Geplaatst op: 28-09-2021
Auteur: Redactie
NRIT Media

Een dementievriendelijke horeca is nodig om gasten met dementie te blijven ontvangen

Gratis training omgaan met dementie in de horeca

Een dementievriendelijke horeca is nodig om gasten met dementie te blijven ontvangen

Moeite hebben om de menukaart te begrijpen, drukte ervaren, niet altijd begrepen worden door het personeel… Voor mensen met dementie kan het bezoeken van een horecagelegenheid soms best lastig zijn. Ze bezoeken een horecagelegenheid eerder als het personeel kennis heeft over het omgaan met gasten met dementie, zo blijkt uit onderzoek van Samen dementievriendelijk. "Ik denk dat het belangrijk is voor medewerkers om minder zenuwachtig en verlegen om te gaan met mensen met dementie in je restaurant”, zegt meesterkok Ron Blaauw. Samen dementievriendelijk zet zich daarom in om de horeca dementievriendelijker te maken en biedt een gratis onlinetraining aan voor horecamedewerkers.


In Nederland leven zo’n 290.000 mensen met dementie. Vanwege de vergrijzing loopt dit aantal naar verwachting de komende jaren fors op, naar een half miljoen in 2050. Mensen met dementie leven gemiddeld 8 jaar met hun ziekte, waarvan 6,5 jaar gewoon thuis. Zij doen de dagelijkse boodschappen, gaan naar de kapper en drinken graag een kopje koffie buiten de deur.
Uit onderzoek onder ruim 300 mantelzorgers blijkt namelijk dat 2/3 van hun naasten met dementie nog horecagelegenheden bezoeken. 44% geeft aan dat zij dat eerder doen als het personeel getraind is in het omgaan met gasten met dementie. Meestal is het personeel echter niet op de hoogte van het feit dat mensen met dementie hun gelegenheid bezoeken. Hoe herken je dan dat iemand mogelijk dementie heeft? En hoe kun je hen op een goede manier ontvangen?


Ron Blaauw: "Zó kan het ook”

Mensen met dementie willen zo lang mogelijk deel uitmaken van de samenleving. Dat is te zien in de tv-serie Restaurant Misverstand, die momenteel wekelijks te zien is op SBS6. Hierin worden 11 mensen met dementie gevolgd die als restaurantmedewerker aan de slag gaan, onder de bezielende leiding van meesterkok Ron Blaauw. Alle deelnemers zijn gedreven om te laten zien wat er ondanks hun ziekte allemaal nog wél kan. Ron Blaauw: "Ik denk dat het belangrijk is dat mensen met dementie moeten kunnen blijven meedraaien in de maatschappij. Met hulp en begeleiding is dat mogelijk”.


Dementievriendelijke horeca? Train personeel!

Vaker bezoeken mensen met dementie een horecagelegenheid als gast. Dan is het voor een horecamedewerker belangrijk om de chaos en verwarring in het hoofd van mensen met dementie te begrijpen. Dat is gelukkig eenvoudig te leren. Ron Blaauw: "Ik heb mijn medewerkers gevraagd om de onlinetraining ‘GOED omgaan met dementie in de horeca’ te volgen om een nog betere beleving voor mensen met dementie en onze medewerkers te creëren”.  In deze gratis online training leren medewerkers in 15 minuten de signalen van dementie te herkennen en beter om te gaan met gasten met dementie die horecagelegenheden bezoeken. "Het mooie is dat de training voor iedereen te doen is. Of je nu op een terras werkt, in een luxe restaurant of in een cafetaria: Iedereen kan het”, aldus Ron Blaauw.


De online training is voor iedereen die werkzaam is in de horeca gratis beschikbaar.

Link: https://www.samendementievriendelijk.nl/horeca
Topics:Horeca
Trefwoorden: Dementievriendelijke, dementie, gratis training

||| Blogs |||

13/01/22
Toerisme & Gastvrijheid nieuw thema in onderzoeksambities hogesholen
Op 23 november presenteerden de hogescholen hun onderzoeksambities aan demissionair minister van ond...
15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...
13/12/21
DITCH THE PITCH
DITCH THE PITCH
13/12/21 · Marketing · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Je zal ze de kost moeten geven. Mensen die in artikelen en interviews stellen ‘de leukste baan van...
25/11/21
Verduurzaming Toerisme in Nederland moet sneller
Jos Vranken en Martin Cnossen nodigen de sector uit om een duurzame versnelling in te zetten.
08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

21/01/22
Geert Dijks: Kabinet open recreatie op land en water
HISWA-RECRON, ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie, doet een dringende oproep aan het kabinet: open snel de bedrijven in de watersport en recreatie.
21/01/22
ACM start onderzoek reisbranche naar vermelden bijkomende kosten
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heft zijn vinger vermanend omhoog naar de reisbranche. ACM ziet dat reisaanbieders nog te vaak onduidelijke prijzen hanteren voor de consument. Onderzoek naar aanbieders van accommodaties op vakantieparken wordt gestart.
21/01/22
Financiering winnen voor je project met Karel de Grote Prijs
Ben je tussen 16 en 30 jaar en werk je aan een project met een Europese dimensie? Meld je aan voor de Karel de Grote-prijs en wie weet win je financiering om je project verder uit te werken.
20/01/22
Edwin Vlek over de horeca:
Werkgevers en werknemers in de horeca trekken ineens eensgezind op. Hun oproep aan het Kabinet: versoepelen want de rek is tot op het breekpunt uit. Als de horeca nu niet versoepelt zorgt de uitstroom van personeel voor grote problemen.
20/01/22
Versnelde doorontwikkeling door Fonds Verblijfsrecreatie Zeeland
Eind 2021 kregen Ons Buiten (Oostkapelle) en Camping Olmenveld (Serooskerke) een lening via het Fond...
20/01/22
ANVR dringt bij de overheid aan op logische quarantaineregels
Na nu al twee jaar praktisch geen reizen uit te voeren naar bestemmingen buiten de EU vanwege afrade...
20/01/22
EuroParcs Group neemt campings in Zuid-Holland en Drenthe over
EuroParcs Group heeft deze maand jachthaven/camping Spijkerboor in Warmond, Zuid-Holland en camping ...
20/01/22
Vakbond vraagt Harbers om haast te maken met betere arbeidsomstandigheden Schiphol
Vakbond FNV wil dat de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat, Mark Harbers, haast maakt met het verbeteren van de arbeidsomstandigheden op Schiphol. Het gaat om loon, flexibilisering, veiligheid en gezondheid.