Geplaatst op: 27-08-2021
Auteur: Marc Gerlings

Vrijwilligers essentieel bij opruimen tienduizenden kilo's afval na overstromingen Limburg

Vrijwilligers essentieel bij opruimen tienduizenden kilo's afval na overstromingen Limburg
Tijdens opruimacties van beheerorganisatie Natuurmonumenten hebben meer dan 1000 vrijwilligers zo’n 50.000 kilo afval opgeruimd in natuurgebieden langs de Maas, Geul en Geleenbeek. Op plekken met veel grof vuil wordt door aannemers opgeruimd, zij ruimden tot nu toe 1000 ton op. 

In totaal is daarmee in een maand tijd meer dan één miljoen kilo afval opgeruimd dat achterbleef na het hoge water in Limburg in juli.

Opruimactie Grensmaas

Niet alleen Natuurmonumenten ging aan de slag, ook andere organisaties deden dat tijdens de Maas Cleanup op 14 augustus. Alles bij elkaar hebben maar liefst 3850 vrijwilligers ruim 137.000 kilo afval uit de Limburgse natuur gehaald.  

Plastic

Na het hoge water in juli bleef er veel afval in natuurgebieden langs de Limburgse rivieren en beken achter. Tijdens 50 gecoördineerde acties die Natuurmonumenten de afgelopen maand in allerijl opzette, ruimden vrijwilligers in natuurgebieden aangespoelde spullen en afval op. Ruim 1000 vrijwilligers gingen  – voorzien van afvalgrijpers, handschoenen en vuilniszakken – aan het werk om handmatig op te ruimen op de plekken waar dat met groot materieel niet kon. Plastic resten hingen hoog in struiken of waren deels aan het zicht onttrokken door achtergebleven slib.

Soppende sneakers

Directeur natuurbeheer Teo Wams: "Bij een opruimactie bij Stevensweert trof ik zo’n vijftig vrijwilligers, afkomstig uit het hele land; van Meppel tot Haarlem tot een aantal omwonenden van het gebied. Ik zag een vaste vrijwilligersploeg uit de Kennemerduinen die was afgereisd om nu hier te komen buffelen. Een paar semi-onwillige pubers liepen op soppende sneakers aan allerlei afval te sleuren: "We moesten mee van onze moeder.” Er waren mensen die zich met de camper in de buurt geïnstalleerd hebben om ons meerdere keren te kunnen helpen. Maar ook organisaties boden hulp. Reclassering, aannemers, afvalverwerkers, scouting, natuur- en milieuorganisaties,   gemeenten, verschillende bedrijven die wilden komen helpen bij wijze van teamuitje. Ik ben zeer, zeer dankbaar dat zoveel mensen ons ondersteunen bij het opruimen van deze gebieden.”

Handwerk

Ward Walraven coördineert als boswachter het totaal aan opruimwerk. "We zijn begonnen met het doorlopen van alle gebieden. Wat ligt waar, wat is waar nodig om het op te ruimen? Voor een deel van het opruimwerk gebruiken we grof geschut in de vorm van dumpers, containers achter tractoren, mobiele kranen en rupskranen van heel groot tot klein. Maar wat er aan ‘klein spul’ achterblijft is handwerk. Al snel bleek dat we veel vrijwilligers nodig gingen hebben en ze bleken goud waard. Kratjes, opengeraakte zakken huisvuil, verpakkingen, uit elkaar gevallen huisraad. Zonder al die extra handjes was het nooit gelukt om zoveel troep in betrekkelijk korte tijd weg te krijgen uit de natuur. Een topprestatie.”
Topics:Natuur
Trefwoorden: overstroming, afval, natuur

||| Blogs |||

13/01/22
Toerisme & Gastvrijheid nieuw thema in onderzoeksambities hogesholen
Op 23 november presenteerden de hogescholen hun onderzoeksambities aan demissionair minister van ond...
15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...
13/12/21
DITCH THE PITCH
DITCH THE PITCH
13/12/21 · Marketing · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Je zal ze de kost moeten geven. Mensen die in artikelen en interviews stellen ‘de leukste baan van...
25/11/21
Verduurzaming Toerisme in Nederland moet sneller
Jos Vranken en Martin Cnossen nodigen de sector uit om een duurzame versnelling in te zetten.
08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

26/01/22
Online inspiratiesessie Young professionals in tourism (donderdag 10 febr. om 12.30)
Weet jij wat voor skills de toeristische wereld vraagt? Hoe veranderen projecten studenten en geven zij inspiratie aan het werkveld? Kijk op donderdag 10 februari 2022 om 12.30 naar de gratis online inspiratiesessie Young professionals in tourism.
26/01/22
Giftcard van het jaar 2021 / 2022
Gister werd de Giftcard van het Jaar Verkiezing 2021/2022 gepresenteerd. De VVV Cadeaukaart kwam als winnaar tevoorschijn in de categorie Multi Keuze Cadeaukaart. De kaart VVV Lekkerweg won de titel in de categorie Dagje, Avondje Uit. In de categorie Overnachten & Reizen won WeekendjeWeg Cadeau Card.
26/01/22
Internationale luchtvaart herstelt maar nog op laag niveau
De internationale luchtvaart is nog helemaal niet hersteld van de pandemie. Vorig jaar lag het aantal passagierskilometers (RPK) nog 58% onder het niveau van 2019. Dat is wel een licht herstel want in 2020 lag dat nog op -66%.
26/01/22
Gastvrijheidssector optimistisch over versoepelingen maar verdeeldheid in cultuursector
Optimisme heerst in de gastvrijheidssector maar tegelijkertijd lijkt het erop dat het herstel nog lang zal duren. “Opluchting en voorzichtig optimisme”, aldus Kees van Wijk, voorzitter Gastvrij Nederland, in reactie op de versoepelingen. “Ondernemers uit onze sector zien er enorm naar uit om te ondernemen. Dat willen ze toch het liefste doen.” Zo positief zijn niet alle reacties uit de cultuursector.
25/01/22
Hoe kun je zelf goedkoop energie opwekken?
Zelf energie opwekken heeft meerdere voordelen in de recreatiesector. Naast het veiligstellen van je energiebron en het onder controle houden van de energietarieven, kan het je flink wat kosten besparen of nog beter zelfs geld opleveren.
25/01/22
Exclusief voor leden
Voigt Travel kiest nieuw pr- en marketingbureau
Reisspecialist voor noordelijke destinaties, Voigt Travel, kiest voor bureau USP Marketing PR uit Amsterdam om de Nederlandse en Belgische markt te bereiken.
25/01/22
Irene Asscher-Vonk ontvangt Museumpenning
Uittredend voorzitter van de Museumvereniging Irene Asscher-Vonk ontving op 24 januari uit handen van staatssecretaris Gunay Uslu de Museumpenning voor haar tomeloze inzet voor de museumsector in de afgelopen acht jaar.
25/01/22
Evenementensector ziet 167 miljoen bezoeken verdampen
De gevolgen van de coronamaatregelen worden voor evenementen steeds dramatischer. Dat blijkt uit de gegevens van onderzoeks- en adviesbureau Respons. Vanaf de start van de pandemie werden er ruim 7.200 grotere en zeer veel kleinere evenementen geschrapt met als gevolg dat bijna 167 miljoen bezoeken niet werden gerealiseerd.