Geplaatst op: 15-08-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Nederland verder open, horeca en evenementenbranche boos en teleurgesteld

Nederland verder open, horeca en evenementenbranche boos en teleurgesteld
Afbeelding van Tumisu via Pixabay

Het Nederlandse kabinet gaat behoedzaam en stap voor stap de coronamaatregelen los laten. Dat is mogelijk door de hoge verwachtte vaccinatiegraad. Voor evenementen en de nachthoreca gloort er nog geen licht aan de horizon. De evenementen- en horecabranche reageert boos en teleurgesteld. KHN start een kort geding tegen de Nederlandse staat. 

Op het onderwijs na worden alle maatregelen tot 19 september verlengd. In de horeca blijft een vaste zitplaats verplicht en de sluitingstijd blijft middernacht. Entertainment en beeldschermen mogen nog niet. Nachtclubs en discotheken blijven gesloten. Ook de coronamaatregelen voor evenementen worden verlengd. De uitbreiding van de Garantieregeling Evenementen en de aanvullende tegemoetkoming voor evenementen wordt daarom verlengd tot en met 19 september. 

1,5 meter losgelaten maar nog beperkingen voor horeca en evenementen

Na 20 september wordt waarschijnlijk overal, afhankelijk van de pandemie, de 1,5 meter losgelaten. Maar ook dan blijven de nachtclubs en discotheken gesloten. Vanaf die datum moet in de horeca, bij evenementen (zoals festivals en publiek bij sportwedstrijden) en bij vertoning van kunst en cultuur (zoals in bioscopen en theaters) gewerkt worden met coronatoegangsbewijzen bij meer dan 75 personen per locatie. Dat geldt binnen én buiten, met én zonder vaste zitplaats.  Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een geldig herstelbewijs hebt of een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Op een nog nader te bepalen datum zal het testen voor een coronatoegangsbewijs niet meer gratis zijn, maar zal er om een eigen bijdrage worden gevraagd. 

Evenementenbranche boos en teleurgesteld 

De Alliantie van Evenementenbouwers reageert boos en zwaar teleurgesteld. Nederland was met de Fieldlabs eerder toonaangevend maar in veel landen is inmiddels meer toegestaan en dreigen we onze positie als evenementenland kwijt te raken."Het kabinet heeft besloten het huidige regime op basis van grote restricties te continueren. Daardoor is in feite het hele zomerseizoen voor het tweede jaar op rij teniet gedaan en valt de eerste helft van het najaar ook grotendeels in het water. Slechts doorstroomevenementen, heel kleine evenementen buiten en geplaceerde evenementen houden hun huidige mogelijkheden. De uitslagen van Fieldlab Evenementen zijn terzijde geschoven, er is op emotionele en naar het lijkt onnavolgbare gronden besloten" Al met al constateert de Alliantie van Evenementenbouwers grote vertwijfeling en ontreddering binnen de evenementenbouwers, die zich beraden op nadere stappen. De directeur van ID&T, Ritty van Stralen reageert minder diplomatiek en schrijft op LinkedIn dat de overheid een waardeloze partner is die liegt en bedriegt. 

KHN: Geen noodzaak meer voor beperkingen horeca

Volgens Horeca Nederland wordt weer een datum voor normaal ondernemen verder vooruitgeschoven, terwijl hier geen aantoonbare medische noodzaak voor is. "Wederom geeft het kabinet een brevet van onvermogen af aangaande het handelen in deze crisis." KHN vindt het onacceptabel dat de rekening van een zwalkend en risicomijdend overheidsbeleid opnieuw bij de horeca wordt neergelegd en de maatregelen de horeca blijven beperken. Voor alle horeca wordt het verplicht om met coronatoegangsbewijzen te werken als er plaats is voor 75 of meer bezoekers. Dit heeft als gevolg dat mensen die naar de horeca willen volgens die regel gevaccineerd, genezen of negatief getest moeten zijn en dit moeten kunnen aantonen in de coronacheck-app. Een flinke achteruitgang, die niet strookt met de principes van gastvrijheid. 

Kort geding tegen de staat

Clubs & Nightlife bedrijven moeten - als enige (sub)sector in Nederland - tot 1 november geheel gesloten blijven. Het gelijkheidsbeginsel wordt hier met voeten getreden en dat is volgens KHN onacceptabel. Advocatenkantoor Nauta Dutilh is in opdracht van KHN al bezig met de dagvaarding. KHN-Voorzitter: Robèr Willemsen: "Het is werkelijk ongehoord dat zonder deugdelijke onderbouwing deze groep ondernemingen volledig gesloten moeten blijven van het kabinet. Het is juridisch heel interessant dat deze groep horecazaken als enige geen gebruik kan maken van open zijn met coronatoegangsbewijzen.”   

Trefwoorden: beleid, corona, crisis, evenementen, horeca

CELTH     
Trendrapport

||| Nieuws |||

04/10/23
04/10/23 · Horeca | Lees meer
Een Nederlands restaurant is uitgeroepen tot beste van de wereld op de grootste online review webs...
04/10/23
Exclusief voor leden
Toeslag voor werknemers Schiphol blijft
Vakbonden FNV en CNV hebben afspraken gemaakt over behoud van de medewerkerstoeslag op Schiphol. Die geldt onder meer voor beveiligers, schoonmakers en begeleiders van mensen met beperkte mobiliteit. En er is een doorbraak op ‘leefbaar loon’.
04/10/23
UNWTO start campagne om reisgedrag te veranderen
UNWTO heeft een nieuw wereldwijd initiatief 'Tourism Opens Minds' gelanceerd om landen, leiders in de toeristische sector en consumenten aan te moedigen om meer open-minded te zijn bij het kiezen van een reisbestemming.
04/10/23
Beekse Bergen start met ‘Light Safari’ in de wintermaanden
Safaripark Beekse Bergen organiseert bijzondere avondopeningen in de winter: de Light Safari. Bezoekers lopen via een speciale wandelroute langs kleurrijk verlichte dieren, bloemen en planten. Light Safari is te bezoeken vanaf donderdag 7 december tot en met zondag 25 februari.
04/10/23
Meer omzet maar minder boekingen voor Nederlandse verblijfsrecreatie
Hoe heeft de Nederlandse verblijfsrecreatie qua boekingen en omzet het deze zomer gedaan? Als eerste komt Stratech met resultaten uit haar boekingsmonitor. En die zijn door het matige en wisselvallige weer licht tegenvallend met minder boekingen maar gelukkig wel meer omzet.
04/10/23
Exclusief voor leden
Avalon wint Best Rides of the Year
Attractiepark Toverland heeft tijdens de vakbeurs IAAPA Expo Europe in Wenen twee gouden en drie zilveren awards in de wacht mogen slepen. Zo won Toverland de gouden Park World Excellence Award voor ‘Best Regional Park of the Year’ en werden de nieuwe attracties in themagebied Avalon uitgeroepen tot ‘Best Rides of the Year’.
04/10/23
Exclusief voor leden
Bezit van caravan of kampeerauto groeit sterk onder jongere doelgroep
Het caravan- en camperbezit onder jonge doelgroepen is sinds de uitbraak van corona fors harder is gestegen dan in andere leeftijdscategorieën. Dat melden Kampeer en Caravan Industrie (KCI) en Jaarbeurs naar aanleiding van de start van de Kampeer en Caravan Jaarbeurs.
03/10/23
Exclusief voor leden
Afvalfonds Verpakkingen omarmt sector leisure
Bij attractiepark Walibi Holland kunnen gasten vanaf zaterdag 7 oktober hun statiegeldflesjes en -blikjes inleveren. Wie dat doet, krijgt het statiegeld meteen terug via Tikkie.

||| Agenda |||

12/10/23
12/10/23 t/m 12-10-23: Screw up morning: Leisure en toerisme in stedelijke ontwikkeling
Tijdens de Screw Up Morning op donderdag 12 oktober 2023 brengen Sweco, J2Leisure en Expertise Netw...
23/10/23 t/m 24-10-23
23/10/23 t/m 24-10-23: Glamping 2-Daagse
Pleisureworld organiseert op 23 en 24 oktober een Glamping 2-Daagse. De reis trekt in twee dagen tij...
14/11/23 t/m 16-11-23
14/11/23 t/m 16-11-23: Recreatie Vakbeurs 2023
Dé vakbeurs voor een toekomstbestendige recreatiebranche.   Op 14, 15 en 16 novemb...
24/01/24 t/m 25-01-24
24/01/24 t/m 25-01-24: Recreatie Next Level 2024
Recreatie Vakbeurs organiseert op 24 en 25 januari 2024 een nieuw event voor de recreatiebranche: R...