Geplaatst op: 01-09-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Expertpool Toeristische Verhuur Woonruimte voor gemeenten

Expertpool Toeristische Verhuur Woonruimte voor gemeenten

Sinds 1 juli hebben gemeente met de ‘Wet Toeristische verhuur van woonruimte’ meer mogelijkheden om particuliere verhuur aan toeristen te regelen. Zij kunnen bijvoorbeeld een registratieplicht invoeren, een maximum aantal nachten instellen of in uiterste gevallen een vergunningsplicht opleggen. Voorwaarde om maatregelen te mogen nemen, is dat de leefbaarheid of woonmarkt onder druk staat. Maar hoe bepaal je nu als gemeente dat de leefbaarheid onder druk staat en/of er schaarste is aan woonruimte? En hoe kies je de juiste proportionele maatregelen? Om gemeenten daarbij behulpzaam te zijn heeft Bureau Stedelijke Planning met Universiteit Utrecht een  nieuwe ‘Expertpool Toeristische Verhuur Woonruimte’ ingericht.

Initiatiefnemer Arno Ruis van Bureau Stedelijke Planning: "Het is hoog tijd om de verschillende schakeringen die voorkomen voor het voetlicht te brengen. Hoe de markt zich lokaal ontwikkelt en hoe de actieve aanbieders zich spreiden over de stad. Met behulp van data-analyse kunnen we tot op wijkniveau in elke gemeente zien hoe vraag en aanbod zich ontwikkelt. We werken samen met Universiteit Utrecht die in Nederland een ruime staat van dienst heeft in de juiste analyse van dit fenomeen.”

Expertpool voor beleidsadvies

Bureau Stedelijke Planning en Universiteit Utrecht hebben hiertoe hun kennis en ervaring gebundeld in de nieuwe Expertpool toeristische verhuur woonruimte. De inzet is om gemeenten, provincies en andere partners te helpen met actuele marktinformatie op elk gewenst schaalniveau en advies over in hoeverre beleid nodig en wenselijk is voor de gemeente. De Expertpool heeft tot doel:

  • Netwerkontwikkeling
  • Open kennisdeling en uitwisselen van goodpractises
  • Marktonderzoek op basis van de meest recente AirDNA-data (scraping)
  • Advies op maat over lokaal en regionaal beleid

Discussie gebaseerd op feiten

Egbert van der Zee van Universiteit Utrecht: "De gemeente Utrecht was in 2018 een van de eerste steden in Nederland die meer wilde weten over de markt van toeristische verhuur van woningen. We hebben vanuit Universiteit Utrecht destijds een monitor gemaakt en deze meting periodiek herhaald. Inmiddels zijn er vijf monitors uitgevoerd. Dit heeft ervoor gezorgd dat er ook in de gemeenteraad op een goede, inhoudelijke manier over Airbnb is gediscussieerd. Dit zie ik helaas nog niet in veel andere steden: het thema heeft te maken met veel vooroordelen die een projectie lijken van de situatie in Amsterdam.”Kennisdelen

Arno Ruis: "Op dit moment zien we Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Zaanstad, Delft, Maastricht, Zandvoort en Haarlem vooroplopen om de mogelijkheden van de nieuwe woonwet te benutten. Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat Airbnb de laatste jaren ook juist in kleinere gemeenten opkomt. In de nieuwe expertpool willen we een community aanbieden voor overheden en andere partners om elkaar te ontmoeten en elkaars kennis te delen. Verder gaan we digitale sessies aanbieden waarin we laatste nieuwtjes en praktijkvoorbeelden uitwisselen en verkennen we mogelijkheid om tot cursussen te komen.”

Link: https://www.stedplan.nl/expertpool-toeristische-verhuur-woonruimte/
Topics:Beleid
Trefwoorden: beleid, toeristische verhuur

||| Blogs |||

08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
09/07/21
Dromomania
Wat een intens genot was het. De voortijdige uitschakeling van het Nederlands Elftal (nou ja, eigenl...
18/03/21
Het ontwikkelen van recreatiebedrijven begint met het eind voor ogen
Overheden buitelen over elkaar rondom het thema: vitale verblijfsrecreatie. Terecht, want een sterke verblijfsrecreatie draagt bij aan de leefbaarheid in een stad, dorp of gemeente. Goed dat overheden daar op letten. In onze optiek hebben veel gemeenten echter weinig oog voor het sturen op nieuwe concepten die gebaseerd zijn op toeristisch-recreatieve exploitatie.
18/03/21
Ken jij al een recreatief boetiek park?
In deze blog aandacht voor een nieuwe nichemarkt die we zien in de verblijfsrecreatie en die in de branding naar de gast voor een nieuw onderscheidend merk zou kunnen zorgen. We zien dit als een mooie tegenhanger van veel grootschalige ontwikkelingen in de verblijfsrecreatie.
09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

19/05/22
Phoenix Awards naar Vacansoleil en Filmcafé
Vacansoleil Camping Holidays heeft tijdens de Big Improvement Day de award gewonnen voor onderneming die zich krachtig heeft hersteld na een moeilijke periode. Het laat ook zien hoe zwaar Vacansoleil leed tijdens de coronajaren. Ook in de tweede categorie won een bedrijf uit de vrijetijdseconomie, het Filmcafe.
18/05/22
Ondernemersvertrouwen neemt toe maar ruim 46% heeft zorgen om prijsstijgingen
Het is een bijzondere tijd met aan de ene kant stijgend ondernemersvertrouwen maar er zijn grote zorgen om prijsstijgingen voor materialen en dienstverlening.
18/05/22
Genomineerde accommodaties bij Bed & Breakfast Nederland voor 2022
Drie bed & breakfasts maken kans op de titel ‘Beste B&B van Nederland 2022. Er zijn nog 3 categorieën met genomineerde accommodaties.
13/05/22
Mooiste kasteel van Nederland een hostel?
De ANWB-verkiezing Allermooiste kasteel van Nederland nadert de ontknoping. Het kan zijn dat het mooiste kasteel een hostel is. De jury kijkt ook naar de verbinding met recreatie.
12/05/22
Neem een kijkje in het Romeins verleden
Ben je geïnteresseerd in erfgoed, neem dan een kijkje in het verleden met de vitrinekastjesroute. D...
12/05/22
Exclusief voor leden
Snel herstel horeca maar volledig herstel in 2023
Gedurende 2022 vindt er in de horeca een grote inhaalslag plaats met een verwachte volumegroei van 30% tot 35%. Ondanks de forse groei zal de horecasector naar verwachting pas in 2023 volledig zijn hersteld van de coronapandemie, verwacht bank ING. Deze bank legt ook het gunstige verband tussen evenementen en volumegroei van de horeca.
11/05/22
Dormio start huizenverkoop Resort De Hondsrug
De verkoop van vakantiewoningen op het nieuwe Dormio Resort De Hondsrug is gestart. Het gaat om een 70-tal vakantiewoningen. Dormio bouwt verschillende woningen voor specifieke doelgroepen.
10/05/22
Flinke prijsstijgingen in vrijetijdssector
Het inflatiespook is weer helemaal terug. Wat betekent dat voor prijzen in de vrijetijdssector?