Geplaatst op: 31-08-2021
Auteur: Marc Gerlings

Doet de evenementensector er wel toe in Den Haag?

Reacties van ANVR, KHN en Alliantie Evenementenbouwers

Doet de evenementensector er wel toe in Den Haag?
Minister van Economische Zaken en Kimaat, Stef Blok. Foto: Rijksoverheid / Arenda Ooms
Het kabinet stopt per 1 oktober met de generieke steunmaatregelen die de afgelopen anderhalf jaar de Nederlandse economie zoveel mogelijk door de coronacrisis hebben geholpen. Dit betekent dat de regelingen NOW, TVL, Tozo, TONK en diverse fiscale maatregelen vanaf die datum niet worden verlengd. KHN reageert fel. Gastvrij Nederland riep begin deze week nog om steunmaatregelen te verlengen. ANVR is woedend. Minister Blok deed uitspraken over toerisme die tot veel onrust leiden. Blok vraagt werknemers om naar andere goedlopende sectoren van de economie over te stappen. Het toerisme zal niet snel terugkomen op het oude niveau en op de zakelijke markt zullen mensen elkaar minder fysiek ontmoeten is de mening van demissionair minister van Economische Zaken. Voor de Alliantie van Evenementenbouwers hoeft het overleg met de overheid niet meer na deze beslissing als er geen concrete antwoorden komen op perspectief.

De beperkende maatregelen zijn grotendeels opgeheven, de economie draait weer volop en de werkloosheid is laag lieten minister Blok en staatssecretaris Koolmees weten. Doorgaan met de steun zou het economisch herstel in de weg zitten. Een aantal specifieke ondersteunende maatregelen blijft van kracht in het vierde kwartaal. Net als de aanvullende maatregelen gericht op omscholing en aanpassingsvermogen van de economie. Het kabinet is bezig met een regeling voor de nachthoreca die naar verwachting ook na 1 oktober nog verplicht gesloten is.

De economische cijfers zijn bemoedigend: het Centraal Planbureau gaat uit van een groei van 3,8% in 2021 en 3,2% in 2022. Daarbij is een ander cijfer opvallend, de werkloosheid daalt. In totaal is ruim 80 miljard euro aan uitgaven voorzien sinds de invoering van het steunpakket in maart 2020.

Financiering wel verlengd

De corona-financieringsregelingen KKC, Qredits overbruggingskrediet, BMKB-C  en GO-C blijven het gehele jaar van kracht om marktfinanciering te blijven faciliteren. Bedrijven die behoefte hebben aan liquiditeit, kunnen hierbij terecht. Ook het Garantiefonds Evenementen loopt door in het vierde kwartaal.

Nachtclubs en disco’s

Het kabinet is, zoals eerder aangekondigd, bezig met een gerichte compensatieregeling voor nachtclubs en disco’s, als deze ook na 1 oktober niet open kunnen. Deze bedrijven zitten in een uitzonderlijke situatie omdat het de enige sector is die nog op last van de overheid volledig gesloten is. De uitvoering van zo’n gerichte regeling is zeer complex en vraagt veel van de uitvoeringsorganisaties. Daarom wordt scherp gekeken naar wat uitvoeringstechnisch en juridisch mogelijk is.

Dat zijn de belangrijkste feiten over het stopzetten van steunmaatregelen. De emoties lopen hoog op, vooral bij branchevereniging ANVR. 

ANVR-voorzitter Frank Oostdam: "Dat geldt misschien voor de meeste sectoren, maar niet voor de uitgaande reisbranche: met uitzondering van EU-bestemmingen geeft dit kabinet nog steeds een ontradend reisadvies voor vrijwel de rest van de wereld. Deze reisbeperkingen heft zij niet op, ondanks de hoge vaccinatiegraad in Nederland.
Als je een branche het werken onmogelijk maakt, moet je helpen en steun geven: het is of het één of het ander. Bij andere sectoren die worden beperkt vanwege corona, wordt wel tijdelijk de steun voortgezet. Dit kabinet laat de reisbranche bewust in het moeras zakken".
Minister Blok zei zelfs "dat herstel van vakantiereizen naar verre bestemmingen nog wel een paar jaar kan duren voordat mensen dat weer gaan doen." ANVR: "We hebben samen met de ministeries aan het begin van de crisis vele tienduizenden Nederlanders van hun reis teruggehaald tegen hoge kosten voor de reissector. En uitgerekend minister Blok draait de reisbranche nu de nek om. Veel ondernemers zijn gegriefd door dit doemscenario van Blok. Met een stijging van het aantal gevaccineerden in Nederland maar ook in andere landen zou het kabinet de reisbeperkingen moeten versoepelen".

Reisbeperkingen zitten potentieel gezonde sector in de weg

Ondernemers in de reisbranche hebben, door de huidige strenge reisbeperkingen opgelegd door het kabinet, tot nu toe amper reizen kunnen uitvoeren. Ondanks toezeggingen van ditzelfde kabinet aan het begin van de coronacrisis heeft de reisbranche nooit een fatsoenlijke compensatie gehad voor de annuleringsschade vanwege alle reisverboden. De reisbranche dringt daarom nog steeds aan op die vergoeding.
Uiteraard maakte ook de reisbranche gebruik van NOW en TVL (weliswaar het laagste percentage van alle sectoren), maar zij heeft zelf ook fors gereorganiseerd. Duizenden werknemers, meer dan 30% van het personeel, hebben hun werk in de reissector moeten opgeven. Ondernemers hebben (eigen) vermogen in hun onderneming zien verdampen en hebben zich inmiddels tot hun kruin in de schulden gestoken bij de bank, via uitgestelde belastingen en bij het Voucherfonds om het hoofd maar boven water te houden. Midden in het hoogseizoen klapte daarbij de enigszins opkrabbelende reismarkt weer in elkaar door het 'Dansen-met-Jansen'-beleid van dit kabinet. De markt trok  daarna weer iets aan. Enkele dagen geleden kwam ABN-AMRO nog met een analyse dat hulp aan de reissector zeer verstandig is gelet op het te verwachten komende herstel. Stopzetting van steun juist nu zal voor veel ondernemers de nekslag zijn."

Gelet op het stijgend aantal gevaccineerden in Nederland dringt de ANVR er in ieder geval op aan de reisbeperkende adviezen vanwege corona aan te passen door te stoppen met de oranje coronareisverboden voor reizen wereldwijd. "Dit is al gedaan voor Europa; dus waarom niet ook voor landen buiten Europa? De ANVR gaat haar leden reisondernemingen op dit punt ondersteunen; uiteraard alleen als de klant de reis wil maken en de reisondernemer de reis goed kan uitvoeren. Wij zien nu al steeds vaker klanten die dolgraag weer op reis willen, ook buiten Europa, en klaar zijn met de huidige reisadvisering, zeker gelet op de verschillen in advisering tussen de EU-landen onderling",  aldus Frank Oostdam.

KHN: in vierde kwartaal vallen bedrijven om

KHN is bang voor het omvallen van veel bedrijven. 'De horeca is sinds 26 juni (met 1,5 meter beperkingen) weer open en voor veel horecazaken zal het herstel nog lang duren. De meeste horecaondernemers kampen met grote cashflow problemen en er is weinig geld om te investeren. De internationale reisbeperkingen duren voorlopig voort, dus blijft internationaal zakelijk verkeer en internationaal toerisme uit. De vaste lasten lopen door, maar er is geen concreet perspectief op wanneer de markt voor (zakelijke) overnachtingen, evenementen en congressen weer aantrekt. Clubs & Nightlife bedrijven zijn in ieder geval tot 1 november verplicht gesloten. De angst bestaat dat er in het vierde kwartaal en volgend jaar veel zaken omvallen en de positie van werknemers onder druk komt te staan als de steun per 1 oktober wegvalt. Aanvullende financiële compensatie, eventueel door maatwerk vanuit de overheid, blijft voorlopig dan ook keihard noodzakelijk, inclusief een coronaherstelplan waar KHN al geruime tijd op aandringt bij het kabinet.'

Evenementensector doet er niet toe in Den Haag?

de Alliantie van Evenementenbouwers en het EventPlatform reageren boos en teleurgesteld op het stoppen van de financiële steunmaatregelen. "Het is onverteerbaar en niet uit te leggen dat de steun stopt terwijl restricties doorlopen en de financiële gevolgen daarvan nog heel lang zullen doorwerken. Er is geen enkel overleg geweest over het stoppen van de maatregelen en de impact daarvan. Ik kan me nog steeds niet voorstellen dat het kabinet ons zó laat vallen en dat er geen extra pakket of faciliteit meer komt", aldus Riemer Rijpkema, woordvoerder namens het EventPlatform. "Het rechtvaardigt de vraag of de branche er voor politiek Den Haag wel toe doet."

Wat zijn de beperkingen in herstel?

De maximale capaciteit van het aantal bezoekers, het moeten placeren en werken met toegangsbewijzen, de geldende reisbeperkingen, alsook het ontbreken van duidelijkheid voor een langere periode en de voorbereidingstijd voor evenementen, zijn harde restricties die herstel van zowel de zakelijke als de publieksevenementenbranche op korte termijn onmogelijk maken. 

"De overheid geeft aan dat het een logisch moment is om te stoppen met de generieke steunmaatregelen. En dat terwijl het Kabinet de sector al 18 maanden op slot houdt en zelfs nu nóg geen duidelijkheid geeft op de vraag of we vanaf 20 september weer volledig open kunnen. De subsidieregeling evenementen (TRSEC) en de aanvullende tegemoetkoming evenementen (ATE) die de overheid in het leven riep, worden gewaardeerd, maar het betreft projectondersteuning, geen branche ondersteuning en is bovendien niet beschikbaar voor de zakelijke evenementenbranche," aldus Jolanda Jansen, woordvoerder namens de Alliantie van Evenementenbouwers.  
  
Komende donderdag vindt een overleg plaats tussen vertegenwoordigers van de publieks- en zakelijke evenementenbranche met betrokken Ministers. De branche heeft een duidelijke agenda voor ogen voor dit overleg; als er geen concrete antwoorden komen, is het overleg volstrekt overbodig.  

Unmute Us op 11 september

Nieuwe demonstraties zijn ook al aangekondigd. Op 11 september gaat de branche, na de succesvolle eerste ‘Unmute Us’ protestmarsen op 21 augustus, opnieuw de straat op.


Trefwoorden: steunmaatregelen, corona, beleid, EZ, toerisme, reizen, reissector, horeca, leisure

CELTH
 






||| Nieuws |||

15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
15/04/24
Uitstoot industrie omlaag maar luchtvaart omhoog
In 2023 was de uitstoot van de Nederlandse bedrijven binnen het Europese Emissiehandelssysteem (EU ETS) 13,2% lager dan in 2022. In tegenstelling tot de luchtvaart die noteerde een stijging van 11%.
15/04/24
Inchecken met betaalpas in buurtbus
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van vervoerder Arriva.
15/04/24
Exclusief voor leden
Hilton beste werkplek voor vrouwen in de Nederlandse hotelbranche
Hotel- en resortketen Hilton heeft de zesde positie behaald op de Great Place to Work for Women-lijst, samengesteld door de organisatie Great Place to Work. Hiermee is het hotel de hoogst genoteerde werkplek voor vrouwen binnen de Nederlandse hotelbranche.
15/04/24
Resort Lexmond van TopParken officieel geopend
Zaterdag 13 april vond de officiële opening van Resort Lexmond van TopParken plaats. Het vakantiepa...
12/04/24
Bas Maes gedeputeerde Brabant voor vrijetijdseconomie
Bas Maes (SP) is benoemd als gedeputeerde voor de provincie Noord-Brabant. Bas Maes zal zich voor de komende 3 jaar van deze bestuursperiode inzetten voor de portefeuille Energie, Cultuur, Sport, Erfgoed en voor de Vrijetijdseconomie.
12/04/24
DierenPark Amersfoort opent grootste zonnecarport van de gemeente
Zonnecarport geopend met 522 zonnepanelen bovenop de parkeergarage van Dierenpark Amersfoort. De groene stroom levert op zonnige dagen het gehele stroomgebruik van het park.
12/04/24
Exclusief voor leden
Ierse succesroute bestaat tien jaar Wild Atlantic Way
Ierlands populaire toeristische route de Wild Atlantic Way is een echt succesverhaal in de toeristische sector. Opvallend, de route viert nu pas zijn tiende verjaardag.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...