Geplaatst op: 11-08-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Onverminderde belangstelling voor hotelvastgoed

Beleggers tonen veel meer interesse in resorts

Onverminderde belangstelling voor hotelvastgoed
Afbeelding van StockSnap via Pixabay

Meer dan een derde van de beleggers wil meer Europese hotels in de vastgoedportefeuille. Dit blijkt uit het nieuwste onderzoek van internationaal adviseur Cushman & Wakefield. Ondanks de ontwrichting in de reis- en toerismesector als gevolg van de COVID-pandemie, is slechts 21% van de investeerders van plan hotelinvesteringen af te schalen en heeft slechts 10% acquisitieplannen opgeschort. Er is meer belangstelling voor beleggingen in resorts en appartementen met hotelservice. MICE-hotels en Airporthotels zijn minder aantrekkelijk geworden voor investeerders. De belangstelling voor Amsterdam is onverminderd groot.

Het onderzoek van Cushman & Wakefield is gehouden onder meer dan 50 vertegenwoordigers van grote participatiemaatschappijen, fondsen, REITs en andere institutionele beleggers die actief zijn op de Europese hotelvastgoedmarkt. De bedrijven waarvoor de respondenten actief zijn investeerden de afgelopen vijf jaar (2016-2021) in totaal meer dan EUR 26 miljard – ongeveer een kwart van het totale hoteltransactievolume in Europa - met de acquisitie van 664 hotels met in totaal 127.642 kamers.

Toeristische hotspots onverminderd populair bij investeerders

Het Verenigd Koninkrijk en Ierland staan bovenaan de lijst van doelregio's voor investeerders, gevolgd door Duitsland, het Iberisch schiereiland, Frankrijk en de Benelux. Voor hotelinvesteringen in steden wordt de top vijf gedomineerd door Barcelona (1) direct gevolgd door Londen, Parijs, Amsterdam en München. Deze Europese geografische regio’s en steden worden gezien als veilige investeringsmarkten met een sterke binnenlandse vraag in combinatie met de relatieve sterke Duitse en Britse economieën. Vooral Barcelona is een belangrijke Europese locatie die profiteert van de populariteit onder toeristen, daarnaast stuwt het huidige moratorium op hotelontwikkelingen in deze stad de toppositie op de ranglijst.

CushmanVerwachtingen

Ralph van Polanen Petel, Associate hotelvastgoed bij Cushman & Wakefield: "Amsterdam staat op de vierde positie van steden waar investeerders investeringsmogelijkheden in hotelvastgoed zoeken. Ondanks COVID en de impact hiervan op de toeristische sector, heeft nog altijd bijna 65% van de beleggers een enorme gretigheid naar hotels in onze hoofdstad. Zij verwachten in 2023 volledig herstel van de hotelsector en dat is een wezenlijk ander sentiment dan na de wereldwijde financiële crisis toen de sector meer dan 5 jaar nodig bleek te hebben om volledig te herstellen.”

Snel herstel voor toeristische bestemmingen

Vooral toeristische bestemmingen zoals Barcelona zullen volgens 85% van de respondenten sneller herstellen dan grote Europese topsteden. De respondenten verwachten dat de prestaties van op toerisme gerichte steden in 2023 volledig terug zullen zijn op het pre-COVID niveau van 2019 (RevPAR). Regionale steden zullen naar verwachting van 77% van de respondenten volgen, met een te verwachten herstel naar pre-COVID-niveau tussen 2023 en 2024. De grote Europese topsteden - die veelal meer afhankelijk zijn van internationale reizen - zullen naar verwachting langzamer herstellen. Toch verwacht 75% van de respondenten herstel tussen 2023 en 2024 en 21% in 2025. Dit is een optimistischer beeld van het herstel dan dat in 2008/2009 na de wereldwijde financiële toen het gemiddeld ruim 5,5 jaar duurde voordat de RevPAR van hotels in grote Europese steden was hersteld tot het niveau van voor de crisis. 

Meer interesse in resorts

Vooral resorts zijn in de belangstelling komen te staan en winnen nog altijd aan populariteit. Ondanks de complexiteit in de exploitatie en de seizoen afhankelijkheid van dit type hotels, vindt de meerderheid van de respondenten (70%) ze nu aantrekkelijker dan in het pre-COVID-tijdperk. Ook de belangstelling voor investeringen in appartementen met hotelservice is sterk toegenomen. Dit is waarschijnlijk toe te schrijven aan het verwachte snellere herstel en het groeiperspectief van de recreatiesector op de lange termijn. 60% van de respondenten geeft aan ook zelfstandige appartementen aantrekkelijker te vinden dan voor de pandemie. Cushman & Wakefield verklaart dit vanwege de veerkracht van deze assets tijdens de pandemie, de hoge winstgevendheid, lage kostenstructuur en de flexibiliteit van het product om op de middellange- en lange termijn over te schakelen naar de huursector.

Figuur 2: Impact COVID-19 op de aantrekkelijkheid van accommodatietypen

CushmanVerwachtingen

Minder belangstelling voor zakelijke hotels

Zakelijke hotels, gericht op vergaderen, incentives, conferenties en evenementen (MICE-hotels), en hotels op luchthavens zijn voor de meeste investeerders juist minder aantrekkelijk geworden vanwege de grotere impact van de pandemie op dit segment als gevolg van online vergaderen en de nog altijd beperkte mogelijkheden voor grootschalige evenementen.

Cushman & Wakefield voorspelt voor de middellange en lange termijn wel verder herstel van zakenreizen en grootschalige evenementen. Het gebrek aan persoonlijke interactie door werken op afstand heeft de behoefte aan samenwerken, ontmoeten en face2face-overleggen versterkt. Een deel van de investeerders (21%) erkent dit en geeft aan dat hun belangstelling voor MICE-hotels niet is veranderd als gevolg van de COVID-19-pandemie.

Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, hotels, investeringen, verwachtingen, vastgoed

||| Blogs |||

07/06/21
Bezint eer ge begint!
Bezint eer ge begint!
07/06/21 · Horeca · Guido Aerts | Lees meer
De laatste dertig jaar gaan we in oktober samen met vrienden een lang weekend naar een super leuk ho...
29/05/20
Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

22/09/21
 Green Key en Greendish zorgen samen voor een duurzame en gezonde menukaart!
Dinsdag 21 september tekenden Green Key en Greendish een samenwerkingsconvenant waarmee zij een...
09/09/21
Groot onderzoek naar koopgedrag in winkels
Begin september 2021 start in de Noord-Brabant, Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht een grootschalig onderzoek naar koopgedrag in winkels, het Koopstromenonderzoek. Het onderzoek brengt in beeld waar inwoners boodschappen doen, winkelen en doelgerichte aankopen doen en hoe tevreden ze zijn over de verschillende kooplocaties.
08/09/21
Horeca Nederland dient steunbegroting bij Tweede Kamer in
Horeca Nederland heeft een steunbegroting voor de horeca aan Kamerleden aangeboden. Bij de tijdelijke huisvesting van de Tweede Kamer ging KHN onder het genot van ‘(G)een Haags bakkie’ met verschillende Kamerleden in gesprek over de financiële uitdagingen in de horeca na anderhalf jaar coronamaatregelen en welke steun er nodig is om de branche perspectief te bieden.
01/09/21
Eerste live vakbeurs voor horeca in september
Gastvrij Rotterdam 2021 vindt fysiek plaats van 20 t/m 22 september in Rotterdam Ahoy. Het gastronomische platform voor de professionele horeca biedt een compleet aanbod aan food en non-food producten en innovatieve oplossingen.
31/08/21
Omzet horeca krijgt boost in tweede kwartaal nog ver weg van 2019
De Nederlandse horeca heeft een prima kwartaal achter de rug maar is nog ver verwijderd van het précornatijdperk. De omzet van hotels groeide het sterkst maar was van alle deelbranches nog het verst verwijderd van 2019. De verblijfsrecreatie heeft zich in het tweede kwartaal volledig hersteld van corona
25/08/21
Toerisme heeft grote invloed op regionale economie
Hoe sterk is de invloed van toerisme op de regionale economie? Het CBS komt met de nieuwste cijfers en daaruit blijkt die invloed klip en klaar. Welke regio'sprofiteerden en wie waren de verliezers?
24/08/21
Toerisme groeit flink in 2e kwartaal maar niveau 2019 nog ver weg
Hoe hebben de Nederlandse logiesaccommodaties in het tweede kwartaal gepresteerd? Het CBS komt vandaag met nieuwe cijfers.
23/08/21
Ruimte voor hotels in Rivierenland
In diverse binnensteden in de regio Rivierenland is ruimte voor de vestiging van hotels. Dat stelt Richard de Bruin van DMO Bureau Toerisme. Hij doet een oproep aan initiatiefnemers.