Geplaatst op: 15-08-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Nederland verder open, horeca en evenementenbranche boos en teleurgesteld

Nederland verder open, horeca en evenementenbranche boos en teleurgesteld
Afbeelding van Tumisu via Pixabay

Het Nederlandse kabinet gaat behoedzaam en stap voor stap de coronamaatregelen los laten. Dat is mogelijk door de hoge verwachtte vaccinatiegraad. Voor evenementen en de nachthoreca gloort er nog geen licht aan de horizon. De evenementen- en horecabranche reageert boos en teleurgesteld. KHN start een kort geding tegen de Nederlandse staat. 

Op het onderwijs na worden alle maatregelen tot 19 september verlengd. In de horeca blijft een vaste zitplaats verplicht en de sluitingstijd blijft middernacht. Entertainment en beeldschermen mogen nog niet. Nachtclubs en discotheken blijven gesloten. Ook de coronamaatregelen voor evenementen worden verlengd. De uitbreiding van de Garantieregeling Evenementen en de aanvullende tegemoetkoming voor evenementen wordt daarom verlengd tot en met 19 september. 

1,5 meter losgelaten maar nog beperkingen voor horeca en evenementen

Na 20 september wordt waarschijnlijk overal, afhankelijk van de pandemie, de 1,5 meter losgelaten. Maar ook dan blijven de nachtclubs en discotheken gesloten. Vanaf die datum moet in de horeca, bij evenementen (zoals festivals en publiek bij sportwedstrijden) en bij vertoning van kunst en cultuur (zoals in bioscopen en theaters) gewerkt worden met coronatoegangsbewijzen bij meer dan 75 personen per locatie. Dat geldt binnen én buiten, met én zonder vaste zitplaats.  Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een geldig herstelbewijs hebt of een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Op een nog nader te bepalen datum zal het testen voor een coronatoegangsbewijs niet meer gratis zijn, maar zal er om een eigen bijdrage worden gevraagd. 

Evenementenbranche boos en teleurgesteld 

De Alliantie van Evenementenbouwers reageert boos en zwaar teleurgesteld. Nederland was met de Fieldlabs eerder toonaangevend maar in veel landen is inmiddels meer toegestaan en dreigen we onze positie als evenementenland kwijt te raken."Het kabinet heeft besloten het huidige regime op basis van grote restricties te continueren. Daardoor is in feite het hele zomerseizoen voor het tweede jaar op rij teniet gedaan en valt de eerste helft van het najaar ook grotendeels in het water. Slechts doorstroomevenementen, heel kleine evenementen buiten en geplaceerde evenementen houden hun huidige mogelijkheden. De uitslagen van Fieldlab Evenementen zijn terzijde geschoven, er is op emotionele en naar het lijkt onnavolgbare gronden besloten" Al met al constateert de Alliantie van Evenementenbouwers grote vertwijfeling en ontreddering binnen de evenementenbouwers, die zich beraden op nadere stappen. De directeur van ID&T, Ritty van Stralen reageert minder diplomatiek en schrijft op LinkedIn dat de overheid een waardeloze partner is die liegt en bedriegt. 

KHN: Geen noodzaak meer voor beperkingen horeca

Volgens Horeca Nederland wordt weer een datum voor normaal ondernemen verder vooruitgeschoven, terwijl hier geen aantoonbare medische noodzaak voor is. "Wederom geeft het kabinet een brevet van onvermogen af aangaande het handelen in deze crisis." KHN vindt het onacceptabel dat de rekening van een zwalkend en risicomijdend overheidsbeleid opnieuw bij de horeca wordt neergelegd en de maatregelen de horeca blijven beperken. Voor alle horeca wordt het verplicht om met coronatoegangsbewijzen te werken als er plaats is voor 75 of meer bezoekers. Dit heeft als gevolg dat mensen die naar de horeca willen volgens die regel gevaccineerd, genezen of negatief getest moeten zijn en dit moeten kunnen aantonen in de coronacheck-app. Een flinke achteruitgang, die niet strookt met de principes van gastvrijheid. 

Kort geding tegen de staat

Clubs & Nightlife bedrijven moeten - als enige (sub)sector in Nederland - tot 1 november geheel gesloten blijven. Het gelijkheidsbeginsel wordt hier met voeten getreden en dat is volgens KHN onacceptabel. Advocatenkantoor Nauta Dutilh is in opdracht van KHN al bezig met de dagvaarding. KHN-Voorzitter: Robèr Willemsen: "Het is werkelijk ongehoord dat zonder deugdelijke onderbouwing deze groep ondernemingen volledig gesloten moeten blijven van het kabinet. Het is juridisch heel interessant dat deze groep horecazaken als enige geen gebruik kan maken van open zijn met coronatoegangsbewijzen.”   

Trefwoorden: beleid, corona, crisis, evenementen, horeca

CELTH
 


||| Nieuws |||

17/05/24
Exclusief voor leden
Grote zorgen bij natuur en cultuur over coalitieakkoord
De trein die Nederland, Blegië en Duitsland verbindt, zal vanaf zondag 9 juni officieel gaan rijden voor reizigers conform dienstregeling.
17/05/24
Exclusief voor leden
Drielandentrein rijdt vanaf 9 juni
De trein die Nederland, Blegië en Duitsland verbindt, zal vanaf zondag 9 juni officieel gaan rijden voor reizigers conform dienstregeling.
17/05/24
Exclusief voor leden
Arcadia 2025 bouwt Oldenhove om tot mienskipshûs
Over precies een jaar wordt het startschot gegeven voor Arcadia 2025, een 100-daags cultureel programma in de provincie Fryslân. In deze tweede editie wordt de kerk Oldehove in Leeuwarden weer een centrum voor de gemeenschap van kunst, cultuur en vrijetijd.
17/05/24
Exclusief voor leden
Eerste doorfietsroute Utrecht is meteen ook aantrekkelijk voor toerisme
Staatssecretaris Fleur Gräper, van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, nam een kleine replica van een ijzeren Romeins masker in ontvangst tijdens een bezoek aan Gelderland. Ze kreeg het masker van gedeputeerde Peter Drenth. Gemeente Ede stond centraal, met de aansluiting op cultuur en erfgoed in de Foodvalley.
17/05/24
Touroperator TUI zet campagne op met 10 influencers
Vandaag start TUI een campagne waarin de reisorganisatie op zoek gaat naar 10 TUInfluencers. Dat zijn niet de gebruikelijke influencers met veel volgers en een groot bereik op social media, maar TUI fans die graag op vakantie gaan en anderen daarvan laten meegenieten.
17/05/24
De 10 meest innovatieve vakantieparken van de Benelux
Pleisureworld heeft de 10 meest innovatieve vakantieparken van de Benelux bekend gemaakt. Uit de top 10 wordt op 8 oktober, tijdens De Vakdag Vakantiehuis van de Toekomst 2024, de overall winnaar gekozen.
17/05/24
Suppers maken Nederlandse wateren schoon in tour
Deze zomer worden Clean up on Tours georganiseerd. Deelname is gratis en voor al het materiaal, inclusief sup en instructeur, wordt gezorgd.
17/05/24
Exclusief voor leden
Eerste doorfietsroute Utrecht is meteen ook aantrekkelijk voor toerisme
Veiliger en prettiger fietsen over een breed fietspad met zoveel mogelijk voorrang op kruisingen: dat is het idee achter het concept doorfietsroutes. De doorfietsroute F199 tussen Amersfoort en Bunschoten is de eerste in de provincie Utrecht die volledig gerealiseerd is.

||| Agenda |||

23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
06/06/24
06/06/24 t/m 06-06-24: Nationaal Congres Citymarketing
Het Nationaal Congres Citymarketing heeft dit jaar als thema: Talent & Impacts. Gaststad is dit ...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...