Geplaatst op: 29-07-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Slecht en minder slecht nieuws voor evenementen

Slecht en minder slecht nieuws voor evenementen
Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

Maandag neemt het Nederlandse kabinet waarschijnlijk een beslissing over het al of niet doorgaan van eendaagse festivals zonder vaste placering. Het kort geding is daarom aangehouden. Inmiddels is ook meer duidelijk over de recente uitbraken bij festivals en horeca. Vanwege de ontwikkelingen krijgen evenementen 40 miljoen euro extra aan steun. 

Het kabinet beslist waarschijnlijk maandag 2 augustus over het evenementenseizoen. Aan het Outbreak Management Team is advies gevraagd onder welke voorwaarden eendaagse evenementen doorgang kunnen vinden. Het aangespannen kort geding is aangehouden. Mocht het kabinet negatief beslissen, dan gaan de procedure verder. 

130 besmette personen op festival

Inmiddels is er ook meer duidelijk over de besmettingen op het Utrechtse festival Verknipt en de besmettingen in de discotheek in Enschede. Van de 20.000 bezoekers op het festival Verknipt bleken er naderhand 1.100 besmet. Volgens de GGD regio Utrecht liepen er op het festival naar schatting 130 besmette bezoekers rond die eerder bij feestjes en in de horeca besmet zijn geraakt. Deze casus toont aan hoe kwetsbaar het systeem van Testen voor Toegang is. Ten tijde van het festival mocht de test maximaal 40 uur oud zijn, dat is nu -conform de oorspronkelijke protocollen weer teruggebracht naar 24 uur. 

1 superspreader in discotheek

In Enschede is waarschijnlijk 1 persoon verantwoordelijk voor de bijna 200 besmettingen in discotheek Aspen. GGD-arts Sanne Mensink: "Op basis van alle onderzoeksgegevens vinden wij het waarschijnlijk dat er sprake is geweest van een zogeheten superspreader-event. Er zijn sterke aanwijzingen dat één SARS-CoV-2-besmettelijk persoon aanwezig is geweest en deze besmettingen heeft veroorzaakt. Door één aanwezig besmet persoon kunnen tientallen tot honderden andere personen besmet raken. Dit kon ontstaan door een samenloop van omstandigheden. Belangrijke factoren die hebben bijgedragen, zijn de oprukkende -meer besmettelijke- deltavariant, het gedrag van mensen in de horeca -zoals luidkeels meezingen en hard praten, schreeuwen om boven muziek uit te komen- en onvoldoende ventilatie van de binnenruimte.”

40 miljoen euro extra aan steunmaatregelen

Voor de evenementensector is er nog wel een beetje goed nieuws. In een brief aan de Tweede Kamer heeft staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat laten weten dat de meer evenementen in aanmerking komen voor de Aanvullende Tegemoetkoming Evenementen (ATE). Het gaat dan in het bijzonder om evenementen die door het besluit van 9 juli werden verboden. Onder voorwaarden vallen eendaagse evenementen die gepland stonden voor de periode 10 juli tot en met 13 augustus ook onder deze regeling. Om te voorkomen dat evenementen de voorbereidingen staken voor evenementen in de periode 14 augustus - 3 september is de ATE ook tot die doelgroep verruimd. Evenementen moeten wel een vergunningsaanvraag laten zien van voor 9 juli.

Waar het de annulering van evenementen als gevolg van het op 9 juli aangekondigde verbod betreft, dekt de garantieregeling kosten die zijn gemaakt tot het moment van de persconferentie op 9 juli. Voor de meerdaagse evenementen met overnachting die per 26 juli verboden zijn tot 1 september, dekt de garantieregeling de kosten tot en met 26 juli. Bij een eventueel nieuw verbod, dekt de regeling kosten gemaakt tot het moment dat het verbod bekend wordt.  De regeling is primair gericht op het betalen van de variabele kosten aan toeleveranciers en is niet bestemd voor het terugbetalen van tickets of vaste kosten.

De geraamde kosten van de ATE stijgen door de in deze brief aangekondigde verlenging naar verwachting van € 80 miljoen naar € 120 miljoen.

Link: https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail?id=2021Z14028&did=2021D29887
Trefwoorden: beleid, evenementen, corona, crisis, steunmaatregelen

||| Blogs |||

09/07/21
Dromomania
Wat een intens genot was het. De voortijdige uitschakeling van het Nederlands Elftal (nou ja, eigenl...
07/06/21
Bezint eer ge begint!
Bezint eer ge begint!
07/06/21 · Horeca · Guido Aerts | Lees meer
De laatste dertig jaar gaan we in oktober samen met vrienden een lang weekend naar een super leuk ho...
02/05/21
Pegasus of luchtfietserij?
Pegasus of luchtfietserij?
02/05/21 · Dagrecreatie · Thijs Vossen | Lees meer
Er zal in een ver verleden ongetwijfeld ooit een blog geschreven zijn met de titel: ‘De auto wordt...
30/03/21
Hoe je een imago verkwanselt met een kop koffie
In het stemhokje schoot de gedachte door mijn hoofd. Merkwaardig eigenlijk dat meerdere politieke pa...
18/03/21
Het ontwikkelen van recreatiebedrijven begint met het eind voor ogen
Overheden buitelen over elkaar rondom het thema: vitale verblijfsrecreatie. Terecht, want een sterke verblijfsrecreatie draagt bij aan de leefbaarheid in een stad, dorp of gemeente. Goed dat overheden daar op letten. In onze optiek hebben veel gemeenten echter weinig oog voor het sturen op nieuwe concepten die gebaseerd zijn op toeristisch-recreatieve exploitatie.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

16/09/21
Roompot maakt een groot landelijk event van World Cleanup Day
Ter land en op het water: gasten halen met schaatsster Irene Schouter afval op het water opVerschill...
16/09/21
Veel Nederlanders met vakantieplannen
NBTC komt met een nieuwe Vakantie Sentiment Monitor. Wat gaan de laatste maanden van 2021 brengen voor de Nederlandse vakantiemarkt?
16/09/21
Friesland maakt big data inzichtelijk en bruikbaar
Deze zomer hebben ze bij DataFryslân niet stilgezeten. Ze hebben een mooie zomerserie gemaakt rond de klantreis van toeristen naar Friesland, waarbij ze gebruik hebben gemaakt van verschillende (big)bronnen. Nieuwsgierig hoe dat uit heeft gepakt?
15/09/21
ANVR reisondernemingen gaan wereldwijd reizen aanbieden
Diverse reisorganisaties, aangesloten bij ANVR, gaan weer wereldwijd reizen aanbieden. ANVR staat achter die beslissing omdat 80% van de volwassen Nederlanders is gevaccineerd en het kabinet zelf stelt dat steunmaatregelen niet meer nodig zijn omdat er praktisch geen beperkende maatregelen meer zijn. Dat betekent overigens niet dat ANVR geen druk zet op voortzetting van de steunmaatregelen. Zeker voor verre reizenspecialisten die al 1,5 jaar geen reizen kunnen uitvoeren. ANVR wil ook dat de overheid de quarantaineverplichtingen voor terugkerende reizigers laat vervallen.
15/09/21
Het duurzaamste vakantiepark van België verwelkomt zijn eerste gasten op 15 oktober
Het nieuwe Roompot vakantiepark in het Belgische Hechtel-Eksel zal zijn eerste gasten op vrijdag 15 ...
15/09/21
Nederland weer open maar met coronatoegangsbewijs
Nederland gaat op 25 september verder open maar wel met een coronatoegangsbewijs. De regering ruimt de 1,5 meter in voor het toegangsbewijs en dat vindt niet iedereen positief. Brancheorganisaties reageren negatief op deze versoepelingen.
14/09/21
Brabant gaat voor Leisure for a Better Society
In Brabant moet leisure een grote rol gaan spelen in de maatschappelijke uitdagingen waar de provincie voor staat. Hoe gaan ze dat daar aanpakken?
14/09/21
Boekingen voor herfstvakantie plussen sterk
De toeristische sector gaat een goede herfstvakantie tegemoet. Vakantiehuizenspecialist Belvilla zit alweer boven het niveau van 2019 en Vliegtickets.nl meldt een sterk herstel. Welke bestemmingen zijn het meest in trek?