meeste mensen nog aan het napuffen zijn van de hete zomer, denken veel werkgevers in Nederland en België alweer in de kerstsfeer. Zij zijn namelijk nu al bezig met het bestellen van kerstpakketten. En dit jaar lijkt het eindejaarsfeest in het teken te staan van gezonde kerstpakketten.
18/08/22
Recreatiegebied Park Vliegbasis Soesterberg internationaal in beeld door Vuelta
Op zaterdag 20 augustus komt La Vuelta (Ronde van Spanje) naar Utrecht. Het wielerpeloton doorkruist het Utrechtse landschap en een tussensprint ligt precies op de oude vliegbasis Soesterberg.
15/08/22
Smart mobility  informeert bezoekers Vuelta
Om zowel de duizenden toeschouwers als weggebruikers en aanwonenden te informeren over de bereikbaarheid zetten de provincies Utrecht, Noord Brabant en Gelderland Smart Mobility in.
11/07/22
Actieve Sports bij Landal
Landal GreenParks heeft voor actievelingen twee primeurs. Landal Kasteeldomein De Cauberg in Valkenburg heeft sinds kort een mountainbike parcours voor haar gasten. Landal Strandresort Ouddorp heeft een pump track en een skatebowl voor zowel toeristen als bewoners.