Geplaatst op: 11-08-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Onverminderde belangstelling voor hotelvastgoed

Beleggers tonen veel meer interesse in resorts

Onverminderde belangstelling voor hotelvastgoed
Afbeelding van StockSnap via Pixabay

Meer dan een derde van de beleggers wil meer Europese hotels in de vastgoedportefeuille. Dit blijkt uit het nieuwste onderzoek van internationaal adviseur Cushman & Wakefield. Ondanks de ontwrichting in de reis- en toerismesector als gevolg van de COVID-pandemie, is slechts 21% van de investeerders van plan hotelinvesteringen af te schalen en heeft slechts 10% acquisitieplannen opgeschort. Er is meer belangstelling voor beleggingen in resorts en appartementen met hotelservice. MICE-hotels en Airporthotels zijn minder aantrekkelijk geworden voor investeerders. De belangstelling voor Amsterdam is onverminderd groot.

Het onderzoek van Cushman & Wakefield is gehouden onder meer dan 50 vertegenwoordigers van grote participatiemaatschappijen, fondsen, REITs en andere institutionele beleggers die actief zijn op de Europese hotelvastgoedmarkt. De bedrijven waarvoor de respondenten actief zijn investeerden de afgelopen vijf jaar (2016-2021) in totaal meer dan EUR 26 miljard – ongeveer een kwart van het totale hoteltransactievolume in Europa - met de acquisitie van 664 hotels met in totaal 127.642 kamers.

Toeristische hotspots onverminderd populair bij investeerders

Het Verenigd Koninkrijk en Ierland staan bovenaan de lijst van doelregio's voor investeerders, gevolgd door Duitsland, het Iberisch schiereiland, Frankrijk en de Benelux. Voor hotelinvesteringen in steden wordt de top vijf gedomineerd door Barcelona (1) direct gevolgd door Londen, Parijs, Amsterdam en München. Deze Europese geografische regio’s en steden worden gezien als veilige investeringsmarkten met een sterke binnenlandse vraag in combinatie met de relatieve sterke Duitse en Britse economieën. Vooral Barcelona is een belangrijke Europese locatie die profiteert van de populariteit onder toeristen, daarnaast stuwt het huidige moratorium op hotelontwikkelingen in deze stad de toppositie op de ranglijst.

CushmanVerwachtingen

Ralph van Polanen Petel, Associate hotelvastgoed bij Cushman & Wakefield: "Amsterdam staat op de vierde positie van steden waar investeerders investeringsmogelijkheden in hotelvastgoed zoeken. Ondanks COVID en de impact hiervan op de toeristische sector, heeft nog altijd bijna 65% van de beleggers een enorme gretigheid naar hotels in onze hoofdstad. Zij verwachten in 2023 volledig herstel van de hotelsector en dat is een wezenlijk ander sentiment dan na de wereldwijde financiële crisis toen de sector meer dan 5 jaar nodig bleek te hebben om volledig te herstellen.”

Snel herstel voor toeristische bestemmingen

Vooral toeristische bestemmingen zoals Barcelona zullen volgens 85% van de respondenten sneller herstellen dan grote Europese topsteden. De respondenten verwachten dat de prestaties van op toerisme gerichte steden in 2023 volledig terug zullen zijn op het pre-COVID niveau van 2019 (RevPAR). Regionale steden zullen naar verwachting van 77% van de respondenten volgen, met een te verwachten herstel naar pre-COVID-niveau tussen 2023 en 2024. De grote Europese topsteden - die veelal meer afhankelijk zijn van internationale reizen - zullen naar verwachting langzamer herstellen. Toch verwacht 75% van de respondenten herstel tussen 2023 en 2024 en 21% in 2025. Dit is een optimistischer beeld van het herstel dan dat in 2008/2009 na de wereldwijde financiële toen het gemiddeld ruim 5,5 jaar duurde voordat de RevPAR van hotels in grote Europese steden was hersteld tot het niveau van voor de crisis. 

Meer interesse in resorts

Vooral resorts zijn in de belangstelling komen te staan en winnen nog altijd aan populariteit. Ondanks de complexiteit in de exploitatie en de seizoen afhankelijkheid van dit type hotels, vindt de meerderheid van de respondenten (70%) ze nu aantrekkelijker dan in het pre-COVID-tijdperk. Ook de belangstelling voor investeringen in appartementen met hotelservice is sterk toegenomen. Dit is waarschijnlijk toe te schrijven aan het verwachte snellere herstel en het groeiperspectief van de recreatiesector op de lange termijn. 60% van de respondenten geeft aan ook zelfstandige appartementen aantrekkelijker te vinden dan voor de pandemie. Cushman & Wakefield verklaart dit vanwege de veerkracht van deze assets tijdens de pandemie, de hoge winstgevendheid, lage kostenstructuur en de flexibiliteit van het product om op de middellange- en lange termijn over te schakelen naar de huursector.

Figuur 2: Impact COVID-19 op de aantrekkelijkheid van accommodatietypen

CushmanVerwachtingen

Minder belangstelling voor zakelijke hotels

Zakelijke hotels, gericht op vergaderen, incentives, conferenties en evenementen (MICE-hotels), en hotels op luchthavens zijn voor de meeste investeerders juist minder aantrekkelijk geworden vanwege de grotere impact van de pandemie op dit segment als gevolg van online vergaderen en de nog altijd beperkte mogelijkheden voor grootschalige evenementen.

Cushman & Wakefield voorspelt voor de middellange en lange termijn wel verder herstel van zakenreizen en grootschalige evenementen. Het gebrek aan persoonlijke interactie door werken op afstand heeft de behoefte aan samenwerken, ontmoeten en face2face-overleggen versterkt. Een deel van de investeerders (21%) erkent dit en geeft aan dat hun belangstelling voor MICE-hotels niet is veranderd als gevolg van de COVID-19-pandemie.

Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, hotels, investeringen, verwachtingen, vastgoed

||| Blogs |||

25/11/21
Verduurzaming Toerisme in Nederland moet sneller
Jos Vranken en Martin Cnossen nodigen de sector uit om een duurzame versnelling in te zetten.
08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
14/10/21
Varkens in nood op Lisboa Airport
Claustrofobie. Je vraag er niet om. Dat heb je, of niet. En fijn is het geenszins. Hele kleine liften? Ik neem de trap wel. Al is die 10 verdiepingen hoog. Grote mensenmassa’s? Ik vermijd ze liever. - Marcel Baltus komt terecht in terminal 2 van Lisbon Airport en krijgt veel waardering voor Schiphol.
20/09/21
New opportunities arise
New opportunities arise
20/09/21 · · Roland Kleve | Lees meer
This edition, with many in-depth articles, highlights the past corona period (what hit us?) but also looks ahead and focuses on new opportunities for our ‘new normal’. Here is an assembly of passioned articles written by our lecturers, students and industry partners.
16/07/21
Van duurzaam herstel naar  een duurzame sector
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt (21 mei jl.) “wereldwijd 14 procent minder coronabesmettingen dan vorige week”. Het herstel van de gastvrijheidssector lijkt daarmee met de toenemende vaccinatiegraad ingezet. Maar of er ook daadwerkelijk sprake is van een duurzaam herstel, dat is maar de vraag ...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

02/12/21
Utrechtse Heuvelrug voert verplicht Ruitervignet in
Ruiters en menner moeten met ingang van 1 januari 2022 op de Utrechtse Heuvelrug een Ruitervignet aanschaffen. Een bijzondere stap om het onderhoud van de ruiterpaden te bekostigen.
02/12/21
“Het beantwoorden van reviews beïnvloedt verkoopcijfers”
Bijna iedereen leest wel eens reviews op het internet. Die reacties (en de manier waarop een onderne...
02/12/21
Staycation weer populair: 70% Nederlandse vakantiehuizen bezet door Nederlanders
Met de groeiende onzekerheid rondom de coronamaatregelen kiezen Nederlanders weer steeds meer voor e...
02/12/21
Exclusief voor leden
Kasteel Hoensbroek kaapt Museumprijs weg voor Volkenkunde en Amsterdam Museum
Vanmorgen werd Kasteel Hoensbroek, tijdens de live uitzending van Koffietijd, verrast met het nieuws dat het met een overtuigende 41% van de publieksstemmen (27.745 stemmen), de VriendenLoterij Museumprijs 2021 in de wacht heeft gesleept.
02/12/21
Bouw van nieuw centrumgebouw op Vakantiepark Beekse Bergen gestart
Op Vakantiepark Beekse Bergen wordt sinds enkele weken hard gewerkt aan de bouw van het ni...
02/12/21
Fries Museum biedt meer voor mensen met visuele beperking
Speciaal voor bezoekers met een visuele beperking organiseert het Fries Museum rondleidingen die een nieuw perspectief bieden op de tentoonstellingen Icons en Ferhaal fan Fryslân. Vooral voelen wordt ingezet om de tentoonstelling te beleven.
02/12/21
CityLab010 levert vooral duurzame ideeën op
De gemeente Rotterdam steunt met CityLab010 Rotterdamse initiatiefnemers met een vooruitstrevend plan voor de stad. In toerisme zijn meerdere living labs actief en daarom is het goed om te zien wat uit dit stadslab komt. Circa 150 aanvragen zijn ingediend, waarvan 49 initiatieven door de vakkundige stadsjury van CityLab010 zijn uitgekozen.
01/12/21
Showroom met 80 verschillende leaseboten
Kun je een boot leasen en in een showroom uitkiezen? Nog niet maar vanaf 6 december wel.