Geplaatst op: 28-09-2021
Auteur: Redactie
NRIT Media

Een dementievriendelijke horeca is nodig om gasten met dementie te blijven ontvangen

Gratis training omgaan met dementie in de horeca

Een dementievriendelijke horeca is nodig om gasten met dementie te blijven ontvangen

Moeite hebben om de menukaart te begrijpen, drukte ervaren, niet altijd begrepen worden door het personeel… Voor mensen met dementie kan het bezoeken van een horecagelegenheid soms best lastig zijn. Ze bezoeken een horecagelegenheid eerder als het personeel kennis heeft over het omgaan met gasten met dementie, zo blijkt uit onderzoek van Samen dementievriendelijk. "Ik denk dat het belangrijk is voor medewerkers om minder zenuwachtig en verlegen om te gaan met mensen met dementie in je restaurant”, zegt meesterkok Ron Blaauw. Samen dementievriendelijk zet zich daarom in om de horeca dementievriendelijker te maken en biedt een gratis onlinetraining aan voor horecamedewerkers.


In Nederland leven zo’n 290.000 mensen met dementie. Vanwege de vergrijzing loopt dit aantal naar verwachting de komende jaren fors op, naar een half miljoen in 2050. Mensen met dementie leven gemiddeld 8 jaar met hun ziekte, waarvan 6,5 jaar gewoon thuis. Zij doen de dagelijkse boodschappen, gaan naar de kapper en drinken graag een kopje koffie buiten de deur.
Uit onderzoek onder ruim 300 mantelzorgers blijkt namelijk dat 2/3 van hun naasten met dementie nog horecagelegenheden bezoeken. 44% geeft aan dat zij dat eerder doen als het personeel getraind is in het omgaan met gasten met dementie. Meestal is het personeel echter niet op de hoogte van het feit dat mensen met dementie hun gelegenheid bezoeken. Hoe herken je dan dat iemand mogelijk dementie heeft? En hoe kun je hen op een goede manier ontvangen?


Ron Blaauw: "Zó kan het ook”

Mensen met dementie willen zo lang mogelijk deel uitmaken van de samenleving. Dat is te zien in de tv-serie Restaurant Misverstand, die momenteel wekelijks te zien is op SBS6. Hierin worden 11 mensen met dementie gevolgd die als restaurantmedewerker aan de slag gaan, onder de bezielende leiding van meesterkok Ron Blaauw. Alle deelnemers zijn gedreven om te laten zien wat er ondanks hun ziekte allemaal nog wél kan. Ron Blaauw: "Ik denk dat het belangrijk is dat mensen met dementie moeten kunnen blijven meedraaien in de maatschappij. Met hulp en begeleiding is dat mogelijk”.


Dementievriendelijke horeca? Train personeel!

Vaker bezoeken mensen met dementie een horecagelegenheid als gast. Dan is het voor een horecamedewerker belangrijk om de chaos en verwarring in het hoofd van mensen met dementie te begrijpen. Dat is gelukkig eenvoudig te leren. Ron Blaauw: "Ik heb mijn medewerkers gevraagd om de onlinetraining ‘GOED omgaan met dementie in de horeca’ te volgen om een nog betere beleving voor mensen met dementie en onze medewerkers te creëren”.  In deze gratis online training leren medewerkers in 15 minuten de signalen van dementie te herkennen en beter om te gaan met gasten met dementie die horecagelegenheden bezoeken. "Het mooie is dat de training voor iedereen te doen is. Of je nu op een terras werkt, in een luxe restaurant of in een cafetaria: Iedereen kan het”, aldus Ron Blaauw.


De online training is voor iedereen die werkzaam is in de horeca gratis beschikbaar.

Link: https://www.samendementievriendelijk.nl/horeca
Topics:Horeca
Trefwoorden: Dementievriendelijke, dementie, gratis training

CELTH
 






||| Nieuws |||

23/04/24
Exclusief voor leden
Geen andere weg voor horeca dan kosten doorberekenen?
In het eerste kwartaal van 2024 verhoogden restaurants en cafés hun prijzen met gemiddeld 6 procent blijkt uit cijfers van het CBS. Maar de horeca lijkt geen andere weg te zien dan de gestegen kosten door te berekenen aan de gasten.
15/04/24
Exclusief voor leden
Hilton beste werkplek voor vrouwen in de Nederlandse hotelbranche
Hotel- en resortketen Hilton heeft de zesde positie behaald op de Great Place to Work for Women-lijst, samengesteld door de organisatie Great Place to Work. Hiermee is het hotel de hoogst genoteerde werkplek voor vrouwen binnen de Nederlandse hotelbranche.
12/04/24
Firstmate Hospitality Consultants Onthult de goedkoopste tot de duurste terrassteden
Firstgate Hospitality Consultants heeft onderzoek gedaan naar de prijzen op terrassen.
11/04/24
Exclusief voor leden
ING verwacht beperkte groei voor horeca
Voor 2024 verwacht ING Research voor de meeste bedrijfssectoren een lichte groei. Voor de horeca is de verwachting dat de volumes dit jaar beperkt toenemen.
05/04/24
Al 25 jaar een eerlijker verdienmodel bij Bedandbreakfast.nl
Bedandbreakfast.nl heeft haar Nederlandse en Europese website compleet vernieuwd. Dat leverde direct al meer reserveringen op. Een mooi verjaardagscadeautje voor deze organisatie die dit jaar 25 jaar bestaat en nog steeds geen commissie rekent.
29/03/24
Exclusief voor leden
Winstgevendheid Vlaamse logissector omhoog
Mooi onderzoek van onze zuiderburen. De helft van de Vlaamse logiesaccommodaties schreef in 2023 zwarte cijfers. Voor 2024 verwacht bijna de helft van de uitbaters dat de prijzen van de logies zullen stijgen.
29/03/24
Dirk Beljaarts vertrekt bij Koninklijke Horeca Nederland
Na een periode van ruim negen jaar vertrekt Dirk Beljaars voor de zomer als algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...