Geplaatst op: 22-10-2021
Auteur: Marc Gerlings

10 speerpunten vertellen het verhaal van de Maas

10 speerpunten vertellen het verhaal van de Maas
Opening eerste Archeo Route Maaswerken. Foto: Limburg Marketing.
Langs de Limburgse Maas komen tien nieuwe speerpunten op plekken van grote archeologische betekenis. Het zijn opvallende markeringen in het landschap, letterlijk in de vorm van een speer. Ze vertellen samen één overkoepelend verhaal over ‘Leven langs de Maas’. In Beegden is op 21 oktober het eerste nieuwe speerpunt geopend. Daarmee krijgt de bestaande Archeo route een innovatieve opvolging.

De Archeo route Limburg vertelt de verhalen achter de archeologische vondsten in Limburg. Tot 1 oktober 2021 zijn in Limburg al 60 locaties actief. Voorbijgangers kunnen bij zo’n speer met behulp van hun mobiele telefoon in het verhaal van die plek duiken. De bijzondere historie daarvan wordt door middel van video en augmented reality virtueel tot leven gewekt. De tien nieuwe speerpunten in de Archeo Route Limburg zijn van Zuid- tot Noord-Limburg langs de Maas te vinden. De virtuele
vondsten van deze 10 Maaswerken locaties zijn live te zien in het Limburgs Museum in Venlo.

Limburg werd na de overstromingen in 1993 en 1995 afgelopen juli opnieuw getroffen door extreem hoogwater. De grilligheid van dit natuurfenomeen blijft een uitdaging voor de mensheid. Het bepaalt al eeuwen sterk het leven van de bewoners langs de rivier en voor een groot deel hoe het landschap in onze provincie eruit ziet. Daarom brengt de organisatie van het netwerk een ‘Ode aan de Maas’ in 2021 en 2022, tijdens talrijke initiatieven, waaronder dit nieuwe project ‘Leven langs de Maas’.

Verschil met eerdere speerpunten

Het verschil met de 59 eerder al geplaatste archeologische speerpunten is dat de tien nieuwe punten één samenhangend verhaal vertellen, namelijk dat van de Maas als levensader van Limburg, wat eeuwen voordat de provincie in zijn huidige vorm
bestond al zo was. Het archeologisch onderzoek is in opdracht van Rijkswaterstaat uitgevoerd vanuit het programma ‘De Maaswerken’. Dit moet meer ruimte aan de rivier bieden, in combinatie met dijkversterkingen. De oudste sporen van mensachtigen zijn in de buurt van de Maas gevonden, de eerste landbouwers van Nederland vestigden zich aan de Limburgse Maas en in de eeuwen daarna ontstonden daar dorpen en machtige steden.

Bert Mennings: "Verdieping van de verhalen"

"De archeologische vondsten zeggen veel over ons leven met de rivier en over de transformaties die we door de tijd hebben meegemaakt,” zegt directeur Bert Mennings van het Limburgs Museum. "Het Limburgs Museum biedt verdieping bij die verhalen,” vertelt Mennings. "Wie de locatie van het speerpunt bezoekt, ziet en hoort via de app de Geschiedenis tot leven komen. In ons museum kun je ook de echte objecten zien en het grotere verhaal erachter ontdekken.”

Samenwerking

Het Maaswerken-project waaruit de tien locaties voortkomen, wordt gefinancierd door Rijkswaterstaat en de Provincie Limburg. Realisatie van het project ontstaat door een samenwerking van beide partijen met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, het Limburgs Museum en Limburg Marketing. En dat in nauwe samenwerking met de gemeentes waar de tien locaties tot medio volgend jaar geplaatst zullen gaan worden. Dit zijn Maastricht, Meerssen, Stein, Maasgouw, Roermond, Leudal, Venlo, Bergen en Horst aan de Maas.
Trefwoorden: route, Maas, archeologie, museum, DMO

||| Blogs |||

08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
07/06/21
Bezint eer ge begint!
Bezint eer ge begint!
07/06/21 · Horeca · Guido Aerts | Lees meer
De laatste dertig jaar gaan we in oktober samen met vrienden een lang weekend naar een super leuk ho...
29/05/20
Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

21/01/22
Geert Dijks: Kabinet open recreatie op land en water
HISWA-RECRON, ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie, doet een dringende oproep aan het kabinet: open snel de bedrijven in de watersport en recreatie.
21/01/22
ACM start onderzoek reisbranche naar vermelden bijkomende kosten
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heft zijn vinger vermanend omhoog naar de reisbranche. ACM ziet dat reisaanbieders nog te vaak onduidelijke prijzen hanteren voor de consument. Onderzoek naar aanbieders van accommodaties op vakantieparken wordt gestart.
20/01/22
Exclusief voor leden
15% zzp'ers duikt onder sociaal minimum
De zzp'ers in de culturele, horeca en reissector hebben het zwaar. Over de hele breedte denken de zelfstandigen zonder personeel om te stoppen.
16/01/22
ING: 2022 nog zwaar jaar voor de horeca
Hoe is het de Nederlandse horeca in 2021 vergaan en wat is het perspectief? ING gaat in haar nieuwste sectorupdate daarop in.
12/01/22
Genomineerden Foodservice Award 2022
De genomineerden voor de ‘Foodservice Award 2022’ verkiezing zijn bekend. Twintig foodservice bedrijven maken kans op een (categorie)prijs. Tijdens deze bijzondere editie, waarbij de meeste deelnemers (gedeeltelijk) gesloten zijn geweest, is er meer dan 21.000 keer gestemd.
07/01/22
KHN aan nieuwe kabinet: Horeca klaar voor verantwoorde heropening
De horeca kan per direct, maar anders uiterlijk 15 januari veilig open. Koninklijke Horeca Nederland...
03/01/22
Airbnb gaat toeristenbelasting voor vakantieverhuur innen en afdragen aan gemeente Den Haag
Vanaf 1 januari 2022 gaat Airbnb automatisch toeristenbelasting innen en afdragen aan de gemeente De...
30/12/21
Respons van vrijetijdsbedrijven op sociale media weer lager
Hoe reageren vrijetijdsbedrijven op vragen van consumenten op sociale media? De Breda University of Applied Sciences nam de proef op de som.