Geplaatst op: 23-08-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Protesten van evenementen tegen onrechtvaardig kabinetsbeleid

Protesten van evenementen tegen onrechtvaardig kabinetsbeleid
Photo by Pablo Heimplatz on Unsplash

In zes steden heeft de evenementenbranche dit weekend onder de noemer Unmute Us’ geprotesteerd tegen het besluit van het kabinet veel evenementen te verbieden in de strijd tegen corona. Ze willen dat evenementen vanaf 1 september weer worden toegestaan. Aan de protesten deden tienduizenden mensen mee. Het steekt vooral dat het kabinet de adviezen van de Fieldlabs in de wind heeft geslagen en de branche daarvoor nu de rekening gepresenteerd krijgt. Dat Alliantie van Evenementenbouwers ondersteunt de actie en onderzoekt juridische stappen.

In zes steden, Amsterdam, Utrecht, Groningen, Nijmegen, Eindhoven en Rotterdam uitten ruim 1500 aangesloten partijen uit de volledige Nederlandse evenementenbranche, samen met hun bezoekers, hun gevoelens van onbegrip over de ontwikkelingen en het kabinetsbeleid rondom evenementen. 

Adviezen van Fieldlabs door kabinet in de wind geslagen

De Nederlandse evenementenbranche voelt zich ten opzichte van andere sectoren en het buitenland ongelijk behandeld. Dat wringt vooral omdat de branche met de Fieldlabs internationaal juist voorop liep. Doordat het kabinet eerder deze zomer bij de heropening de adviezen uit die labs deels in de wind sloeg, kwamen er toch weer besmettingen. Het kabinet rekte de testtijd voor het evenement op tot 40 uur (24 uur was geadviseerd), besloot dat het Janssen-vaccin direct na toediening tot een coronabewijs diende en opende in 1 klap de hele branche, inclusief nachtleven. Bovendien konden de teststraten van Testen voor Toegang de massale toeloop niet aan. Al snel moest de lockdown weer worden aangescherpt en waren de evenementen weer de dupe. 

Alliantie van Evenementenbouwers begrijpt niets van kabinetsbeleid

De Alliantie van Evenementenbouwers ondersteunt de demonstraties en begrijpt niets meer van het kabinetsbeleid: "De branche vraagt zich ten zeerste af waarom bijvoorbeeld in België, op basis van de uitslagen van nota bene het Nederlandse Fieldlab Evenementen-programma, 75.000 mensen bij evenementen toegestaan worden en in Nederland slechts 1% daarvan, 750 mensen. De vooraanstaande internationale positie die de Nederlandse evenementenbranche altijd gehad heeft in de wereld wordt in hoog tempo verspeeld. Wij bepaalde voorheen de toon van de muziek. Nu zijn we al 18 maanden op slot zonder enig perspectief.”

Oplossing heel ver weg

Inhoudelijke gesprekken met het kabinet leidden volgens de Alliantie tot op heden niet tot de oplossing; de branche voelt zich gezien de willekeur van het beleid, verder weg dan ooit van een oplossing en is uitermate sceptisch over de beloftes richting respectievelijk 20 september en 1 november. Daarnaast wordt ondertussen geen zicht geboden op voortzetting van de steunpakketten na 1 oktober; noodzakelijk om kennis, expertise en mensenkracht in de branche vast te houden. "Dit kan zo niet langer. De Alliantie onderzoekt daarom juridische stappen en ondersteunt ten volle de oproep van de initiatiefnemers tot de demonstratie Unmute Us.” 

Trefwoorden: beleid, evenementen, corona, crisis, steunmaatregelen

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
06/09/19
Drie misvattingen bij het opzetten van een actie
Consumenten hebben steeds meer behoefte aan een totale beleving en willen hun vrije tijd optimaal be...
13/12/18
Recreatieondernemer: generalist of specialist?
Na de Tweede Wereldoorlog werd het verschijnsel toerisme maatschappelijk steeds belangrijker. Vo...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

22/09/21
 Green Key en Greendish zorgen samen voor een duurzame en gezonde menukaart!
Dinsdag 21 september tekenden Green Key en Greendish een samenwerkingsconvenant waarmee zij een...
21/09/21
Bobbejaanland pakt uit met grootste Halloween ooit: 5 doolhoven, 5 scarezones en 5 nocturnes
Wie komt griezelen in attractiepark Bobbejaanland ontdekt dit najaar nog meer kansen dan ooit tevore...
21/09/21
Je verdient Noordwijk
Inwoners van de gemeente Noordwijk zijn van alle gemeenten in Nederland het meest positief over hun ...
20/09/21
Designers ontwerpen Stad van de toekomst
De huidige inrichting van de openbare ruimte sluit niet aan bij het potentieel en de behoeftes van d...
15/09/21
Nederland weer open maar met coronatoegangsbewijs
Nederland gaat op 25 september verder open maar wel met een coronatoegangsbewijs. De regering ruimt de 1,5 meter in voor het toegangsbewijs en dat vindt niet iedereen positief. Brancheorganisaties reageren negatief op deze versoepelingen.
10/09/21
Muziek luisteren in Limburgse heuvels
Wanderlöss is een team van muzikale beroepsliefhebbers met wortels in Zuid-Limburg. Ze willen hun favoriete muziek brengen naar de velden, de heuvels, de hoeven, de paden en de bossen uit hun jeugd. Wanderlöss vindt voor het eerst plaats op 2 en 3 oktober en de eerste namen zijn bekend gemaakt.
08/09/21
Evenementenorganisator spant toch kort geding aan tegen de Staat
Omdat de onzekerheid en onduidelijkheid door 'Den Haag' echter nog altijd niet zijn weggenomen en 402 Automotive en tal van betrokkenen daardoor ernstig worden geschaad, is besloten tot alsnog een kort geding, op 14 september om 14.00 uur.
06/09/21
Prikkelarm testbezoek in Sea Life krijgt vervolg
Op 2 juni j.l. heeft Sea Life een prikkelarm testevenement gehouden. Wegens de vele aanmeldingen en ...