Geplaatst op: 23-07-2021
Auteur: Marc Gerlings

3 x vaarregel op Zuid-Hollandse bruggen

3 x vaarregel op Zuid-Hollandse bruggen
Gedeputeerde Jeannette Baljeu van de provincie Zuid-Holland en wethouder Bas Vollebregt van de gemeente Delft gaven op 19  juli bij de Schie in Delft tijdens de Varen Doe Je Samen On Tour-veiligheidsdag één van de spandoeken voor de campagne ‘Varen doe je samen!’.

De Zuid-Hollandse waterwegen worden intensief gebruikt. Zeker op vaarwegen waar beroepsvaart en recreatie de ruimte met elkaar delen, is het belangrijk dat gebruikers rekening houden met elkaar. De basisregels worden erin gestampt bij de recreatievaart:
1) Veilig varen doe je door goed om je heen te kijken, 
2) stuurboordwal (rechts) te varen 
3) en niet te grote golven te veroorzaken. Die ontstaan bijvoorbeeld door te snel te varen.

Samenwerking verspreidt boodschap breder

In de voorlichtingscampagne ‘Varen doe je Samen!’ werken verschillende partijen met elkaar samen. Naast de provincie zijn dat onder meer Waterrecreatie Nederland en BLN Schuttevaer, de vereniging van de beroepsvaart. Gedeputeerde Baljeu: "Door de samenwerking zijn we beter in staat om onze boodschap over te brengen op alle gebruikers. Ook onze provinciale BOA’s zetten we daarvoor in. Zij informeren recreanten én beroepsvaart over de do’s en don’ts op het water. Alles is gericht op goede voorlichting, dat heeft de voorkeur boven handhaven.”

Vaarregels kennen

De aftrap van de campagne in Zuid-Holland was zaterdag 17 juli bij de roeivereniging DDS aan de Delftse Schie, één van de gebruikers van de rivier. "De Delftse Schie loopt dwars door de stad en is een belangrijke vaarroute voor de beroepsvaart. Ook vele recreanten, zoals de roeiers, genieten van het water. Voor ieders veiligheid is het daarom belangrijk dat gebruikers rekening met elkaar houden, de belangrijkste vaarregels kennen en zich ernaar gedragen. Houd het leuk en veilig”, aldus wethouder Bas Vollebregt van de gemeente Delft.

3 bruggen

Op 3 bruggen over de Schie hangen de komende tijd spandoeken met de volgende boodschappen voor de passerende schippers:

Schipper, denk aan je golfslag!
Kijk om je heen, houd rekening met elkaar
Houd stuurboordwal (dus rechts)

Op de verschillende roeiverenigingen in Delft is de flyer ‘Roeiers veilig het water op’ opnieuw verspreid. Eerder werd door Koninklijke BLN Schuttevaer, Koninklijke Nederlandsche Roeibond en 10 roeiverenigingen het Roeiconvenant ‘Veilig varen doe je samen!’ ondertekend om voor meer veiligheid op de Zuid-Hollandse wateren te zorgen.

In het weekend van 23-25 juli is Varen doe je Samen! on Tour aanwezig op de Kagerplassen.
Trefwoorden: varen, recreatievaart, watersport, vaarregels

CELTH
 





||| Nieuws |||

29/03/24
Geopark Schelde Delta erkend als UNESCO Geopark
Het gebied van de Schelde en de Scheldemonding is geologisch, cultuurhistorisch en landschappelijk uniek. Zo uniek zelfs, dat de regio zich voortaan een UNESCO Global Geopark mag noemen.
29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
20/03/24
Exclusief voor leden
Geen ruimte voor uitstel Natuurherstelwet
De Europese Natuurherstelwet leek er te komen en daarmee waren veel natuurbeheerders en recreatiegebieden blij. Nu wil Hongarije tegenstemmen. MVO Nederland reageert daarop. "Voor uitstel of afstel is geen ruimte."
20/03/24
Regeneratieve vakantie-ervaringen in Denemarken
In Denemarken kunnen toeristen meewerken aan natuurbehoud. Visit Denmark start met vier proefreizen en ze zoeken daarvoor Nederlandse en Duitse toeristen. Ze noemen het regeneratieve vakantie-ervaringen.
15/03/24
Ontwikkeling ‘Knopen Lopen Zuid-Limburg' netwerk op volle toeren
De zestien gemeenten, de Provincie Limburg en Visit Zuid-Limburg zijn sinds 2017 bezig met de ontwikkeling van het nieuwe wandelnetwerk. Het nieuwe netwerk gaat gepaard met nieuwe knooppuntenpalen inclusief QR-codes waarmee de wandelaar extra informatie kan opvragen.
15/03/24
ZooParc Overloon bouwt verblijf voor nieuwe diersoort: nevelpanters
Eind maart start de bouw van het nieuwe verblijf in ZooParc Overloon voor de komst van nevelpanters. Het park wil bijdragen aan het opbouwen van een reservepopulatie van deze kwetsbare diersoort.
15/03/24
Visit Wadden roept op om drones thuis te laten bij bezoek aan Waddengebied
Uit recent onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat drones voor recreatief gebruik vogels kunnen storen. Daardoor worden hun overlevingskansen verkleind.
14/03/24
Kampeerbosje Leerdam en De Dassenburcht winnen Gouden Haring
In de categorie Goud Waard ontving Natuurkampeerterrein Kampeerbosje Leerdam een Gouden Haring voor hun prominente rol in het behoud en de versterking van het netwerk Natuurkampeerterreinen.