Geplaatst op: 27-08-2021
Auteur: Marc Gerlings

Vrijwilligers essentieel bij opruimen tienduizenden kilo's afval na overstromingen Limburg

Vrijwilligers essentieel bij opruimen tienduizenden kilo's afval na overstromingen Limburg
Tijdens opruimacties van beheerorganisatie Natuurmonumenten hebben meer dan 1000 vrijwilligers zo’n 50.000 kilo afval opgeruimd in natuurgebieden langs de Maas, Geul en Geleenbeek. Op plekken met veel grof vuil wordt door aannemers opgeruimd, zij ruimden tot nu toe 1000 ton op. 

In totaal is daarmee in een maand tijd meer dan één miljoen kilo afval opgeruimd dat achterbleef na het hoge water in Limburg in juli.

Opruimactie Grensmaas

Niet alleen Natuurmonumenten ging aan de slag, ook andere organisaties deden dat tijdens de Maas Cleanup op 14 augustus. Alles bij elkaar hebben maar liefst 3850 vrijwilligers ruim 137.000 kilo afval uit de Limburgse natuur gehaald.  

Plastic

Na het hoge water in juli bleef er veel afval in natuurgebieden langs de Limburgse rivieren en beken achter. Tijdens 50 gecoördineerde acties die Natuurmonumenten de afgelopen maand in allerijl opzette, ruimden vrijwilligers in natuurgebieden aangespoelde spullen en afval op. Ruim 1000 vrijwilligers gingen  – voorzien van afvalgrijpers, handschoenen en vuilniszakken – aan het werk om handmatig op te ruimen op de plekken waar dat met groot materieel niet kon. Plastic resten hingen hoog in struiken of waren deels aan het zicht onttrokken door achtergebleven slib.

Soppende sneakers

Directeur natuurbeheer Teo Wams: "Bij een opruimactie bij Stevensweert trof ik zo’n vijftig vrijwilligers, afkomstig uit het hele land; van Meppel tot Haarlem tot een aantal omwonenden van het gebied. Ik zag een vaste vrijwilligersploeg uit de Kennemerduinen die was afgereisd om nu hier te komen buffelen. Een paar semi-onwillige pubers liepen op soppende sneakers aan allerlei afval te sleuren: "We moesten mee van onze moeder.” Er waren mensen die zich met de camper in de buurt geïnstalleerd hebben om ons meerdere keren te kunnen helpen. Maar ook organisaties boden hulp. Reclassering, aannemers, afvalverwerkers, scouting, natuur- en milieuorganisaties,   gemeenten, verschillende bedrijven die wilden komen helpen bij wijze van teamuitje. Ik ben zeer, zeer dankbaar dat zoveel mensen ons ondersteunen bij het opruimen van deze gebieden.”

Handwerk

Ward Walraven coördineert als boswachter het totaal aan opruimwerk. "We zijn begonnen met het doorlopen van alle gebieden. Wat ligt waar, wat is waar nodig om het op te ruimen? Voor een deel van het opruimwerk gebruiken we grof geschut in de vorm van dumpers, containers achter tractoren, mobiele kranen en rupskranen van heel groot tot klein. Maar wat er aan ‘klein spul’ achterblijft is handwerk. Al snel bleek dat we veel vrijwilligers nodig gingen hebben en ze bleken goud waard. Kratjes, opengeraakte zakken huisvuil, verpakkingen, uit elkaar gevallen huisraad. Zonder al die extra handjes was het nooit gelukt om zoveel troep in betrekkelijk korte tijd weg te krijgen uit de natuur. Een topprestatie.”
Topics:Natuur
Trefwoorden: overstroming, afval, natuur

||| Blogs |||

26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
14/01/19
Oude strijder
Er waren mij de laatste jaren al heel wat kwalificaties opgespeld en toch heb ik er weer een nieuw...
13/12/18
Recreatieondernemer: generalist of specialist?
Na de Tweede Wereldoorlog werd het verschijnsel toerisme maatschappelijk steeds belangrijker. Vo...
06/02/18
Zingevend consumptielandschap?
Zingevend consumptielandschap?
06/02/18 · Natuur · Han Verheijden | Lees meer
Nog niet zo heel lang geleden was de zondag de enige vrije dag. Deze werd beschouwd als een rus...
30/11/16
Wordt de kust echt bedreigd?
Wordt de kust echt bedreigd?
30/11/16 · Beleid · Dagrecreatie · Natuur · Han Verheijden | Lees meer
In de afgelopen maanden hebben alle kranten volgestaan met nerveuze berichten over ons kust. Ze...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

16/11/21
Boskamers om de natuur te beleven
Almere krijgt vijf boskamers waar op een bijzondere manier de natuur kan worden beleefd. Wat zijn dat? Boskamers.
15/11/21
Gelderland steunt regionale ontwikkeling Loevestein
De provincie Gelderland steunt met ruim 100.000 euro het project Loevestein-Munnikenland. Daarmee moeten bezoekers van het beroemde kasteel worden verleid ook het omliggende Munnikenland te bezoeken.
12/11/21
Meer geld in begroting Utrecht voor natuur en erfgoed
Het beleid om natuur te ontwikkelen loopt achter in de provincie Utrecht. Dat leidde tot een amandem...
09/11/21
Natuur is in trek: populaire uitstapjes
Uit cijfers van Natuurmonumenten blijkt dat mensen meer dan ooit tevoren de natuur opzoeken. Dankzij de coronacrisis werden meer mensen lid van Natuurmonumenten, waren er meer bezoekers in natuurgebieden, werden er meer mountainbikevignetten verkocht en downloadden mensen meer wandelroutes. Nog altijd zijn uitstapjes naar de natuur geliefd. Waar komen deze mensen op af? Daarom enkele populaire wandel- en fietsgebieden op een rij en wat de beleving is van deze gebieden in de ogen van de consument.
09/11/21
Recreatief fietspad van Utrecht naar IJsselstein
Het fietspadennetwerk in de provincie Utrecht is uitgebreid met een nieuw fietspad tussen de Noord-IJsseldijk en de Nedereindseweg, tussen IJsselstein en Utrecht.
08/11/21
Nieuw bos en moeras bij Lunenburgerwaard
De natuur in de Lunenburgerwaard bij Wijk bij Duurstede (provincie Utrecht) wordt verder versterkt door de aanleg van moeraszones, een nieuw bos, het plaatsen van rivierhout en het aanleggen van natuurvriendelijke oevers.
05/11/21
Natuur als remedie tegen burn-out
Maar liefst dertig procent van het totale aantal verzuimdagen van werknemers komt door psychische klachten en burn-outs. Het is hoog tijd dat daar in de preventie veel meer aandacht voor komt. Natuur kan hierin een belangrijke rol spelen, meldt IVN.
01/11/21
Aantal downloads wandelapp Landschap Overijssel in 2021 sterk gestegen
Afgelopen jaar groeide de populariteit van het wandelen. Dat merkt Landschap Overijssel in het gestegen aantal downloads van hun wandelapp.