Geplaatst op: 24-09-2021
Auteur: Marc Gerlings

Coronatoegangsbewijs opening van de samenleving maar stuit op veel weerstand in de sector

Coronatoegangsbewijs opening van de samenleving maar stuit op veel weerstand in de sector
Grote twijfels over testcapaciteit en spreiding.
Vanaf zaterdag 25 september is een coronatoegangsbewijs verplicht om toegang te krijgen tot een horecazaak, een (sport)evenement of een kunst- of cultuurinstelling zoals een theater of concertzaal. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport meldt er helemaal voor klaar te zijn. Handhaving is een knelpunt maar de overheid zet er hard op in. Horecaorganisatie KHN meldt dat 21% van de bedrijven nog niet weet of het op het coronatoegangsbewijs let.

Veel mensen hebben daarom hun vaccinatie-, test- of herstelbewijs al eerder opgehaald in de CoronaCheck-app. De komende dagen zullen nog meer mensen hun QR-code willen aanmaken in de CoronaCheck-app. Ook zullen aanzienlijk meer mensen zich melden bij de teststraten voor toegang. De testlocaties staan klaar om de komende weekenden meer dan 400.000 mensen per dag te kunnen testen, meldt het ministerie. 
 

Testbewijzen

Vanaf zaterdag zijn er 122 locaties in Nederland waar mensen zich gratis kunnen laten testen om een testbewijs te krijgen. Daar horen ook 6 XL-testlocaties bij die deze week voor het eerst open gaan, en nieuwe locaties in Heerenveen, op Schiermonnikoog en op Vlieland. 

Daarmee kan vrijwel elke Nederlander zich laten testen binnen een straal van maximaal 30 minuten rijden. Voor 9 op de 10 Nederlanders geldt dat het maximaal 20 minuten rijden is naar de teststraat.
 

Ondersteuning voor ondernemers

VWS:'Voor ondernemers en uitbaters van bijvoorbeeld concertzalen is de bredere inzet van coronatoegangsbewijzen natuurlijk ook een opgave. Het is aan hen om iedereen die binnenkomt te controleren op een coronatoegangsbewijs met de Scanner-app en op bijbehorend identiteitsbewijs. We zien in het buitenland dat dat over het algemeen goed verloopt. Bezoekers kunnen de controle soepeler laten verlopen door bij binnenkomst al hun CoronaCheck-app of papieren coronatoegangsbewijs gereed te houden.' 

De Kamer van Koophandel staat klaar om vragen van ondernemers over coronatoegangsbewijzen te beantwoorden via www.kvk.nl/corona of 0800 2117. Dat telefoonnummer is in het weekend van 25 en 26 september ook bereikbaar. Daarnaast kunnen ondernemers op www.rijksoverheid.nl vinden wat er van hen verwacht wordt.
 

Naleving en handhaving?

Het sluitstuk van de coronatoegangsbewijzen is het toezicht en de handhaving op de naleving. Daar ligt een grote uitdaging voor zowel ondernemers als gemeenten. Het is belangrijk dat kabinet, ondernemers, gemeenten, politie en OM daarin samen optrekken. De afgelopen week heeft het kabinet gesproken met het Veiligheidsberaad en de VNG om nadere afspraken te maken over de handhaving. Het uitgangspunt is dat bezoekers primair zelf verantwoordelijk zijn voor de naleving van de gestelde maatregelen. Ondernemers, instellingen en verenigingen worden geacht te toetsen of bezoekers een geldig coronatoegangsbewijs hebben dat correspondeert met hun legitimatie. De lokale driehoek concentreert zich primair op locaties waarvan zij acht dat het risico op besmetting en/of niet naleven het grootst is. Bij herhaaldelijk of opzettelijk niet-naleven van de controleplicht door de ondernemer wordt tot daadwerkelijk ingrijpen over gegaan. Dit kan door middel van een waarschuwing, een last onder dwangsom of door sluiting van een locatie. Bij het opzettelijk niet willen uitvoeren van de coronatoegangsbewijzen kan direct tot sluiting of een dwangsom worden overgegaan. 

KHN: 41% niet taak horeca om op CTB te letten

Horecaondernemers hebben er moeite mee dat de gastvrijheidsbranche wordt gebruikt als politiek drukmiddel. Terwijl heel Nederland afscheid neemt van de 1,5 meter samenleving, krijgt  de horeca vanaf zaterdag juist extra restricties opgelegd. Vanaf 25 september moet niet alleen een coronapas én identiteitsbewijs worden gecontroleerd, ook de sluitingstijd voor de horeca blijft 00.00 uur. Het is niet alleen onuitvoerbaar maar de maatregelen hakken er financieel flink in bij een sector die net weer een beetje aan het opkrabbelen is, zo blijkt uit de meest recente KHN-ledenenquête. Horecaondernemers worden ongevraagd het middelpunt van een maatschappelijke discussie met alle gevolgen van dien: bedreigingen, annuleringen, omzetproblemen, extra personeelskosten en – uitdagingen. Na ruim anderhalf jaar ondernemen volgens strikte regels en het stopzetten van de steun, is dit te veel gevraagd. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vraagt het kabinet om begrip voor de benarde situatie van de horeca en handhaving die daar recht aan doet.

41% van de horecaondernemers geeft aan dat het niet haar taak is het coronatoegangsbewijs (CTB) te controleren, 21% heeft nog niet besloten om het wel of niet te controleren. Burgemeesters hebben recentelijk aangegeven niet actief te gaan handhaven, maar lijken door het kabinet toch onder druk gezet om dit wel te gaan doen.
Trefwoorden: ctb, horeca

CELTH
 





||| Nieuws |||

26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
20/03/24
Regeneratieve vakantie-ervaringen in Denemarken
In Denemarken kunnen toeristen meewerken aan natuurbehoud. Visit Denmark start met vier proefreizen en ze zoeken daarvoor Nederlandse en Duitse toeristen. Ze noemen het regeneratieve vakantie-ervaringen.
18/03/24
Exclusief voor leden
VN stelt standaard vast om duurzaamheid van toerisme te meten
De Verenigde Naties hebben een een nieuwe wereldwijde standaard goedgekeurd om de duurzaamheid van toerisme te meten. Alle 193 leden hebben ingestemd het het zogenaamde Statistical Framework for Measuring the Sustainability of Tourism (MST).
15/03/24
Visit Wadden roept op om drones thuis te laten bij bezoek aan Waddengebied
Uit recent onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat drones voor recreatief gebruik vogels kunnen storen. Daardoor worden hun overlevingskansen verkleind.
14/03/24
Kampeerbosje Leerdam en De Dassenburcht winnen Gouden Haring
In de categorie Goud Waard ontving Natuurkampeerterrein Kampeerbosje Leerdam een Gouden Haring voor hun prominente rol in het behoud en de versterking van het netwerk Natuurkampeerterreinen.
27/02/24
Exclusief voor leden
Ongekende marktpotentie 9 op de 10 Nederlanders gaat met vakantie
Ongekende marktpotentie 9 op de 10 Nederlanders gaat met vakantie
20/02/24
Camperaars steeds duurzamer
Camperaars in Nederland houden bij hun reisgedrag steeds meer rekening met duurzaamheid. Een opvallende trend is de toepassing van duurzame energiebronnen onder camperaars

||| Agenda |||

24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...