Geplaatst op: 08-09-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Minder boekingen maar meer omzet voor vakantieparken

Minder boekingen maar meer omzet voor vakantieparken
Foto: RBT Heuvelrug & Vallei

Nederlandse vakantieparken hebben een goede zomer 2021 achter de rug. Het aantal boekingen daalde weliswaar maar de omzet groeide nog ten opzichte van de hele goede zomer 2020. Dat blijkt uit boekingscijfers van Stratech.

Zomeromzet in de plus

De boekingen voor de zomer lagen voor vakantieparken 15 procent achter op vorig jaar. De gerealiseerde omzet groeide met 0,8 procent licht. Uitgesplitst naar kamperen en verhuur zien we een heel divers beeld. Voor verhuur ligt het aantal reserveringen op -7,3% ten opzichte van vorig jaar, terwijl de omzet 3,3% hoger ligt. Bij kamperen zien we een iets andere situatie, waar ook de omzet een daling kent (-1,9%) ten opzichte van 2020, bij 17,5% minder reserveringen. 

Hogere prijzen

Dat de omzet beter op niveau bleef ten opzichte van het aantal boekingen komt doordat hogere prijzen zijn berekend. Dat zien we ook terug in de gemiddelde nachtprijs (Average Daily Rate)  voor verhuur lag de ADR dit jaar met € 162,26 bijna 7% hoger dan in 2020 (€ 151,41). Dat zien we ook bij kamperen. Daar lag de gemiddelde nachtprijs dit jaar op € 50,48; bijna 6% hoger dan in 2020 (€ 47,75). Wellicht speelt dynamic pricing daarbij een rol.

Veel herfstboekingen

Voor de herfstvakantie zien de analisten van Stratech veel meer boekingen. De laatste dertig dagen groeide de omzet voor de herfstvakantie met 22 procent en het aantal reserveringen met maar liefst 32 procent. In totaal loopt het aantal reserveringen voor de herfstvakantie dit jaar bijna 63% voor op vorig jaar en de omzet zelfs 76%. Voor het najaar zien we dan ook een veel hogere stijging in de gemiddelde nachtprijs dan in de zomer, namelijk een stijging van maar liefst 21%.

Al met al lijkt de recreatiebranche op een heel goed 2021 af te stevenen. Aan het eind van het jaar kunnen we de balans opmaken.

Link: https://www.stratech.nl/recreatie/nieuws/benchmark-update-terugblik-zomervakantie,-vooruitblik-herfstvakantie.html?utm_source=nrit&utm_medium=referral&utm_campaign=rcse&utm_content=benchmark-update-sept-2021
Trefwoorden: verblijfserecreatie, vakantieparken, bungalowparken, campings, kampeerterreinen, boekingen, omzet

||| Blogs |||

09/07/21
Dromomania
Wat een intens genot was het. De voortijdige uitschakeling van het Nederlands Elftal (nou ja, eigenl...
18/03/21
Het ontwikkelen van recreatiebedrijven begint met het eind voor ogen
Overheden buitelen over elkaar rondom het thema: vitale verblijfsrecreatie. Terecht, want een sterke verblijfsrecreatie draagt bij aan de leefbaarheid in een stad, dorp of gemeente. Goed dat overheden daar op letten. In onze optiek hebben veel gemeenten echter weinig oog voor het sturen op nieuwe concepten die gebaseerd zijn op toeristisch-recreatieve exploitatie.
18/03/21
Ken jij al een recreatief boetiek park?
In deze blog aandacht voor een nieuwe nichemarkt die we zien in de verblijfsrecreatie en die in de branding naar de gast voor een nieuw onderscheidend merk zou kunnen zorgen. We zien dit als een mooie tegenhanger van veel grootschalige ontwikkelingen in de verblijfsrecreatie.
09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

14/09/21
Boekingen voor herfstvakantie plussen sterk
De toeristische sector gaat een goede herfstvakantie tegemoet. Vakantiehuizenspecialist Belvilla zit alweer boven het niveau van 2019 en Vliegtickets.nl meldt een sterk herstel. Welke bestemmingen zijn het meest in trek?
13/09/21
Nieuwe onderzoeken naar inkomend toerisme van start
De Landelijke Data Alliantie gaat van start met twee essentiële onderzoeken onderzoeken voor het begrip van toeristenstromen naar Nederland. Het gaat om het Onderzoek Inkomend Toerisme (OIT) en het Onderzoek Inkomend Dagbezoek (OID). Nieuw is dat de resultaten nog tijdens de onderzoeksperiode op een realtime dashboard worden gepresenteerd.
13/09/21
Rijk presenteert afwegingskader wonen in recreatiewoningen
Gemeenten kunnen vanaf nu een handig afwegingskader gebruiken als ze erover denken om wonen toe te staan in recreatiewoningen. Permanente bewoning is alleen mogelijk als een toeristische functie niet meer mogelijk is.
08/09/21
Minder boekingen maar meer omzet voor vakantieparken
Hoe hebben de Nederlandse vakantieparken in de zomer gedraaid? En wat zijn de vooruitzichten voor de herfst? Stratech dook in haar data en zocht het uit.
06/09/21
Praktijkdag over Familie Resort Landal PUUR Exloo
Pleisureworld organiseert op dinsdag 12 oktober 2021 op Familie Resort Landal PUUR Exloo een praktijkdag.
06/09/21
Verhuur campers, daktenten en klassieke campers door het dak
Camperdeelplatform Gooboony heeft in 2020 haar beste jaar ooit gehad. De omzet groeide ten opzichte van het toch al goede 2020 een verdubbeling van de omzet. Opvallend is de groeiende populariteit van daktenten en klassieke campers.
03/09/21
Slecht weer grote irritatie bij vakantiegangers
Nederlandse vakantiegangers ergeren zich tijdens hun vakantie vooral aan slecht weer. Dat blijkt uit een enquête van boekingsplatform BungalowSpecials onder 1.192 respondenten. Tussen die irritatiecijfers duikt opeens de bereidheid om volgende zomer weer een vakantiehuis in Nederland te boeken.
31/08/21
Camperbeurs in Hardenberg gaat door
Na anderhalf jaar noodgedwongen ‘corona-pauze’ gaat de Camperbeurs in Hardenberg weer door. De Camperbeurs vindt plaats op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 september 2021 in Evenementenhal Hardenberg.