Geplaatst op: 20-09-2021
Auteur: Redactie
NRIT Media
Uitgever: NRIT Media

Designers ontwerpen Stad van de toekomst

Sweco Design Challenge: bekendmaking eerste concepten

Designers ontwerpen Stad van de toekomst
De huidige inrichting van de openbare ruimte sluit niet aan bij het potentieel en de behoeftes van de maatschappij. Daarom dagen Sweco en Dutch Design Foundation designers uit om de ‘Ontmoetingsruimte van de toekomst’ te ontwerpen: De Stad die het buitenleven en de verbinding tussen mensen volop aanmoedigt. Uit 27 inzenders zijn drie ontwerpstudio’s geselecteerd die dit gaan doen: Studio 1:1, Rombout Frieling Lab en Olifantenpad CS. Zij presenteren hun ontwerp tijdens Dutch Design Week (16 t/m 24 oktober 2021). In 2022 werken de designers, ingenieurs en ontwerpers van Sweco - samen met een toekomstige opdrachtgever - één van de ontwerpen verder uit. Meerdere serieuze partijen hebben interesse om de concepten daadwerkelijk te integreren in de stad.

Nieuwe invalshoeken om bestaande patronen te doorbreken

De huidige inrichting van de stad sluit niet meer aan op de wensen van gebruikers en gemeentes. Dat constateert Sweco, Europa’s grootste architecten- en ingenieursbureau, op basis van de toenemende vraag van opdrachtgevers naar herinrichting en onderzoek onder bewoners. De mens en sociale behoeften zijn vaak ondergeschikt. Terwijl zij een sleutel vormen tot harmonie, veiligheid en interactie. De basis voor een gezonde en veilige stad. Ook spelen hedendaagse uitdagingen als het klimaat en schaarste van energie, water, ruimte en materialen een rol. 


Om tot toekomstbestendige oplossingen te komen is een nieuwe manier van denken en bouwen nodig. Daadwerkelijke vernieuwing vereist nieuwe invalshoeken om traditionele patronen te doorbreken. We hebben mensen nodig die van nature buiten lijntjes, hokjes en vastomlijnde ideeën denken. Om vanuit creativiteit en ruimdenkendheid de technische mogelijkheden zo ver mogelijk op te rekken. Mensen die de potentie zien om de openbare ruimte te benutten als ontmoetingsplek om te praten, te wandelen en te sporten. Een plek die bijdraagt aan de sociale- en lichamelijke gezondheid van mensen. Dit is de directe aanleiding voor deze challenge.


21 oktober: bekendmaking winnend ontwerp op Dutch Design Week

De eerste conceptpresentaties zijn veelbelovend: designers zien de potentie van de stad (en dat wat er al is) als middel om verbinding en welzijn te faciliteren. De stad is het canvas om dit op te realiseren. De ingrediënten zijn echter beduidend anders dan stoeptegels, bankjes en lantaarnpalen. Het selectiecomité bestaat uit Bouke Bruins (Boyscout Designer), Bas Dubois (Managing Director Benelux Volvo Bus Corporation), Anja Boserup (Creatief Directeur landschap en stedenbouw Sweco Architects), Maarten Janssen (Directeur Projecten Amvest) & Kirsten Hannema (Journalist & Architectuurcriticus). Zij maken op donderdag 21 oktober op Dutch Design Week bekend welk ontwerp wordt doorontwikkeld.

 

Link: https://www.sweco.nl/actueel/evenementen/sweco-design-challenge/
Trefwoorden: Wedstrijd, challenge, ontwerpen, inrichting stad

||| Blogs |||

14/10/21
Varkens in nood op Lisboa Airport
Claustrofobie. Je vraag er niet om. Dat heb je, of niet. En fijn is het geenszins. Hele kleine liften? Ik neem de trap wel. Al is die 10 verdiepingen hoog. Grote mensenmassa’s? Ik vermijd ze liever. - Marcel Baltus komt terecht in terminal 2 van Lisbon Airport en krijgt veel waardering voor Schiphol.
16/07/21
Van duurzaam herstel naar  een duurzame sector
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt (21 mei jl.) “wereldwijd 14 procent minder coronabesmettingen dan vorige week”. Het herstel van de gastvrijheidssector lijkt daarmee met de toenemende vaccinatiegraad ingezet. Maar of er ook daadwerkelijk sprake is van een duurzaam herstel, dat is maar de vraag ...
09/07/21
Dromomania
Wat een intens genot was het. De voortijdige uitschakeling van het Nederlands Elftal (nou ja, eigenl...
07/06/21
Bezint eer ge begint!
Bezint eer ge begint!
07/06/21 · Horeca · Guido Aerts | Lees meer
De laatste dertig jaar gaan we in oktober samen met vrienden een lang weekend naar een super leuk ho...
02/05/21
Pegasus of luchtfietserij?
Pegasus of luchtfietserij?
02/05/21 · Dagrecreatie · Thijs Vossen | Lees meer
Er zal in een ver verleden ongetwijfeld ooit een blog geschreven zijn met de titel: ‘De auto wordt...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

15/10/21
Fletcher Hotels neemt twee hotels over op Rotterdam The Hague Airport
Fletcher Hotels heeft een overeenstemming bereikt over de overname van twee hotels op de luchthaven ...
15/10/21
Vier maanden Groninger bruggen Noord-Willemskanaal dicht
Alle Groninger bruggen over het Noord-Willemskanaal blijven vanaf maandag 18 oktober 2021 vier maanden dicht voor de recreatievaart. Dit komt door werkzaamheden op en rond het kanaal bij de Julianabrug. Voor de beroepsvaart worden de bruggen wel bediend maar dan met aangepaste tijden.
14/10/21
Provincie werkt mee aan mooie en veilige dijken op trajecten Salmsteke-Schoonhoven en Wijk bij Duurstede-Amerongen
Provincie Utrecht heeft als partner de plannen voor de ontwikkelingen op het dijktraject Salmsteke-S...
14/10/21
Exclusief voor leden
Jorrit Hendriks en Laurens Taekema richten platform Ecohuisje op
Op de website Ecohuisje.nl worden louter duurzame accommodaties getoond, van tiny house tot luxe vil...
14/10/21
Exclusief voor leden
Plaatsen valse reviews verboden vanaf 2022
De regels voor online reviews worden fors aangescherpt. “Er is online nog een wereld te winnen als het gaat om het volledig en duidelijk informeren van de consument," meldt minister Blok. Bij recreatie en reizen zijn reviews van groot belang omdat er onderwerpen in staan die een aanbieder niet of anders verwoord.
14/10/21
Verfijning van strategie nodig voor de internationale bezoekerseconomie
Albert Postma (NHL Stenden en betrokken bij kennisinstelling CELTH) mocht bij de Tourism Committtee van de OECD zijn visie geven over de strategieën voor de internationale bezoekerseconomie om uit het dal van de pandemie te klimmen. In Nederland lijkt alles weer richting de strategie ‘business as usual’ te gaan. Internationaal gezien lukt dat niet. De lage vaccinatiegraad is het spaak in het wiel voor de ontwikkeling. Hoe zet je dan wel de strategie op
14/10/21
Bijna 350000 bezoekers op de `kampeer & Caravan Jaarbeurs
Op zondagmiddag 9 oktober, 17 uur, klonk het eindsein van de van de Kampeer & Caravan Jaarbeurs,...
13/10/21
Limburg haakt aan op 10.000 km hike Liberation Route
Limburg is volop bezig met de voorbereidingen voor de Liberation Route Europe Hiking Trail, melden de DMO's in Limburg. Mede dankzij een bijdrage van het vfonds, Provincie Limburg en alle Limburgse gemeenten wordt Limburg onderdeel van deze bekende internationale wandelroute. Deze route van maar liefst 10.000 kilometer neemt de wandelaar mee van Londen naar Berlijn in het spoor van de geallieerden tijdens ‘43-‘45.