Geplaatst op: 02-08-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Mooie speelplek zorgt voor meer én diverser publiek

Mooie speelplek zorgt voor meer én diverser publiek
Foto\'s: Yalp

Goed nadenken en investeren in een speelplek in de buurt loont. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut na een herinrichting van een speelplek in Enschede. Het gebruik verdubbelde bijna en ook meer doelgroepen maakten van de speelplek gebruik.

Leverancier Yalp heeft samen met de Krajicek Foundation in haar thuisregio Enschede in één dag de Krajicek Playground Boswinkel Plaza getransformeerd naar een uitdagende speel-, sport- en ontmoetingsplek voor alle generaties. Het doel van de transformatie was om het gebruik en de diversiteit van de gebruikers te vergroten.

Wijkoverstijgende speelplekken

Grootste succesfactor is toch wel de samenwerking geweest. Pascal Elkink: "Bij Yalp zijn wij erg blij om te zien dat de Krajicek Playground Boswinkel Plaza na de ‘Playground in One Day’ veel meer gebruikt wordt! Dit onderstreept onze visie en missie om meer mensen met plezier aan het bewegen te krijgen. Daarnaast geldt deze plek voor ons als voorbeeld voor de grotere en wijk-overstijgende speelplekken. We zijn er trots op dat we dit samen met alle betrokkenen hebben kunnen realiseren en dat het gebruikt nog steeds heel goed is!”

YalpPlaygroundYalp Playground Enschede - Buitenles
Speelzones voor alle generaties

De Krajicek Playground Boswinkel Plaza is verdeeld in verschillende spelzones. Hierin komen verschillende bewegingsvaardigheden aan bod. Zo is er een interactieve voetbalwand -en sportveld, een bootcamp zone, een outdoor classroom met interactieve spelelementen, een beweegtuin voor ouderen en een uitdagend Flora klim- en klautertoestel. Meer dan 80% van onderdelen is bespeelbaar voor minder validen.

YalpPlaygroundYalp Playground Enschede - Interactieve voetbalwand

De plek is verdeeld in zes verschillende zones. Hierdoor kon goed onderzocht worden welke toestellen veel gebruikt worden en welke minder. Bij de zones is ook rekening gehouden met de verschillende leeftijdscategorieën zodat iedereen kan sporten en/of spelen met leeftijdsgenoten.

  • Zone 1 – Sportveld
  • Zone 2 – Parkour, outdoortraining en rustzone
  • Zone 3 – Vilaliteitstuin, Outdoor Classroom met Yalp Memo
  • Zone 4 – Krajicek Playground met Yalp Sutu en Yalp Toro
  • Zone 5 – Natuurlijk spelen met Flora toestellen
  • Zone 6 – Speeltuinvereniging
YalpPlaygroundYalp Playground Enschede - Ontwerp


Op de Plaza zijn bijna dagelijks meerdere professionals actief, als buurtsportcoaches, Krajicek Scholarshippers, jongerenwerkers en medewerkers van de speeltuinvereniging. Zij organiseren naschoolse activiteiten voor kinderen en jongeren uit de buurt, een eenmaal per jaar wordt vanuit de speeltuinvereniging een vakantieweek (ViVa) georganiseerd.

Onderzoek 

Om het effect van deze transformatie in kaart te brengen heeft het Mulier Instituut onderzoek gedaan naar de hoofdvraag: ‘Veranderd het aantal gebruikers van de Krajicek Playground Boswinkel Plaza nadat playground in one Day is uitgevoerd?’. Om de veranderingen in speelgedrag goed in kaart te brengen is voor de transformatie in september 2019 een nul-meting uitgevoerd. In september 2020 heeft het Mulier Instituut opnieuw onderzoek gedaan, dit keer naar het resultaat van de transformatie. 

De Krajicek Playground wordt veel meer gebruikt na de renovatie dan daarvoor, met name door kinderen in de basisschoolleeftijd en door volwassenen. Het totaal aantal gebruikers is gestegen met 85%. De Yalp Sutu wordt zelfs meer gebruikt dan in de rest van Nederland maar de Memo wat minder dan gemiddeld. De Toro wordt vergelijkbaar met de rest van Nederland gebruikt. Daarbij moet wel worden aangetekend dat de interactieve toestellen vaak solitair worden geplaats, terwijl ze bij de Krajicek Plaza Boswinkel concurrentie van elkaar hebben. Opvallend is dat vooral meer kinderen van buiten de wijk naar de speelplek komen. Ook kwamen er groepen basisschoolkinderen om daar gymlessen te krijgen, ook vanuit andere wijken.

Daarnaast is ook de diversiteit van gebruikers toegenomen en is er interactie tussen de doelgroepen. Iedereen, van jong tot oud, kan op de Krajicek Playground Boswinkel Plaza terecht voor vermaak. n de groepsgesprekken kwam naar voren dat het nu voor gezinnen veel meer een uitje is geworden om naar de speelplek te gaan. Het idee om generaties te verbinden is gelukt. In de tijd van de corona pandemie is er veel gebruikt gemaakt van de freerun- en fitnesstoestellen. Ook is de vrees voor overlast niet uitgekomen. Integendeel zelfs, er is relatief weinig overlast van jongeren op de plek. Doordat er bezoekers komen van alle leeftijden is er een zelfsturende controle op het gedrag van anderen. De Krajicek Playground heeft juist een vriendelijker karakter gekregen en mensen bekommeren zich erom.

YalpPlayground
Link: https://www.yalp.nl/ervaringen/openbare-ruimte/onderzoek-playground-in-one-day/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=algemeen_juli&osemid=ton%40nrit.nl
Trefwoorden: dagrecreatie, sport, spel, onderzoek

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...