Geplaatst op: 31-08-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

In 2020 grootste krimp aan toeristische bestedingen ooit

In 2020 grootste krimp aan toeristische bestedingen ooit
Afbeelding van Thanks for your Like • donations welcome via Pixabay

In de toeristische sector zijn in 2020 de bestedingen van toeristen met 43 procent gedaald. Daarmee daalde het aandeel van toerisme in de Nederlandse economie van 4,4 procent naar 2,4 procent. Door de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen is de toeristische sector in een klap de groei van meer dan tien jaar kwijt. Vanwege de steunmaatregelen daalde de werkgelegenheid in de sector met ‘slechts’ 15 procent. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken.

De toeristische bestedingen worden door het CBS becijferd op basis van de nationale rekeningen met de internationaal erkende systematiek die bekend staat als de Tourism Satellite Account. Toeristen zijn reizigers die zich buiten hun normale omgeving bevinden voor ontspanning, zakelijk verkeer en andere activiteiten die niet gerelateerd zijn aan een activiteit die beloond wordt vanuit de plaats die bezocht wordt en waarvoor men langer dan twee uur van huis of werk is. 

Buitenlandse gasten

Toeristen uit zowel het binnen- als buitenland hebben vorig jaar 52 miljard euro uitgegeven in ons land. Dat is 43 procent minder dan in 2019. De belangrijkste reden voor de daling van de totale toeristische bestedingen was het wegblijven van buitenlandse toeristen. Het aantal overnachtingen van buitenlandse gasten daalde met 59 procent. Dientengevolge gingen de bestedingen van buitenlandse toeristen omlaag met 58 procent naar 14,5 miljard euro. 

Binnenlandse bestedingen

Maar ook Nederlanders gaven minder uit want ook zij realiseerden minder overnachtingen (-11 procent) in eigen land. De bestedingen van binnenlandse vakantiegangers daalden met 35 procent naar 34,2 miljard euro. 

Uitgaand toerisme

Omdat het in 2020 lastig was om naar het buitenland te reizen daalden de bestedingen van Nederlanders die naar het buitenland op vakantie gingen met 70 procent.

Figuur 1: Toeristische bestedingen, in mld euro

ToeristischeBestedingen
Bron: CBS

Toegevoegde waarde toeristische

In 2020 bedroeg de toegevoegde waarde van de toeristische sector 17,0 miljard euro. Dit is een daling van 47 procent ten opzichte van 2019. Relatief gezien incasseerden de luchtvaart, reisbureaus en reisbemiddelingsbranche de grootste klap met een daling van 68 procent. Het aandeel van deze bedrijven in de toeristische toegevoegde waarde daalde van 24 procent in 2019 naar 14 procent in 2020. De horeca droeg het meeste bij aan de toegevoegde waarde van de toeristische sector in 2020. Met ruim 40 procent was het aandeel van de horeca in de toeristische toegevoegde waarde iets groter dan een jaar eerder. Bedrijfstakken in de categorie overig, zoals winkels, tankstations, bioscopen, trein-, water- en taxivervoersbedrijven, wonnen aan belang in 2020. Dit is vooral toe te schrijven aan het toenemend aandeel Nederlanders dat in Nederland op vakantie ging of uitstapjes maakte. Dit type toerist besteedt meer geld in de overige bedrijfstakken.

Toeristische werkgelegenheid

Het totaal aantal banen, werkzame personen en arbeidsjaren in de toerismesector daalde in 2020 rond de 14 en 15 procent ten opzichte van 2019. De werkgelegenheid daalde daarmee minder dan de totale productie, mede doordat bedrijven coronasteun ontvingen van de overheid waardoor werkgelegenheid behouden kon blijven. Een andere maatstaf voor de ingezette arbeid is het aantal gewerkte uren. Het aantal gewerkte uren nam in 2020 ongeveer met een vijfde af.

Link: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/35/toeristische-bestedingen-43-procent-lager-in-2020
Topics:Toerisme
Trefwoorden: economische betekenis, toerisme

||| Blogs |||

16/07/21
Van duurzaam herstel naar  een duurzame sector
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt (21 mei jl.) “wereldwijd 14 procent minder coronabesmettingen dan vorige week”. Het herstel van de gastvrijheidssector lijkt daarmee met de toenemende vaccinatiegraad ingezet. Maar of er ook daadwerkelijk sprake is van een duurzaam herstel, dat is maar de vraag ...
09/07/21
Dromomania
Wat een intens genot was het. De voortijdige uitschakeling van het Nederlands Elftal (nou ja, eigenl...
30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...
08/09/20
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief Wat is het nieuwe normaal? Deze vraag heb ik ...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

16/09/21
Veel Nederlanders met vakantieplannen
NBTC komt met een nieuwe Vakantie Sentiment Monitor. Wat gaan de laatste maanden van 2021 brengen voor de Nederlandse vakantiemarkt?
14/09/21
Brabant gaat voor Leisure for a Better Society
In Brabant moet leisure een grote rol gaan spelen in de maatschappelijke uitdagingen waar de provincie voor staat. Hoe gaan ze dat daar aanpakken?
13/09/21
Nieuwe onderzoeken naar inkomend toerisme van start
De Landelijke Data Alliantie gaat van start met twee essentiële onderzoeken onderzoeken voor het begrip van toeristenstromen naar Nederland. Het gaat om het Onderzoek Inkomend Toerisme (OIT) en het Onderzoek Inkomend Dagbezoek (OID). Nieuw is dat de resultaten nog tijdens de onderzoeksperiode op een realtime dashboard worden gepresenteerd.
10/09/21
Pijl uit zomercampagne Brabant vindt eindpunt in Grave
Gisteren overhandigde Heleen Huisjes, directeur van VisitBrabant, de knalrode pijl van 5.5 meter en 7000 kilo en daarop de tekst ‘Hier moet je zijn in Brabant’ aan Rick Joosten, wethouder gemeente Grave, de eindbestemming van deze gigantische blikvanger.
10/09/21
Exclusief voor leden
Groningen, Ostfriesland en Emsland koppelen fietsroutenetwerk aan elkaar
Regiobestuurders van de provincie Groningen, het Duitse Ostfriesland en Emsland openden vanmorgen het grensoverschrijdende fietsroutenetwerk. Aan Duitse kant werd een nieuw netwerk naar Nederlands model aangelegd en Groningen sloot zijn netwerk daar op aan. 'Meer fietstoeristen,' is de hoop van de bestuurders.
10/09/21
Muziek luisteren in Limburgse heuvels
Wanderlöss is een team van muzikale beroepsliefhebbers met wortels in Zuid-Limburg. Ze willen hun favoriete muziek brengen naar de velden, de heuvels, de hoeven, de paden en de bossen uit hun jeugd. Wanderlöss vindt voor het eerst plaats op 2 en 3 oktober en de eerste namen zijn bekend gemaakt.
09/09/21
TUI zet platform op met Eurostar voor tours en activiteiten
Reizigers die via Eurostar een treinreis boeken, kunnen voortaan op maat TUI platform in alle Eurostar bestemmingen excursies, tickets en activiteiten bijboeken. Met een keuze uit meer dan 5000 verschillende tours, tickets en activiteiten is er een ruim aanbod in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België en Nederland.
08/09/21
Exclusief voor leden
ILT tikt 6 luchtvaartmaatschappijen op de vingers om betaling D-reizen tickets
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) bereidt een sanctie voor richting 6 luchtvaartmaatschappijen. Enkele tientallen losse vliegtickets gekocht bij het inmiddels failliete D-Reizen zijn niet terugbetaald.