Geplaatst op: 30-08-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

ABN AMRO pleit voor verlenging steun aan reisbranche

ABN AMRO pleit voor verlenging steun aan reisbranche
Afbeelding van Pexels via Pixabay

De zwaar getroffen reisbranche krijgt steun uit onverwachte hoek voor het pleidooi na kwartaal drie de steunmaatregelen voor de branche te verlengen. Experts van ABN AMRO stellen dat met herstel in zicht het verlengen van de steunmaatregelen zinvol is. Zeker omdat reisbedrijven een stevige bijdrage aan de Nederlandse economie leveren. Brancheorganisatie ANVR ziet hiermee haar visie bevestigd en dringt er bij het kabinet op aan de steun aan de reissector, die het door de coronapandemie al 1,5 jaar zwaar te verduren heeft, te verlengen.

Aan de buitenlandse reizen gaven alle Nederlanders in 2019 samen 24,3 miljard euro uit. Van dat bedrag bleef 6,4 miljard euro in eigen land. Met die 6,4 miljard euro leveren ondernemingen die zich richten op buitenlandvakanties een serieuze bijdrage aan de Nederlandse economie.  Deze bijdrage komt niet uit de lucht vallen, maar is het gevolg van een decennialange ontwikkeling. De pandemie heeft echter roet in het eten gegooid. Vorig jaar namen de bestedingen aan buitenlandvakanties met 60 procent af, rapporteerde het CBS in augustus. De Nederlandse economie liep hierdoor volgens ABN AMRO 3,8 miljard euro mis. 

Dieptepunt gepasseerd

Hoe zich dat in 2021 ontwikkelt, laat zich lastig voorspellen maar de experts van de bank verwachten wel dat het dieptepunt is gepasseerd. Dat Nederlanders graag weer op vakantie naar het buitenland willen gaan, blijkt keer op keer als na versoepelingen  de branche met een boekingshausse wordt geconfronteerd. Helaas zorgt het grillige beleid steeds weer voor inzakkende boekingen. Ervaringen in de Verenigde Staten laten zien dat het reisgedrag zich snel herstelt nadat beperkingen worden opgeheven. In Nederland blijkt uit onderzoek van GfK en ANVR dat de meeste reizigers de komende drie jaar even vaak op vakantie naar het buitenland verwachten te gaan als in de afgelopen jaren. Dan zijn reisbedrijven hard nodig om dat te faciliteren. Een reisbranche die nu al 11 procent kleiner is dan voor corona onder andere door het faillissement van D-reizen en reisagenten die moesten stoppen omdat ze geen TVL kregen. Over het naderende winterseizoen is ABN AMRO positief.  Wanneer de beperkingen voor buitenlandvakanties gematigd blijven, is deze winter een omzet van 80 procent van die voor de pandemie een realistische verwachting.

Zonder steun lukt het niet

Ook volgens Walter Schut, adjunct-directeur van ANVR is herstel in zich maar lukt het zonder steun niet: "Bedrijven hebben in de afgelopen 1,5 jaar er alles aan gedaan om het hoofd boven water te houden; gereorganiseerd, extra hypotheek genomen, pensioenen ingezet, etc. Het zou, volgens de onderzoekers, voor de overheid puur kapitaalvernietiging zijn; denk ook aan het missen van belastingopbrengsten. En het zou in en in triest zijn voor de ondernemer om in het zicht van de haven alsnog kopje onder te gaan."

Verlengen steunmaatregelen zinvol

Samenvattend verwacht ABN AMRO dat twee jaar na het opheffen van de beperkende maatregelen de niveaus van voor de crisis weer worden behaald. Dat maakt ook het verlengen van de steunmaatregelen zinvol voor alle nu zo hevig getroffen bedrijven die bij de reisbranche betrokken zijn. Gezien de positieve verwachtingen is het aannemelijk om te stellen dat de meeste van deze bedrijven op de lange termijn levensvatbaar zijn, een van de grondslagen voor het geven van steun. Het continueren van steunmaatregelen vergroot daarmee tegelijk de kans dat bedrijven uit de reisbranche hun uitgestelde belastingverplichtingen zullen voldoen.

Link: https://www.abnamro.nl/nl/zakelijk/insights/sectoren-en-trends/leisure/reisbranche-rekent-op-verlichting.html
Trefwoorden: reisbranche, reisbedrijven, vakanties, corona, crisis, steunmaatregelen

CELTH
 


||| Nieuws |||

12/07/24
Hellendoorn vernieuwt langste rapid river van Nederland
De langste ‘rapid river’ van Nederland (480 meter) is niet alleen één van de populairste attracties van Avonturenpark Hellendoorn kreeg een opknapbeurt.
12/07/24
Exclusief voor leden
7 ton voor extra brandveiligheid in Gelderse natuur
Provincie Gelderland stelt €700.000 extra beschikbaar om de aanpak van natuurbrandveiligheid sneller te verbeteren. Dat ia ook nodig om risicovolle locatie zoals vakantieparken te beschermen.
12/07/24
Spoorpark in Amsterdam officieel geopend
De Amsterdammers krijgen er een nieuw buurtpark bij in stadsdeel West. Het park ligt naast het spoor van metro 51, en heeft daarom de toepasselijke naam Spoorpark. Meer recreatiegroen was nodig door nieuwe woningbouw.
11/07/24
Travel Challenge scoort hoog in samenspel studenten en reisbedrijven
De recente Travel Challenge van Reiswerk scoort gemiddeld een 8,7 bij deelnemende bedrijven, studenten en onderwijsinstellingen. Reiswerk dat het door die hoge score meteen gemotiveerd is om de Travel Challenge voor 2025 op te zetten.
11/07/24
Efteling Danse Macabre opent op 31 oktober
De Efteling heeft de naam van de nieuwe grote attractie bekend gemaakt. Het wordt: Danse Macabre. Deze attractie vervangt het oude spookslot en open op 31 oktober. Deze spectaculaire attractie is een combinatie van een zogenaamde thrill ride en immersieve showtechniek, die nog nergens ter wereld bestaat.
11/07/24
Exclusief voor leden
Robert Simons “Horeca is hét visitekaartje van Rotterdam
Met de vaststelling van de nieuwe horecagebiedsplannen zet Rotterdam een stap richting een nog bruisendere stad. Op 2 juli jl. heeft het college van B&W de nieuwe horecagebiedsplannen voor Centrum, Delfshaven, Feijenoord, Kralingen-Crooswijk, Noord en de Centraal Aangestuurde Gebieden vastgesteld.
11/07/24
HISWA-RECRON start petitie tegen BTW-verhoging
HISWA-RECON is een petitie gestart om het nieuwe kabinet te bewegen de aanstaande btw-verhoging op de verblijfsrecreatie terug te draaien. Die petitie is inmiddels al 1.200 keer ondertekend. Er staat voor ondernemers in de verblijfsrecreatie heel wat op het spel. Uit onderzoek blijkt dat een als gevolg van de btw-verhoging verwachtte prijsstijging kan leiden tot een 10% lagere bezetting.
11/07/24
Exclusief voor leden
FNV ziet werkdruk te hoog worden op Schiphol
Na een jaar van relatieve rust over de drukte op Schiphol trekt vakbond FNV aan de bel voor de zomervakantie. Werknemers van Schiphol maken zich ernstige zorgen over de werkdruk, het ziekteverzuim en de veiligheidsrisico’s voor werknemers op Schiphol tijdens de aankomende zomerdrukte.

||| Agenda |||

23/09/24
23/09/24 t/m 23-09-24: Toerisme Top 2024
De zevende editie van de Toerisme Top wordt op maandag 23 september 2024 in Venlo georganiseerd. Het...
24/09/24 t/m 26-09-24
24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...
10/10/24
10/10/24 t/m 10-10-24: Education & Research Day
Op donderdag 10 oktober 2024 organiseert de Hotelschool The Hague een Education & Research Day. ...
12/11/24 t/m 14-11-24
12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...