Geplaatst op: 27-08-2021
Auteur: Marc Gerlings

Vrijwilligers essentieel bij opruimen tienduizenden kilo's afval na overstromingen Limburg

Vrijwilligers essentieel bij opruimen tienduizenden kilo's afval na overstromingen Limburg
Tijdens opruimacties van beheerorganisatie Natuurmonumenten hebben meer dan 1000 vrijwilligers zo’n 50.000 kilo afval opgeruimd in natuurgebieden langs de Maas, Geul en Geleenbeek. Op plekken met veel grof vuil wordt door aannemers opgeruimd, zij ruimden tot nu toe 1000 ton op. 

In totaal is daarmee in een maand tijd meer dan één miljoen kilo afval opgeruimd dat achterbleef na het hoge water in Limburg in juli.

Opruimactie Grensmaas

Niet alleen Natuurmonumenten ging aan de slag, ook andere organisaties deden dat tijdens de Maas Cleanup op 14 augustus. Alles bij elkaar hebben maar liefst 3850 vrijwilligers ruim 137.000 kilo afval uit de Limburgse natuur gehaald.  

Plastic

Na het hoge water in juli bleef er veel afval in natuurgebieden langs de Limburgse rivieren en beken achter. Tijdens 50 gecoördineerde acties die Natuurmonumenten de afgelopen maand in allerijl opzette, ruimden vrijwilligers in natuurgebieden aangespoelde spullen en afval op. Ruim 1000 vrijwilligers gingen  – voorzien van afvalgrijpers, handschoenen en vuilniszakken – aan het werk om handmatig op te ruimen op de plekken waar dat met groot materieel niet kon. Plastic resten hingen hoog in struiken of waren deels aan het zicht onttrokken door achtergebleven slib.

Soppende sneakers

Directeur natuurbeheer Teo Wams: "Bij een opruimactie bij Stevensweert trof ik zo’n vijftig vrijwilligers, afkomstig uit het hele land; van Meppel tot Haarlem tot een aantal omwonenden van het gebied. Ik zag een vaste vrijwilligersploeg uit de Kennemerduinen die was afgereisd om nu hier te komen buffelen. Een paar semi-onwillige pubers liepen op soppende sneakers aan allerlei afval te sleuren: "We moesten mee van onze moeder.” Er waren mensen die zich met de camper in de buurt geïnstalleerd hebben om ons meerdere keren te kunnen helpen. Maar ook organisaties boden hulp. Reclassering, aannemers, afvalverwerkers, scouting, natuur- en milieuorganisaties,   gemeenten, verschillende bedrijven die wilden komen helpen bij wijze van teamuitje. Ik ben zeer, zeer dankbaar dat zoveel mensen ons ondersteunen bij het opruimen van deze gebieden.”

Handwerk

Ward Walraven coördineert als boswachter het totaal aan opruimwerk. "We zijn begonnen met het doorlopen van alle gebieden. Wat ligt waar, wat is waar nodig om het op te ruimen? Voor een deel van het opruimwerk gebruiken we grof geschut in de vorm van dumpers, containers achter tractoren, mobiele kranen en rupskranen van heel groot tot klein. Maar wat er aan ‘klein spul’ achterblijft is handwerk. Al snel bleek dat we veel vrijwilligers nodig gingen hebben en ze bleken goud waard. Kratjes, opengeraakte zakken huisvuil, verpakkingen, uit elkaar gevallen huisraad. Zonder al die extra handjes was het nooit gelukt om zoveel troep in betrekkelijk korte tijd weg te krijgen uit de natuur. Een topprestatie.”
Topics:Natuur
Trefwoorden: overstroming, afval, natuur

CELTH
 






||| Nieuws |||

11/04/24
Exclusief voor leden
Van Gogh Nationaal Park gaat Brabant Behagen
De gemeenten Oirschot, Rucphen, Best en Tilburg zijn als eerste verkozen om mee te doen aan Brabant Behaagt, een nieuw landschapsproject van Van Gogh Nationaal Park. et Brabantse platteland moet hierdoor natuurlijker en beter beleefbaar worden. Ook moet het landschap voor boeren verdienvermogen opleveren. Zo gaan natuur, recreatie en economie hand in hand.
05/04/24
Ambitie Utrechts Landschap 10.000 bomen planten
Om de natuur te versterken wil natuur- en beheerorganisatie Utrechts Landschap komend jaar ruim tien...
05/04/24
Exclusief voor leden
Uitkijk- en radartoren Hedwigepolder
De veelbesproken Hedwigepolder in Zeeland krijgt een uitkijktoren. Uniek is de combinatie met een radarpost van Rijkswaterstaat. De provincie Zeeland en Rijkswaterstaat hebben daartoe een samenwerkingsovereenkomst getekend.
29/03/24
Geopark Schelde Delta erkend als UNESCO Geopark
Het gebied van de Schelde en de Scheldemonding is geologisch, cultuurhistorisch en landschappelijk uniek. Zo uniek zelfs, dat de regio zich voortaan een UNESCO Global Geopark mag noemen.
29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
22/03/24
Geld voor drie recreatievie projecten op de Veluwe
Drie recreatieve projecten krijgen geld uit de Regiodeal Veluwe 2020. De 3 projecten gaan vooral over het verbeteren van de balans tussen recreatie en natuur.
20/03/24
Exclusief voor leden
Geen ruimte voor uitstel Natuurherstelwet
De Europese Natuurherstelwet leek er te komen en daarmee waren veel natuurbeheerders en recreatiegebieden blij. Nu wil Hongarije tegenstemmen. MVO Nederland reageert daarop. "Voor uitstel of afstel is geen ruimte."
20/03/24
Regeneratieve vakantie-ervaringen in Denemarken
In Denemarken kunnen toeristen meewerken aan natuurbehoud. Visit Denmark start met vier proefreizen en ze zoeken daarvoor Nederlandse en Duitse toeristen. Ze noemen het regeneratieve vakantie-ervaringen.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.