Geplaatst op: 11-10-2021

Mogelijk acties bij afhandeling vliegtuigen Schiphol

Mogelijk acties bij afhandeling vliegtuigen Schiphol
Acties dreigen bij de afhandeling van vliegtuigen op Schiphol.
Vakbond FNV dreigt met acties als de arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden van medewerkers in de afhandeling op luchthaven Schiphol niet snel structureel verbeteren.  Afgelopen zomer liep het personeelstekort zo hoog op dat er veel fouten gemaakt werden.

Dat laat de vakbond weten in een brief aan het ministerie van IenW, de Schiphol Group en de afhandelingsbedrijven op de luchthaven. Joost van Doesburg, campagneleider FNV Schiphol: ‘Wat de afhandelingsmedewerkers afgelopen zomer hebben moeten meemaken, oversteeg alle ervaringen in de voorafgaande jaren. Dat willen we nooit meer.’

Service aan passagiers geraakt

Deze zomer ging het op Schiphol aan alle kanten mis bij het afhandelen van vliegtuigen. Onervaren en onopgeleide medewerkers kregen door het personeelstekort de verantwoordelijkheid voor het beladen van vliegtuigen of boarden van honderden passagiers. Er ontstonden lange wachtrijen, koffers gingen niet mee en zelfs piloten en kantoorpersoneel moesten bijspringen. ‘Deze chaos is slecht voor de passagiers, voor de vliegveiligheid en natuurlijk voor al die medewerkers, die keihard moesten werken voor een minimumloon of stagevergoeding’, aldus Van Doesburg.

Drie eisen

In de brief stelt FNV drie eisen. Van de afhandelaars wil de vakbond een sector-cao, met daarin onder meer een minimum inkomen van 14 euro per uur en vaste contracten. De Schiphol Group moet sociale vestigingseisen opleggen, die afhandelingsbedrijven onder meer verplichten om te zorgen voor veilig werk. En van het ministerie eist FNV een beperking op het aantal afhandelingsbedrijven. Van Doesburg: ‘Dat zijn er nu maar liefst acht, die elkaar de tent uitvechten. Bij andere Europese luchthavens zijn dat er twee, soms drie.’

Acties

Als de aangeschreven organisaties de komende maanden niet tot afspraken komen over de eisen, stelt FNV acties in het vooruitzicht. Werkonderbrekingen worden daarbij niet uitgesloten. Volgens de vakbond weten de organisaties al jaren dat het systeem niet werkt en liet afgelopen zomer dat pijnlijk zien. ‘Het is niet voor het eerst dat we het hier over hebben. Voor ons is de maat vol. De tijd van pappen en nat houden is nu echt voorbij’, aldus Van Doesburg.
Trefwoorden: afhandeling, vliegtuig, laden, service, Schiphol

Gerelateerde berichten:

 • Geen gerelateerde berichten.
 • ||| Blogs |||

  06/05/20
  Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
  We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
  30/03/20
  VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
  Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
  26/03/20
  De wederopbouw van de vrijetijdssector
  Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
  27/12/19
  Wat een nepjaar was het eigenlijk…
  Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
  22/10/19
  Pleasure for all; ook Amerikaanse toestanden in Nederland …?
  Autistische Amerikaan klaagt Disney aanDe Tampabay Times kopt op 2 oktober jl. ‘Man with Auti...

  ||| Twitter |||

  ||| Nieuws |||

  06/12/21
  Convious haalt 12 miljoen dollar op voor groei AI-gedreven e-commerce platform
  Convious , een op Artificial Intelligence (AI) gebaseerd e-commerce platform voor de vrijetijdsbranche, heeft 12 miljoen dollar heeft opgehaald in een Serie A-financiering geleid door Begin Capital.
  02/12/21
  Exclusief voor leden
  Kasteel Hoensbroek kaapt Museumprijs weg voor Volkenkunde en Amsterdam Museum
  Vanmorgen werd Kasteel Hoensbroek, tijdens de live uitzending van Koffietijd, verrast met het nieuws dat het met een overtuigende 41% van de publieksstemmen (27.745 stemmen), de VriendenLoterij Museumprijs 2021 in de wacht heeft gesleept.
  02/12/21
  Fries Museum biedt meer voor mensen met visuele beperking
  Speciaal voor bezoekers met een visuele beperking organiseert het Fries Museum rondleidingen die een nieuw perspectief bieden op de tentoonstellingen Icons en Ferhaal fan Fryslân. Vooral voelen wordt ingezet om de tentoonstelling te beleven.
  01/12/21
  Johan Moerman is Officier in de Orde van de Oranje-Nassau
  Koning Willem-Alexander heeft oud-directeur van Rotterdam Festivals Johan Moerman benoemd tot Officier in de Orde van de Oranje-Nassau.
  01/12/21
  Exclusief voor leden
  Definitief renovatieplan Boijmans levert minder tentoonstellingsmeters op
  Het college van B&W van Rotterdam en de directie van Museum Boijmans Van Beuningen hebben met elkaar een definitief renovatieplan voor het museumgebouw vastgesteld. Daarin wordt niet de oorspronkelijk geplande ambitieuze renovatie gerealiseerd. De kosten zijn fors hoger (+19,7%, 44 miljoen euro) dan bij een basisrenovatie, maar lager dan bij de volledige ambitie.
  28/11/21
  Sector weer op slot, steunmaatregelen aangekondigd
  Vrijdagavond heeft het Nederlandse kabinet nieuwe lockdownachtige maatregelen afgekondigd. Nederland gaat de facto om 17:00u op slot om het aantal bewegingen te beperken. Doel is het aantal besmettingen en daaruit voortvloeiende ziekenhuis- en ic-opnames te beperken. En weer is de vrijetijdssector de knop waar het kabinet aan draait. De oude steunmaatregelen worden weer opgetuigd.
  24/11/21
  Kunstwerk langs A12 trekt aandacht voor Waterliniegebied (met video)
  Automobilisten en fietsers zien op het talud langs de A12 bij Houten vast een beeld van een sluis, e...
  22/11/21
  Bedrijfsleven houdt rekening met verminderde toelevering in 2022
  Bijna een kwart (23,9%) van de ondernemers verwacht dat in 2022 verstoringen bij leveranciers het meest invloedrijke gevolg van corona zullen zijn voor hun bedrijf. Ook zijn andere verwachte invloeden van de coronamaatregelen meegenomen in het CBS-onderzoek.