Geplaatst op: 21-10-2021
Auteur: Marc Gerlings

ARTZUID wrerd veilige plek voor ontmoeting en kunst in de zomer van 2021

ARTZUID wrerd veilige plek voor ontmoeting en kunst in de zomer van 2021
ARTZUID werd in de zomer van 2021 een veilige plek voor mensen om elkaar te ontmoeten in de buitenruimte. Foto: ARTZUID
Op zondag 17 oktober kwam er na 3.5 maand een einde aan de 7e editie van de Amsterdam Sculptuur Biënnale ARTZUID. Vanwege de coronapandemie was lang onduidelijk of de beeldenroute op de lanen van Berlages Plan Zuid in Amsterdam Zuid van start kon gaan. Uiteindelijk opende de gratis tentoonstelling in de openbare ruimte zes weken later dan gebruikelijk, aan het begin van de zomervakantie, en sloot in de herfstvakantie. Tijdens de pandemie werd de buitententoonstelling een plek voor veel mensen om toch veilig samen te komen.

Gastcurator Ralph Keuning, directeur van museum De Fundatie en kasteel Het Nijenhuis, stelde samen met ARTZUID-initiatiefnemer Cintha van Heeswijck-Veeger de route samen. Onder de titel ‘Imagine’ bood ARTZUID 2021 het podium aan 55 hedendaagse kunstenaars die hun engagement met de wereld om hen heen tonen in zowel activistische als beschouwende kunst. Het socialistische gedachtegoed en werk van de stadsbeeldhouwer Hildo Krop, die begin 20e-eeuw honderden beelden in Amsterdam vervaardigde, vormde de inspiratiebron voor het thema.

In magazine R&T van september verscheen een 4-pagina artikel over de organisatie van deze tentoonstelling.

De ‘Dwaaltocht door Imagine’ voerde langs 70 overwegend figuratieve en expressieve beelden, bracht de bezoekers over de hele wereld en verhaalde over persoonlijke geschiedenissen van de kunstenaars. In goed bezochte Artist Talks gingen verschillende kunstenaars dieper in op hun werk en drijfveren. De bekende Britse kunstenaar Marc Quinn kwam speciaal een middag naar Amsterdam om zijn charity-project ‘100 Heads’ toe te lichten. Tien van deze portretten van voormalige vluchtelingen behoorden tot de eyecatchers op ARTZUID 2021.

Uit eigen land

Onder invloed van de coronamaatregelen kwamen dit keer vooral bezoekers uit eigen stad en land. Vrijwel alle dagen was het ‘gezellig druk’ en wandelden of fietsten duizenden belangstellenden in groepjes langs de uitgestrekte route op de Apollolaan, Minervalaan, Stadionplein en Zuidas. Rondleidingen met professionele kunsthistorici waren enorm in trek en scholen uit alle stadsdelen bezochten de route met speciaal ter beschikking gesteld lesmateriaal. Opvallend was de toename van het aantal bezoekers aan het door vrijwilligers gerunde Infopaviljoen op de Minervalaan.  

Open ontmoetingsplaats voor kunst

Cintha van Heeswijck over het verloop van deze 7e editie: "Ondanks de beperkingen vanwege de coronamaatregelen, hebben we kunstliefhebbers, Amsterdammers, jong en oud, een zomerlang aansprekende kunst in de openbare ruimte kunnen bieden. En daar is volop gebruik van gemaakt. De ‘democratisering van de openbare ruimte’, een fenomeen dat tijdens de lockdownperiode spontaan ontstond, zagen we op ARTZUID in alle glorie verder opbloeien. Onze open ontmoetingsplaats van kunst openbaarde zich als een plek om ‘veilig’ samen te zijn. Het doet goed om te zien dat de beelden daadwerkelijk aanleiding waren voor onverwachte ontmoetingen en gesprekken en vaak tot discussies leidden en nieuwe inzichten.”
    

ARTCAMP voor kinderen

In de schoolvakantie konden kinderen wederom terecht bij het ARTCAMP, dat jaarlijks moeiteloos de concurrentie aan kan met andere zomerkampen voor kinderen. Tijdens die wekelijkse kunstkampen gaan ze onder deskundige leiding aan de slag met allerlei vormen en materialen, maken hun eigen kunstwerken en worden ze meegenomen in het verhaal achter de kunstwerken op de route. Voor Cintha van Heeswijck is de jeugd een enorm belangrijke doelgroep: ”Dankzij ARTZUID groeit er nu een generatie Amsterdamse kinderen op met het besef van kunst in de openbare ruimte. Ze leren beter om zich heen te kijken en waarderen en respecteren de kunstwerken, ook al blijven sommige werken altijd een onweerstaanbare aantrekkingskracht houden als spelobject.”

Sponsors en samenwerkingspartners

Naast bruiklenen uit binnen- en buitenland werd aan een aantal kunstenaars opdrachten verleend dankzij steun van het Mondriaanfonds, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Stadsdeel Zuid en sponsors. Voorts was er substantiële ondersteuning door het Prins Bernhard Cultuurfonds, de BankGiro Loterij, de gemeente Amsterdam, de Zuidas, de Vrienden van Art Zuid, de Ondernemende bewoners uit Zuid, familiestichtingen en particuliere en zakelijke donateurs. Daarnaast droegen in het bijzonder de ruim honderd buurtvrijwilligers bij aan de totstandkoming van ARTZUID 2021. Met hun tomeloze inzet zorgden zij onder leiding van An Bastiaans voor een vlekkeloze dagelijkse organisatie in en rond het Informatiepaviljoen.
Trefwoorden: ARTZUID, tentoonstelling, kunst, Amsterdam

||| Blogs |||

02/05/21
Pegasus of luchtfietserij?
Pegasus of luchtfietserij?
02/05/21 · Dagrecreatie · Thijs Vossen | Lees meer
Er zal in een ver verleden ongetwijfeld ooit een blog geschreven zijn met de titel: ‘De auto wordt...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

26/11/21
Het verhaal van Holwerd op de Arriva bus
Veel partijen acteren op het toneel van gastheerschap en communicatie voor een destinatie. Dat zette busmaatschappij Arriva aan het denken hoe je dat kunt doen. Een chauffeur gaf inspiratie en daar rolt een bijzonder verhaal en een opvallende bus uit.
19/11/21
Wat gebeurde er donderdag op de Recreatie Vakbeurs?
NRIT is samen met HISWA-RECRON zeer actief op de Recreatie Vakbeurs. Ons camerateam maakt elke beursdag een dagjournaal en in de studio interviewt Marc Gerlings interessante gasten. Een terugblik op de laatste beursdag.
19/11/21
Exclusief voor leden
Woonwijk Marineterrein  Amsterdam krijgt stadspark
Voor de sector leisure komt er nog een opvallend onderdeel. De wijk wordt een testgebied voor stedelijke vraagstukken.
16/11/21
Fort Honswijk zoekt stoere ondernemer
Fort Honswijk is een unieke identiteitsdrager van gemeente Houten en het zoekt een ondernemer om een community mee op te bouwen.
16/11/21
Gastvrij Nederland: steunpakket te mager door indeling naar kwartaal
Voor brancheorganisatie Gastvrij Nederland is het nu voorliggende pakket volstrekt onvoldoende. Dat is de reactie op de aankondiging van het Kabinet voor een steunpakket voor 1,3 miljard euro voor ondernemers om de korte lockdown op te vangen.
13/11/21
De Recreatie Vakbeurs 2021 gaat door!
De Recreatie Vakbeurs 2021 gaat door. Ook na de aanscherping van de coronamaatregelen is een vakbeurs, een zogenaamd doorstroomevenement, mogelijk. Ook NRIT is samen met HISWA-RECRON zeer actief op deze vakbeurs in Hardenberg.
12/11/21
Snelle groei voor Convious
Het Nederlandse Convious is de afgelopen periode twee maal in de prijzen gevallen. Convious biedt bedrijven in de dagrecreatie een platform voor hun marketing-, verkoop- en servicestrategie. Het bedrijf groeit spectaculair.
10/11/21
Exclusief voor leden
Belgische opleiding opent lab voor digitale beleving
De Experience Hub van Thomas More-hogeschool is een ruimte voor onderzoek en experiment rond innovatieve digitale toepassingen als virtual en augmented reality. Bedrijven en organisaties kunnen in de Hub ontdekken en testen hoe zij VR, AR of andere digitale belevingen kunnen toepassen binnen hun sector.