Geplaatst op: 08-09-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Minder boekingen maar meer omzet voor vakantieparken

Minder boekingen maar meer omzet voor vakantieparken
Foto: RBT Heuvelrug & Vallei

Nederlandse vakantieparken hebben een goede zomer 2021 achter de rug. Het aantal boekingen daalde weliswaar maar de omzet groeide nog ten opzichte van de hele goede zomer 2020. Dat blijkt uit boekingscijfers van Stratech.

Zomeromzet in de plus

De boekingen voor de zomer lagen voor vakantieparken 15 procent achter op vorig jaar. De gerealiseerde omzet groeide met 0,8 procent licht. Uitgesplitst naar kamperen en verhuur zien we een heel divers beeld. Voor verhuur ligt het aantal reserveringen op -7,3% ten opzichte van vorig jaar, terwijl de omzet 3,3% hoger ligt. Bij kamperen zien we een iets andere situatie, waar ook de omzet een daling kent (-1,9%) ten opzichte van 2020, bij 17,5% minder reserveringen. 

Hogere prijzen

Dat de omzet beter op niveau bleef ten opzichte van het aantal boekingen komt doordat hogere prijzen zijn berekend. Dat zien we ook terug in de gemiddelde nachtprijs (Average Daily Rate)  voor verhuur lag de ADR dit jaar met € 162,26 bijna 7% hoger dan in 2020 (€ 151,41). Dat zien we ook bij kamperen. Daar lag de gemiddelde nachtprijs dit jaar op € 50,48; bijna 6% hoger dan in 2020 (€ 47,75). Wellicht speelt dynamic pricing daarbij een rol.

Veel herfstboekingen

Voor de herfstvakantie zien de analisten van Stratech veel meer boekingen. De laatste dertig dagen groeide de omzet voor de herfstvakantie met 22 procent en het aantal reserveringen met maar liefst 32 procent. In totaal loopt het aantal reserveringen voor de herfstvakantie dit jaar bijna 63% voor op vorig jaar en de omzet zelfs 76%. Voor het najaar zien we dan ook een veel hogere stijging in de gemiddelde nachtprijs dan in de zomer, namelijk een stijging van maar liefst 21%.

Al met al lijkt de recreatiebranche op een heel goed 2021 af te stevenen. Aan het eind van het jaar kunnen we de balans opmaken.

Link: https://www.stratech.nl/recreatie/nieuws/benchmark-update-terugblik-zomervakantie,-vooruitblik-herfstvakantie.html?utm_source=nrit&utm_medium=referral&utm_campaign=rcse&utm_content=benchmark-update-sept-2021
Trefwoorden: verblijfserecreatie, vakantieparken, bungalowparken, campings, kampeerterreinen, boekingen, omzet

||| Blogs |||

08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
09/07/21
Dromomania
Wat een intens genot was het. De voortijdige uitschakeling van het Nederlands Elftal (nou ja, eigenl...
18/03/21
Het ontwikkelen van recreatiebedrijven begint met het eind voor ogen
Overheden buitelen over elkaar rondom het thema: vitale verblijfsrecreatie. Terecht, want een sterke verblijfsrecreatie draagt bij aan de leefbaarheid in een stad, dorp of gemeente. Goed dat overheden daar op letten. In onze optiek hebben veel gemeenten echter weinig oog voor het sturen op nieuwe concepten die gebaseerd zijn op toeristisch-recreatieve exploitatie.
18/03/21
Ken jij al een recreatief boetiek park?
In deze blog aandacht voor een nieuwe nichemarkt die we zien in de verblijfsrecreatie en die in de branding naar de gast voor een nieuw onderscheidend merk zou kunnen zorgen. We zien dit als een mooie tegenhanger van veel grootschalige ontwikkelingen in de verblijfsrecreatie.
09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

21/01/22
Geert Dijks: Kabinet open recreatie op land en water
HISWA-RECRON, ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie, doet een dringende oproep aan het kabinet: open snel de bedrijven in de watersport en recreatie.
21/01/22
ACM start onderzoek reisbranche naar vermelden bijkomende kosten
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heft zijn vinger vermanend omhoog naar de reisbranche. ACM ziet dat reisaanbieders nog te vaak onduidelijke prijzen hanteren voor de consument. Onderzoek naar aanbieders van accommodaties op vakantieparken wordt gestart.
18/01/22
ADAC Camping Awards 2022 bekendgemaakt
De winnaars van de ADAC Camping Awards 2022 komen uit Italië (Innovatie en Vooruitgang), Oostenrijk (Demografische veranderingen en toegankelijkheid), Duitsland (ADAC Camping Booking Award) en Spanje (Duurzaamheid en milieubewustzijn). In deze laatste categorie was ook Ons Buiten uit Nederland genomineerd.
18/01/22
Exclusief voor leden
Airbnb start campagne jaar leven in Sambuca
Airbnb is op zoek naar de ideale kandidaat die gratis een jaar in een door een ontwerper opgeknapte, traditionele Italiaanse woning wil wonen om gasten te ontvangen. Het traditionele huis staat in het Siciliaanse dorp Sambuca dat al bekendheid kreeg door een opvallende campagne om het dorp te verjongen.
12/01/22
Goede start voor Nederlandse verblijfsrecreatie
Naast het buitenland boeken Nederlanders ook massaal een binnenlandse vakantie. Dat ziet Stratech op basis van haar reserveringssysteem dat bij veel vakantieparken in gebruik is.
12/01/22
Genomineerden Foodservice Award 2022
De genomineerden voor de ‘Foodservice Award 2022’ verkiezing zijn bekend. Twintig foodservice bedrijven maken kans op een (categorie)prijs. Tijdens deze bijzondere editie, waarbij de meeste deelnemers (gedeeltelijk) gesloten zijn geweest, is er meer dan 21.000 keer gestemd.
12/01/22
Twee investeerders steken geld in Europese expansie JetCamp
Met 2 nieuwe investeerders aan boord is JetCamp het nieuwe jaar goed begonnen. Het boekingsplatform voor campings en vakantieparken wil daarmee versneld groeien in de Europese campingmarkt van 5 miljard Euro. Investeerders zijn de Falkensteiner Michaeler Tourism Group (FMTG) onder leiding van Otmar Michaeler en Cunningham Holding, het investeringsvehicle van Jan-Peter Cruiming.
11/01/22
Marieken Nieuwdorp voorzitter KMVK
Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK), heeft sinds 1 januari 2022 een nieuwe voorzitter. Marieken Nieuwdorp (64) is door het Algemeen Bestuur van deze stichting gekozen als opvolger van Derk Jan Verstand.