Geplaatst op: 20-09-2021
Auteur: Redactie
NRIT Media
Uitgever: NRIT Media

Designers ontwerpen Stad van de toekomst

Sweco Design Challenge: bekendmaking eerste concepten

Designers ontwerpen Stad van de toekomst
De huidige inrichting van de openbare ruimte sluit niet aan bij het potentieel en de behoeftes van de maatschappij. Daarom dagen Sweco en Dutch Design Foundation designers uit om de ‘Ontmoetingsruimte van de toekomst’ te ontwerpen: De Stad die het buitenleven en de verbinding tussen mensen volop aanmoedigt. Uit 27 inzenders zijn drie ontwerpstudio’s geselecteerd die dit gaan doen: Studio 1:1, Rombout Frieling Lab en Olifantenpad CS. Zij presenteren hun ontwerp tijdens Dutch Design Week (16 t/m 24 oktober 2021). In 2022 werken de designers, ingenieurs en ontwerpers van Sweco - samen met een toekomstige opdrachtgever - één van de ontwerpen verder uit. Meerdere serieuze partijen hebben interesse om de concepten daadwerkelijk te integreren in de stad.

Nieuwe invalshoeken om bestaande patronen te doorbreken

De huidige inrichting van de stad sluit niet meer aan op de wensen van gebruikers en gemeentes. Dat constateert Sweco, Europa’s grootste architecten- en ingenieursbureau, op basis van de toenemende vraag van opdrachtgevers naar herinrichting en onderzoek onder bewoners. De mens en sociale behoeften zijn vaak ondergeschikt. Terwijl zij een sleutel vormen tot harmonie, veiligheid en interactie. De basis voor een gezonde en veilige stad. Ook spelen hedendaagse uitdagingen als het klimaat en schaarste van energie, water, ruimte en materialen een rol. 


Om tot toekomstbestendige oplossingen te komen is een nieuwe manier van denken en bouwen nodig. Daadwerkelijke vernieuwing vereist nieuwe invalshoeken om traditionele patronen te doorbreken. We hebben mensen nodig die van nature buiten lijntjes, hokjes en vastomlijnde ideeën denken. Om vanuit creativiteit en ruimdenkendheid de technische mogelijkheden zo ver mogelijk op te rekken. Mensen die de potentie zien om de openbare ruimte te benutten als ontmoetingsplek om te praten, te wandelen en te sporten. Een plek die bijdraagt aan de sociale- en lichamelijke gezondheid van mensen. Dit is de directe aanleiding voor deze challenge.


21 oktober: bekendmaking winnend ontwerp op Dutch Design Week

De eerste conceptpresentaties zijn veelbelovend: designers zien de potentie van de stad (en dat wat er al is) als middel om verbinding en welzijn te faciliteren. De stad is het canvas om dit op te realiseren. De ingrediënten zijn echter beduidend anders dan stoeptegels, bankjes en lantaarnpalen. Het selectiecomité bestaat uit Bouke Bruins (Boyscout Designer), Bas Dubois (Managing Director Benelux Volvo Bus Corporation), Anja Boserup (Creatief Directeur landschap en stedenbouw Sweco Architects), Maarten Janssen (Directeur Projecten Amvest) & Kirsten Hannema (Journalist & Architectuurcriticus). Zij maken op donderdag 21 oktober op Dutch Design Week bekend welk ontwerp wordt doorontwikkeld.

 

Link: https://www.sweco.nl/actueel/evenementen/sweco-design-challenge/
Trefwoorden: Wedstrijd, challenge, ontwerpen, inrichting stad

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
22/10/19
Pleasure for all; ook Amerikaanse toestanden in Nederland …?
Autistische Amerikaan klaagt Disney aanDe Tampabay Times kopt op 2 oktober jl. ‘Man with Auti...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

06/12/21
Convious haalt 12 miljoen dollar op voor groei AI-gedreven e-commerce platform
Convious , een op Artificial Intelligence (AI) gebaseerd e-commerce platform voor de vrijetijdsbranche, heeft 12 miljoen dollar heeft opgehaald in een Serie A-financiering geleid door Begin Capital.
02/12/21
Exclusief voor leden
Kasteel Hoensbroek kaapt Museumprijs weg voor Volkenkunde en Amsterdam Museum
Vanmorgen werd Kasteel Hoensbroek, tijdens de live uitzending van Koffietijd, verrast met het nieuws dat het met een overtuigende 41% van de publieksstemmen (27.745 stemmen), de VriendenLoterij Museumprijs 2021 in de wacht heeft gesleept.
02/12/21
Fries Museum biedt meer voor mensen met visuele beperking
Speciaal voor bezoekers met een visuele beperking organiseert het Fries Museum rondleidingen die een nieuw perspectief bieden op de tentoonstellingen Icons en Ferhaal fan Fryslân. Vooral voelen wordt ingezet om de tentoonstelling te beleven.
01/12/21
Johan Moerman is Officier in de Orde van de Oranje-Nassau
Koning Willem-Alexander heeft oud-directeur van Rotterdam Festivals Johan Moerman benoemd tot Officier in de Orde van de Oranje-Nassau.
01/12/21
Exclusief voor leden
Definitief renovatieplan Boijmans levert minder tentoonstellingsmeters op
Het college van B&W van Rotterdam en de directie van Museum Boijmans Van Beuningen hebben met elkaar een definitief renovatieplan voor het museumgebouw vastgesteld. Daarin wordt niet de oorspronkelijk geplande ambitieuze renovatie gerealiseerd. De kosten zijn fors hoger (+19,7%, 44 miljoen euro) dan bij een basisrenovatie, maar lager dan bij de volledige ambitie.
28/11/21
Sector weer op slot, steunmaatregelen aangekondigd
Vrijdagavond heeft het Nederlandse kabinet nieuwe lockdownachtige maatregelen afgekondigd. Nederland gaat de facto om 17:00u op slot om het aantal bewegingen te beperken. Doel is het aantal besmettingen en daaruit voortvloeiende ziekenhuis- en ic-opnames te beperken. En weer is de vrijetijdssector de knop waar het kabinet aan draait. De oude steunmaatregelen worden weer opgetuigd.
24/11/21
Kunstwerk langs A12 trekt aandacht voor Waterliniegebied (met video)
Automobilisten en fietsers zien op het talud langs de A12 bij Houten vast een beeld van een sluis, e...
22/11/21
Bedrijfsleven houdt rekening met verminderde toelevering in 2022
Bijna een kwart (23,9%) van de ondernemers verwacht dat in 2022 verstoringen bij leveranciers het meest invloedrijke gevolg van corona zullen zijn voor hun bedrijf. Ook zijn andere verwachte invloeden van de coronamaatregelen meegenomen in het CBS-onderzoek.