Geplaatst op: 27-09-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

NBTC: Inkomend toerisme krijgt dit jaar weer klap

NBTC: Inkomend toerisme krijgt dit jaar weer klap
Afbeelding van Pexels via Pixabay

Vandaag tijdens de vierde Nationale Toerisme Top maakt NBTC bekend dat Nederland dit jaar naar verwachting 5,4 miljoen internationale bezoekers verwelkomt. Dat is 26 procent minder dan vorig ‘coronajaar’ en 73 procent minder dan in 2019, het laatste ‘pre- coronajaar’. Nederlanders gaan er dit jaar vaker op uit in eigen land in vergelijking met vorig jaar, maar dit compenseert het dalende aantal internationale gasten en het verlies aan inkomsten niet.

"De verwachte jaarcijfers schetsen een dramatischer beeld dan we eerder dit jaar hadden. Dit komt door de aanhoudende reisrestricties en beperkende maatregelen die al bijna het hele jaar gelden. Hierdoor zakt het toeristisch en zakelijk bezoek in Nederland dit jaar zelfs terug naar het niveau van begin jaren negentig. De sector verkeert nog steeds in zwaar weer en het belang van steun- en herstelmaatregelen blijft meer dan ooit van kracht,” vertelt Jos Vranken, algemeen directeur NBTC.

Weer fors minder buitenlandse gasten

Dit jaar ontvangt Nederland naar verwachting 5,4 miljoen internationale bezoekers, ruim een kwart minder dan vorig jaar en slechts een kwart van het niveau van 2019. Het niveau waar we op uitkomen is vergelijkbaar aan het niveau van 1990. Vanwege het uitblijven van (georganiseerd) zakelijk bezoek en een veranderende bezoekersmix dalen de bestedingen van de buitenlandse toeristen nog harder dan de aantallen; de directe bezoekersbestedingen bedragen nog slechts een vijfde van het niveau van 2019.

Jos Vranken: "Door het dalend bezoek krijgt Nederland een stuk minder inkomsten. Zo besteedden internationale dag- en verblijfsbezoekers in 2020 14,5 miljard euro ten opzichte van 34,7 miljard euro in 2019 (-58%). De bestedingen van het binnenlands dag- en verblijfstoerisme zijn gedaald van 46,6 miljard euro in 2019 naar 32,1 miljard euro in 2020 (-31%). Voor dit jaar verwachten we een nog sterkere daling van de totale toeristische bestedingen.”

Binnenlands toerisme op niveau van voor corona

De binnenlandse markt komt in 2021 naar verwachting uit rond de 25,8 miljoen aankomsten van Nederlanders in de diverse logiesaccommodaties in eigen land. Dit is een stijging van +29% in vergelijking met voorgaand jaar. Met deze groei komt het binnenlands verblijfstoerisme in 2021 terug op het niveau van 2019.Jos Vranken: "Een verklaring hiervoor is een populaire meivakantie waarin veel Nederlanders eropuit trokken in eigen land. Daarnaast boekten meer Nederlanders een zomervakantie in eigen land door de strenge reisrestricties die half juli opnieuw werden aangekondigd.”

Prognose verblijfstoerisme in Nederland in 2021 
InkomendToerisme

Pas in 2024 volledig herstel verwacht

Het herstel van toerisme zal gestuwd worden door twee segmenten die als eerste gaan toenemen, dat is reizen om familie, vrienden en kennissen te bezoeken én de vakantiemarkt. Het herstel van de zakelijke reismarkt zal langer op zich laten wachten, al helemaal waar het grote internationale bijeenkomsten betreft. Een eerste doorkijk naar 2022 laat zien dat het binnenlands verblijfstoerisme naar verwachting stabiliseert en dat het inkomend verblijfstoerisme zal groeien ten opzichte van dit huidige jaar.

In 2022 verwacht NBTC meer internationale bezoekers te verwelkomen dan dit jaar. Het binnenlandse verblijfstoerisme zal komend jaar nagenoeg op hetzelfde niveau blijven. "We kunnen vermoedelijk pas in 2024 spreken van volledig herstel. De mate van herstel in 2022 is natuurlijk nog met veel zekerheden omgeven. Het niveau van het inkomend verblijfstoerisme komt naar verwachting uit tussen 25% en 90% van het niveau van het aantal buitenlandse gasten in 2019. Ondanks deze vrij grote bandbreedte toont dit wel aan dat het inkomend toerisme van Nederland niet in 2022 volledig zal zijn hersteld. De bandbreedte waarbinnen het binnenlands verblijfstoerisme zich naar verwachting ontwikkeld is 83% tot 114% van het niveau in 2019.

"Duurzaam herstel en ontwikkeling is niet vanzelfsprekend, maar van groot belang in het licht van de waardevolle bijdrage van de Nederlandse gastvrijheidssector aan onze welvaart én welzijn,” aldus Jos Vranken.

Verwachting verblijfstoerisme in Nederland in 2022 
ToerismeNederlandVerwachtingen2022
Topics:Toerisme
Trefwoorden: toerisme, inkomend toerisme, binnenlands toerisme, verwachtingen

||| Blogs |||

15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...
25/11/21
Verduurzaming Toerisme in Nederland moet sneller
Jos Vranken en Martin Cnossen nodigen de sector uit om een duurzame versnelling in te zetten.
08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
16/07/21
Van duurzaam herstel naar  een duurzame sector
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt (21 mei jl.) “wereldwijd 14 procent minder coronabesmettingen dan vorige week”. Het herstel van de gastvrijheidssector lijkt daarmee met de toenemende vaccinatiegraad ingezet. Maar of er ook daadwerkelijk sprake is van een duurzaam herstel, dat is maar de vraag ...
09/07/21
Dromomania
Wat een intens genot was het. De voortijdige uitschakeling van het Nederlands Elftal (nou ja, eigenl...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

21/01/22
Financiering winnen voor je project met Karel de Grote Prijs
Ben je tussen 16 en 30 jaar en werk je aan een project met een Europese dimensie? Meld je aan voor de Karel de Grote-prijs en wie weet win je financiering om je project verder uit te werken.
18/01/22
Exclusief voor leden
Airbnb start campagne jaar leven in Sambuca
Airbnb is op zoek naar de ideale kandidaat die gratis een jaar in een door een ontwerper opgeknapte, traditionele Italiaanse woning wil wonen om gasten te ontvangen. Het traditionele huis staat in het Siciliaanse dorp Sambuca dat al bekendheid kreeg door een opvallende campagne om het dorp te verjongen.
17/01/22
Beekdaelen-fietsroute het populairst in 2021
In januari is het traditiegetrouw tijd om terug te kijken naar de resultaten van het afgelopen jaar....
13/01/22
Nieuwe landmark voor Nederland Zeesluis IJmuiden (de grootste zeesluis in de wereld)
Iedere toerist die Panama bezoekt wil waarschijnlijk ook het beroemde kanaal even zien. Zal straks i...
12/01/22
Twee investeerders steken geld in Europese expansie JetCamp
Met 2 nieuwe investeerders aan boord is JetCamp het nieuwe jaar goed begonnen. Het boekingsplatform voor campings en vakantieparken wil daarmee versneld groeien in de Europese campingmarkt van 5 miljard Euro. Investeerders zijn de Falkensteiner Michaeler Tourism Group (FMTG) onder leiding van Otmar Michaeler en Cunningham Holding, het investeringsvehicle van Jan-Peter Cruiming.
07/01/22
Merlin Entertainments expands Netherlands operation with management of THIS IS HOLLAND experience
Merlin Entertainments ("Merlin” or "the Company”), a global leader in location-based entertainme...
03/01/22
Goede zomer lichtpuntje voor recreatiesector Utrechtse Heuvelrug
Net als vorig jaar beleefde de toeristische sector op de Heuvelrug in 2021 een moeilijk jaar. Dat bl...
03/01/22
Airbnb gaat toeristenbelasting voor vakantieverhuur innen en afdragen aan gemeente Den Haag
Vanaf 1 januari 2022 gaat Airbnb automatisch toeristenbelasting innen en afdragen aan de gemeente De...