Geplaatst op: 23-07-2021
Auteur: NRIT redactie

Provincie neemt beheer stichting Markdal over na financieel tekort

Provincie neemt beheer stichting Markdal over na financieel tekort
De provincie Noord-Brabant neemt het beheer van de stichting ‘Markdal duurzaam & vitaal’ over. De stichting heeft samen met boeren en bewoners extra natuur gerealiseerd in het Markdal. Dat is financieel gezien niet goed gegaan en de provincie springt bij.

Dit gebeurde als een proeftuinproject met financiële middelen van de provincie. Daarnaast hebben ze ook een multifunctioneel bedrijfsgebouw (de Markhoeve) laten bouwen. Bij deze ontwikkeling zijn financiële tekorten ontstaan, evenals bij de natuurontwikkeling. De provincie neemt met het beheer ook de financiële afwikkeling over, zodat zowel de natuurontwikkeling in het Markdal als de exploitatie van de Markhoeve weer verder kunnen.

De stichting is het uitvoeringsorgaan van de vereniging. Van de provincie kreeg de vereniging een subsidie van €7,1 miljoen voor verwerving en inrichting van ca. 100 ha Natuur Netwerk Brabant. Dat is voor een groot deel gelukt. Er ontstonden echter financiële tekorten als gevolg van hoge proceskosten. Bij de herontwikkeling van boerderij de Markhoeve ging het (financieel) verder mis. Hubert Koevoets, voorzitter a.i. van de vereniging Markdal duurzaam & vitaal: "De huidige situatie is voor iedere betrokkene onbevredigend. Daarom heeft de vereniging aan de provincie gevraagd om met de aannemer tot een overeenkomst te komen, waardoor de proefboerderij benut kan gaan worden voor huurders en andere gebruikers. Met betrekking tot de verwerving en inrichting van de natuur duurden zaken langer en kwamen de kosten hoger uit dan verwacht. Ook daarvoor hebben we de provincie om hulp gevraagd. We zijn blij dat de provincie bijspringt om de natuur in ons mooie Markdal alle kansen te geven.”

Provincie betaalt aannemer

De provincie heeft deze hulp toegezegd onder voorwaarde dat het stichtingsbestuur onder provinciaal toezicht komt. Daarmee wordt voorkomen dat de schuld voor de provincie nog hoger oploopt en dat natuurprestaties worden teruggedraaid of stopgezet. De aannemer kan dan betaald worden, wat voorkomt dat hij beslag legt op het vermogen van de vereniging of het bestuur hoofdelijk aansprakelijk stelt. Bovendien zal de provincie huurders compenseren voor gederfde inkomsten omdat ze geen gebruik konden maken van hun gehuurde onderkomen in de Markhoeve.

Financiële consequenties

De provincie rekent af met de aannemer en treft een regeling voor de opgelopen schade bij de al geworven huurders, hierdoor ontstaat een verlies van €1,2 miljoen. Daarnaast wordt het tekort op de grondverwerving en natuurinrichting door de provincie overgenomen: ca €2,5 miljoen.
Topics:Beleid, Natuur
Trefwoorden: natuur, beleid, provincie

||| Blogs |||

26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
14/01/19
Oude strijder
Er waren mij de laatste jaren al heel wat kwalificaties opgespeld en toch heb ik er weer een nieuw...
13/12/18
Recreatieondernemer: generalist of specialist?
Na de Tweede Wereldoorlog werd het verschijnsel toerisme maatschappelijk steeds belangrijker. Vo...
06/02/18
Zingevend consumptielandschap?
Zingevend consumptielandschap?
06/02/18 · Natuur · Han Verheijden | Lees meer
Nog niet zo heel lang geleden was de zondag de enige vrije dag. Deze werd beschouwd als een rus...
30/11/16
Wordt de kust echt bedreigd?
Wordt de kust echt bedreigd?
30/11/16 · Beleid · Dagrecreatie · Natuur · Han Verheijden | Lees meer
In de afgelopen maanden hebben alle kranten volgestaan met nerveuze berichten over ons kust. Ze...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

22/09/21
Verbreding voor snelfietsroutes? Zonder de natuur te schaden
De Adviesraad Snelfietsroutes heeft in de provincie Utrecht de handreiking Fiets & Natuur aan gedeputeerde Arne Schaddelee overhandigd. De handreiking is voor iedereen die zich bezighoudt met aanleg en verbreding van fietspaden binnen en buiten de provincie Utrecht. De handreiking helpt je om de consequenties in beeld te brengen en een goede afweging te maken tussen fiets en natuur.
16/09/21
Roompot maakt een groot landelijk event van World Cleanup Day
Zaterdag vindt de 4e editie van de World Cleanup Day in Nederland plaats. De afgelopen jaren bewees Roompot al een van de meest geëngageerde bedrijven te zijn op deze belangrijke dag. Dit jaar wil Roompot het nog beter doen en organiseert het een groots Cleanup event met tal van activiteiten ter land en op het water in Zeeland. Bovenop de tientallen opruimacties doorheen Nederland natuurlijk.
10/09/21
Fietsroute rondom Winterswijk ontwikkeld
Geldersch Landschap & Kasteelen heeft een fietsroute ontwikkeld van 53 kilometer rondom de plaats Winterswijk. Het combineert veel mooie uitzichten over landschappen in de Achterhoek.
09/09/21
Exclusief voor leden
Waterloopbos in netwerk Canon
De Golfbak en Deltawerk// in het Waterloopbos (Flevoland) zijn geselecteerd voor de Canon van Nederland omdat ze beide verhalen verbeelden van het venster De watersnood.
07/09/21
Vanuit crisis naar transitie - kijk mee op 30 september
Onze jaarlijkse Trendcongres Toerisme en Vrije Tijd is dit jaar omgezet naar 4 online bijeenkomsten van een uur. Op 30 september om 12.30 start de tweede inspiratiesessie 'Vanuit crisis naar transitie'. De wereld staat op zijn kop door de pandemie en toerisme bevindt zich in transitie. Lastige opgaven? Zeker maar onze sprekers en films laten zien hoe je tijdig bakens verzet en positief uit de crisis komt.
03/09/21
Het Groene Boekje beleeft unieke derde druk
Meer kampeerders dan ooit hebben dit jaar de Natuurkampeerterreinen gevonden, en dat aantal groeit n...
02/09/21
Excursieboot gezonken
Afgelopen weekend troffen medewerkers van Flevo-landschap de elektrische excursieboot 'De Bever' gezonken aan in de Centrale Plas van Natuurpark Lelystad.
27/08/21
Vrijwilligers essentieel bij opruimen tienduizenden kilo's afval na overstromingen Limburg
Tijdens opruimacties van beheerorganisatie Natuurmonumenten hebben meer dan 1000 vrijwilligers zo’n 50.000 kilo afval opgeruimd in natuurgebieden langs de Maas, Geul en Geleenbeek. Op plekken met veel grof vuil wordt door aannemers opgeruimd, zij ruimden tot nu toe 1000 ton op.