Geplaatst op: 26-08-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Sector stuurt noodkreet aan minister-president

Sector stuurt noodkreet aan minister-president
Afbeelding van Darko Djurin via Pixabay

Gastvrij Nederland heeft samen met andere brancheorganisaties in de gastvrijheidssector een noodkreet aan minister-president Rutte gestuurd. Ze maken zich grote zorgen om het stoppen van de steunmaatregelen na het derde kwartaal. De noodkreet wordt ingegeven door het feit dat veel bedrijven nog lang niet op hun normale niveau kunnen opereren door (internationale) maatregelen om de pandemie te beteugelen. Ook het feit dat het veelal om kapitaalintensieve bedrijven gaat verdiept de problematiek. Daarnaast maken de organisaties zich zorgen om het risico dat zonder maatregelen een deel van de toeristische- en congresinfrastructuur verdwijnt. Dat zou naast het grote persoonlijke leed kapitaalvernietiging betekenen.

De brief is ondertekend door CLC-Vecta, CBRB, HISWA RECRON, KNV, KHN, KVNR en het platform Gastvrij Nederland van VNO-NCW en MKB-Nederland.

Grote problemen op microniveau

In de brief constateren de organisaties dat de Nederlandse economie op macroniveau inderdaad weer op volle toeren draait maar op microniveau is dat nog lang niet het geval. "Met dit schrijven vragen we uw nadrukkelijke aandacht voor een groep ondernemers die het zonder hulp en steun de komende maanden alsnog niet gaat redden. Die door de overheidsmaatregelen tot nu toe tot op het bot heeft ingeteerd op het eigen vermogen en voor wie stoppen óók geen optie is. Een groep met specifieke problemen die tot dusver onvoldoende zijn onderkend en het hart van onze toeristische- en congresinfrastructuur vormt”, schrijven de organisaties. 

Ondernemers hebben alles al gedaan

De bedrijven waarover wordt gesproken hebben hoge kapitaalslasten en een hoge mate van afhankelijkheid van binnen- en buitenlandse gasten. Het gaat onder andere om touringcarbedrijven, hotelketens, rondvaartbedrijven, locaties voor beurzen en congressen, evenementen, groepsaccommodaties en reisbedrijven. Dat met aanstaande verdere versoepelingen bijna alles weer kan in Nederland helpt deze bedrijven onvoldoende. "Natuurlijk begrijpen wij dat – zoals we vaker horen en lezen – ‘ondernemers niet volledig en eindeloos met overheidsgeld overeind kunnen worden gehouden’. Niet voor niets hebben wij zelf veel van ons eigen (privé) vermogen in onze bedrijven gestopt. En wees ervan overtuigd dat wij alles doen wat we kunnen om ons aan de huidige situatie aan te passen, om onze mooie bedrijven – vaak met een lange historie – van de ondergang te redden. Maar wij kunnen dat niet alleen én niet eenvoudig. In onze kapitaalintensieve bedrijven – zoals met een fors wagenpark, vloot, diverse hotelpanden of enorme vooruitbetaalde reissommen – hebben we weinig mogelijkheden om in de kosten te snijden. We hebben al mensen moeten laten gaan, maar in ons soort bedrijven zet alleen het inkrimpen van het personeelsbestand (te) weinig zoden aan dijk. En businessmodellen grondig aanpassen, dat kost tijd; meer tijd dan we nu krijgen doordat de steun aan het einde van het derde kwartaal stopt.

Maatwerk van overheid verwacht

De organisaties vragen minister-president Rutte om een gesprek en maatwerk. "Onze bedrijven zijn geen ‘dor hout’; wij zien en hebben volop perspectief”, schrijven ze in de noodkreet. "Wij hebben nu overcapaciteit, hetgeen veel kost.” Maar ze moeten ook erkennen dat ze net als iedereen niet weten wat het nieuwe normaal word. Maar ze willen niet met steeds beter zicht op onze toekomst vlak voor de eindstreep omvallen en de bedrijven aanpassen aan de realiteit. "Zonder steun om hopelijk tijdelijke overcapaciteit te financieren, redden wij het niet. Wij vragen de overheid ons bij te staan, om ook voor onze bedrijven toekomstperspectief te houden. Dat is met het steunbeleid voor de meeste andere bedrijven ook gelukt. Er is teveel opgebouwd aan vloot, hotelwezen, touringcarbedrijven, congresgebouwen en andere capaciteit om dat nu zonder meer kapot te laten gaan. Dat zou funest zijn voor onze uitstekende toeristische en congresinfrastructuur, die juist zo enorm belangrijk is voor de Nederlandse economie.”

Topics:Beleid
Trefwoorden: beleid, corona, crisis

||| Blogs |||

13/01/22
Toerisme & Gastvrijheid nieuw thema in onderzoeksambities hogesholen
Op 23 november presenteerden de hogescholen hun onderzoeksambities aan demissionair minister van ond...
15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...
13/12/21
DITCH THE PITCH
DITCH THE PITCH
13/12/21 · Marketing · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Je zal ze de kost moeten geven. Mensen die in artikelen en interviews stellen ‘de leukste baan van...
25/11/21
Verduurzaming Toerisme in Nederland moet sneller
Jos Vranken en Martin Cnossen nodigen de sector uit om een duurzame versnelling in te zetten.
08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

26/01/22
Online inspiratiesessie Young professionals in tourism (donderdag 10 febr. om 12.30)
Weet jij wat voor skills de toeristische wereld vraagt? Hoe veranderen projecten studenten en geven zij inspiratie aan het werkveld? Kijk op donderdag 10 februari 2022 om 12.30 naar de gratis online inspiratiesessie Young professionals in tourism.
26/01/22
Giftcard van het jaar 2021 / 2022
Gister werd de Giftcard van het Jaar Verkiezing 2021/2022 gepresenteerd. De VVV Cadeaukaart kwam als winnaar tevoorschijn in de categorie Multi Keuze Cadeaukaart. De kaart VVV Lekkerweg won de titel in de categorie Dagje, Avondje Uit. In de categorie Overnachten & Reizen won WeekendjeWeg Cadeau Card.
26/01/22
Internationale luchtvaart herstelt maar nog op laag niveau
De internationale luchtvaart is nog helemaal niet hersteld van de pandemie. Vorig jaar lag het aantal passagierskilometers (RPK) nog 58% onder het niveau van 2019. Dat is wel een licht herstel want in 2020 lag dat nog op -66%.
26/01/22
Gastvrijheidssector optimistisch over versoepelingen maar verdeeldheid in cultuursector
Optimisme heerst in de gastvrijheidssector maar tegelijkertijd lijkt het erop dat het herstel nog lang zal duren. “Opluchting en voorzichtig optimisme”, aldus Kees van Wijk, voorzitter Gastvrij Nederland, in reactie op de versoepelingen. “Ondernemers uit onze sector zien er enorm naar uit om te ondernemen. Dat willen ze toch het liefste doen.” Zo positief zijn niet alle reacties uit de cultuursector.
25/01/22
Hoe kun je zelf goedkoop energie opwekken?
Zelf energie opwekken heeft meerdere voordelen in de recreatiesector. Naast het veiligstellen van je energiebron en het onder controle houden van de energietarieven, kan het je flink wat kosten besparen of nog beter zelfs geld opleveren.
25/01/22
Exclusief voor leden
Voigt Travel kiest nieuw pr- en marketingbureau
Reisspecialist voor noordelijke destinaties, Voigt Travel, kiest voor bureau USP Marketing PR uit Amsterdam om de Nederlandse en Belgische markt te bereiken.
25/01/22
Irene Asscher-Vonk ontvangt Museumpenning
Uittredend voorzitter van de Museumvereniging Irene Asscher-Vonk ontving op 24 januari uit handen van staatssecretaris Gunay Uslu de Museumpenning voor haar tomeloze inzet voor de museumsector in de afgelopen acht jaar.
25/01/22
Evenementensector ziet 167 miljoen bezoeken verdampen
De gevolgen van de coronamaatregelen worden voor evenementen steeds dramatischer. Dat blijkt uit de gegevens van onderzoeks- en adviesbureau Respons. Vanaf de start van de pandemie werden er ruim 7.200 grotere en zeer veel kleinere evenementen geschrapt met als gevolg dat bijna 167 miljoen bezoeken niet werden gerealiseerd.