Geplaatst op: 30-08-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

ABN AMRO pleit voor verlenging steun aan reisbranche

ABN AMRO pleit voor verlenging steun aan reisbranche
Afbeelding van Pexels via Pixabay

De zwaar getroffen reisbranche krijgt steun uit onverwachte hoek voor het pleidooi na kwartaal drie de steunmaatregelen voor de branche te verlengen. Experts van ABN AMRO stellen dat met herstel in zicht het verlengen van de steunmaatregelen zinvol is. Zeker omdat reisbedrijven een stevige bijdrage aan de Nederlandse economie leveren. Brancheorganisatie ANVR ziet hiermee haar visie bevestigd en dringt er bij het kabinet op aan de steun aan de reissector, die het door de coronapandemie al 1,5 jaar zwaar te verduren heeft, te verlengen.

Aan de buitenlandse reizen gaven alle Nederlanders in 2019 samen 24,3 miljard euro uit. Van dat bedrag bleef 6,4 miljard euro in eigen land. Met die 6,4 miljard euro leveren ondernemingen die zich richten op buitenlandvakanties een serieuze bijdrage aan de Nederlandse economie.  Deze bijdrage komt niet uit de lucht vallen, maar is het gevolg van een decennialange ontwikkeling. De pandemie heeft echter roet in het eten gegooid. Vorig jaar namen de bestedingen aan buitenlandvakanties met 60 procent af, rapporteerde het CBS in augustus. De Nederlandse economie liep hierdoor volgens ABN AMRO 3,8 miljard euro mis. 

Dieptepunt gepasseerd

Hoe zich dat in 2021 ontwikkelt, laat zich lastig voorspellen maar de experts van de bank verwachten wel dat het dieptepunt is gepasseerd. Dat Nederlanders graag weer op vakantie naar het buitenland willen gaan, blijkt keer op keer als na versoepelingen  de branche met een boekingshausse wordt geconfronteerd. Helaas zorgt het grillige beleid steeds weer voor inzakkende boekingen. Ervaringen in de Verenigde Staten laten zien dat het reisgedrag zich snel herstelt nadat beperkingen worden opgeheven. In Nederland blijkt uit onderzoek van GfK en ANVR dat de meeste reizigers de komende drie jaar even vaak op vakantie naar het buitenland verwachten te gaan als in de afgelopen jaren. Dan zijn reisbedrijven hard nodig om dat te faciliteren. Een reisbranche die nu al 11 procent kleiner is dan voor corona onder andere door het faillissement van D-reizen en reisagenten die moesten stoppen omdat ze geen TVL kregen. Over het naderende winterseizoen is ABN AMRO positief.  Wanneer de beperkingen voor buitenlandvakanties gematigd blijven, is deze winter een omzet van 80 procent van die voor de pandemie een realistische verwachting.

Zonder steun lukt het niet

Ook volgens Walter Schut, adjunct-directeur van ANVR is herstel in zich maar lukt het zonder steun niet: "Bedrijven hebben in de afgelopen 1,5 jaar er alles aan gedaan om het hoofd boven water te houden; gereorganiseerd, extra hypotheek genomen, pensioenen ingezet, etc. Het zou, volgens de onderzoekers, voor de overheid puur kapitaalvernietiging zijn; denk ook aan het missen van belastingopbrengsten. En het zou in en in triest zijn voor de ondernemer om in het zicht van de haven alsnog kopje onder te gaan."

Verlengen steunmaatregelen zinvol

Samenvattend verwacht ABN AMRO dat twee jaar na het opheffen van de beperkende maatregelen de niveaus van voor de crisis weer worden behaald. Dat maakt ook het verlengen van de steunmaatregelen zinvol voor alle nu zo hevig getroffen bedrijven die bij de reisbranche betrokken zijn. Gezien de positieve verwachtingen is het aannemelijk om te stellen dat de meeste van deze bedrijven op de lange termijn levensvatbaar zijn, een van de grondslagen voor het geven van steun. Het continueren van steunmaatregelen vergroot daarmee tegelijk de kans dat bedrijven uit de reisbranche hun uitgestelde belastingverplichtingen zullen voldoen.

Link: https://www.abnamro.nl/nl/zakelijk/insights/sectoren-en-trends/leisure/reisbranche-rekent-op-verlichting.html
Trefwoorden: reisbranche, reisbedrijven, vakanties, corona, crisis, steunmaatregelen

CELTH     
Trendrapport

||| Nieuws |||

29/11/23
Amsterdam start campagnes om imago van de stad bij te stellen
De gemeente Amsterdam wil met een nieuwe campagne samen met amsterdam&partners het imago van de stad veranderen. De campagne moet een meer realistisch beeld van de stad geven.
29/11/23
Exclusief voor leden
 Vernieuwing Handreiking Roerend Religieus Erfgoed
Museum Catharijneconvent herontwikkelde de Handreiking Roerend Religieus Erfgoed. Deze aanvullende richtlijnen zijn een toevoeging aan de in 2011 gepubliceerde Handreiking Roerend Religieus Erfgoed en bevatten nieuwe kaders die passen bij de actuele situatie.
29/11/23
Gratis ov voor kinderen in provincie Utrecht
Kinderen tot 12 jaar kunnen heel 2024 gratis met de bus en tram in de provincie Utrecht. Vervoerder...
28/11/23
Vandaag eerste vlucht Londen – New York op SAF
Virgin Atlantic heeft de primeur met de eerste vlucht met volledig duurzame brandstof SAF, van Londen naar New York JFK. Zonder passagiers maar met eigenaar Sir Richard Branson en Mark Harper (UK staatssecretaris vervoer).
28/11/23
Exclusief voor leden
3x reistrend winter 2023
Geen verregende kerst, maar zon, zee en strand willen we en daarvoor vliegen we naar verre bestemmingen. Van Barcelona tot Dubai en Kaapstad: uit data van wereldwijde reiswebsite Skyscanner blijkt dat de meeste Nederlanders toe zijn aan zachte temperaturen.
28/11/23
Kwart Nederlanders heeft interesse in wintersportvakantie
Een kwart van de Nederlanders overweegt om de komende drie jaar op wintersport te gaan. De meeste potentiële wintersporters willen gaan skiën. Oostenrijk is met afstand de meest populaire bestemming.
27/11/23
Antwerpse erfgoedprijs naar Koninklijke Kempen
Dit jaar wint het project ‘Koninklijke Kempen’ van de Onroerend Erfgoeddienst Stuifzand de Erfgoedprijs van 10.000 euro. Het project maakt het publiek warm voor het Koninklijke domein in de Kempen.
27/11/23
Exclusief voor leden
Van Gogh zonnebloemen in NP Van Gogh
In de zomer van 2024 krijgt Brabant een kunstwerk van planten en bloemen in de vorm van de ‘Vaas met zonnebloemen’ van Vincent van Gogh. Dit project, dat wordt uitgevoerd bij de Menmoerhoeve in Etten-Leur, wordt mogelijk gemaakt door Natuurhuisje die zich als partner aansluit bij Van Gogh Nationaal Park (NP).

||| Agenda |||

12/12/23
12/12/23 t/m 12-12-23: Openhuis Playdôme Roosendaal
Pleisureworld organiseert op dinsdag 12 december bij Playdôme in Roosendaal een Openhuis met een in...
10/01/24
10/01/24 t/m 10-01-24: Travel Trade Day
Ontdek de laatste reistrends en kom in contact met andere professionals uit de reisbranche op de Tra...
11/01/24 t/m 14-01-24
11/01/24 t/m 14-01-24: Vakantiebeurs 2024
Van 11 t/m 14 januari ontmoet de (internationale) reisbranche weer reislustigen op de Vakantiebeurs ...
24/01/24 t/m 25-01-24
24/01/24 t/m 25-01-24: Recreatie Next Level 2024
Recreatie Vakbeurs organiseert op 24 en 25 januari 2024 een nieuw event voor de recreatiebranche: R...
08/02/24
08/02/24 t/m 08-02-24: Event Summit
Op 8 februari is in de Jaarbeurs weer EventSummit, hét grootste eendaagse platform voor ...