Geplaatst op: 30-08-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

ABN AMRO pleit voor verlenging steun aan reisbranche

ABN AMRO pleit voor verlenging steun aan reisbranche
Afbeelding van Pexels via Pixabay

De zwaar getroffen reisbranche krijgt steun uit onverwachte hoek voor het pleidooi na kwartaal drie de steunmaatregelen voor de branche te verlengen. Experts van ABN AMRO stellen dat met herstel in zicht het verlengen van de steunmaatregelen zinvol is. Zeker omdat reisbedrijven een stevige bijdrage aan de Nederlandse economie leveren. Brancheorganisatie ANVR ziet hiermee haar visie bevestigd en dringt er bij het kabinet op aan de steun aan de reissector, die het door de coronapandemie al 1,5 jaar zwaar te verduren heeft, te verlengen.

Aan de buitenlandse reizen gaven alle Nederlanders in 2019 samen 24,3 miljard euro uit. Van dat bedrag bleef 6,4 miljard euro in eigen land. Met die 6,4 miljard euro leveren ondernemingen die zich richten op buitenlandvakanties een serieuze bijdrage aan de Nederlandse economie.  Deze bijdrage komt niet uit de lucht vallen, maar is het gevolg van een decennialange ontwikkeling. De pandemie heeft echter roet in het eten gegooid. Vorig jaar namen de bestedingen aan buitenlandvakanties met 60 procent af, rapporteerde het CBS in augustus. De Nederlandse economie liep hierdoor volgens ABN AMRO 3,8 miljard euro mis. 

Dieptepunt gepasseerd

Hoe zich dat in 2021 ontwikkelt, laat zich lastig voorspellen maar de experts van de bank verwachten wel dat het dieptepunt is gepasseerd. Dat Nederlanders graag weer op vakantie naar het buitenland willen gaan, blijkt keer op keer als na versoepelingen  de branche met een boekingshausse wordt geconfronteerd. Helaas zorgt het grillige beleid steeds weer voor inzakkende boekingen. Ervaringen in de Verenigde Staten laten zien dat het reisgedrag zich snel herstelt nadat beperkingen worden opgeheven. In Nederland blijkt uit onderzoek van GfK en ANVR dat de meeste reizigers de komende drie jaar even vaak op vakantie naar het buitenland verwachten te gaan als in de afgelopen jaren. Dan zijn reisbedrijven hard nodig om dat te faciliteren. Een reisbranche die nu al 11 procent kleiner is dan voor corona onder andere door het faillissement van D-reizen en reisagenten die moesten stoppen omdat ze geen TVL kregen. Over het naderende winterseizoen is ABN AMRO positief.  Wanneer de beperkingen voor buitenlandvakanties gematigd blijven, is deze winter een omzet van 80 procent van die voor de pandemie een realistische verwachting.

Zonder steun lukt het niet

Ook volgens Walter Schut, adjunct-directeur van ANVR is herstel in zich maar lukt het zonder steun niet: "Bedrijven hebben in de afgelopen 1,5 jaar er alles aan gedaan om het hoofd boven water te houden; gereorganiseerd, extra hypotheek genomen, pensioenen ingezet, etc. Het zou, volgens de onderzoekers, voor de overheid puur kapitaalvernietiging zijn; denk ook aan het missen van belastingopbrengsten. En het zou in en in triest zijn voor de ondernemer om in het zicht van de haven alsnog kopje onder te gaan."

Verlengen steunmaatregelen zinvol

Samenvattend verwacht ABN AMRO dat twee jaar na het opheffen van de beperkende maatregelen de niveaus van voor de crisis weer worden behaald. Dat maakt ook het verlengen van de steunmaatregelen zinvol voor alle nu zo hevig getroffen bedrijven die bij de reisbranche betrokken zijn. Gezien de positieve verwachtingen is het aannemelijk om te stellen dat de meeste van deze bedrijven op de lange termijn levensvatbaar zijn, een van de grondslagen voor het geven van steun. Het continueren van steunmaatregelen vergroot daarmee tegelijk de kans dat bedrijven uit de reisbranche hun uitgestelde belastingverplichtingen zullen voldoen.

Link: https://www.abnamro.nl/nl/zakelijk/insights/sectoren-en-trends/leisure/reisbranche-rekent-op-verlichting.html
Trefwoorden: reisbranche, reisbedrijven, vakanties, corona, crisis, steunmaatregelen

CELTH
 





||| Nieuws |||

20/03/24
Exclusief voor leden
Geen ruimte voor uitstel Natuurherstelwet
De Europese Natuurherstelwet leek er te komen en daarmee waren veel natuurbeheerders en recreatiegebieden blij. Nu wil Hongarije tegenstemmen. MVO Nederland reageert daarop. "Voor uitstel of afstel is geen ruimte."
20/03/24
Regeneratieve vakantie-ervaringen in Denemarken
In Denemarken kunnen toeristen meewerken aan natuurbehoud. Visit Denmark start met vier proefreizen en ze zoeken daarvoor Nederlandse en Duitse toeristen. Ze noemen het regeneratieve vakantie-ervaringen.
15/03/24
Ontwikkeling ‘Knopen Lopen Zuid-Limburg' netwerk op volle toeren
De zestien gemeenten, de Provincie Limburg en Visit Zuid-Limburg zijn sinds 2017 bezig met de ontwikkeling van het nieuwe wandelnetwerk. Het nieuwe netwerk gaat gepaard met nieuwe knooppuntenpalen inclusief QR-codes waarmee de wandelaar extra informatie kan opvragen.
15/03/24
ZooParc Overloon bouwt verblijf voor nieuwe diersoort: nevelpanters
Eind maart start de bouw van het nieuwe verblijf in ZooParc Overloon voor de komst van nevelpanters. Het park wil bijdragen aan het opbouwen van een reservepopulatie van deze kwetsbare diersoort.
15/03/24
Visit Wadden roept op om drones thuis te laten bij bezoek aan Waddengebied
Uit recent onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat drones voor recreatief gebruik vogels kunnen storen. Daardoor worden hun overlevingskansen verkleind.
14/03/24
Kampeerbosje Leerdam en De Dassenburcht winnen Gouden Haring
In de categorie Goud Waard ontving Natuurkampeerterrein Kampeerbosje Leerdam een Gouden Haring voor hun prominente rol in het behoud en de versterking van het netwerk Natuurkampeerterreinen.
29/02/24
Marieke Frank wordt directeur Routebureau Veluwe
Marieke Frank wordt de nieuwe directeur van Routebureau Veluwe. Met ingang van 1 maart zal zij officieel starten in deze functie. In samenwerking met de oud-directeur Henk Mogezomp is het overdrachtsproces ingezet.
12/02/24
Via grondruil bijzondere natuur mogelijk langs de Lek
In de Achthovense Uiterwaarden, gelegen in de gemeente Vijfheerenlanden, heeft het Zuid-Hollands Landschap 15,5 hectare aangekocht. Dat werd mogelijk door grond te ruilen en tegelijkertijd recreatie te behouden.