Geplaatst op: 23-07-2021
Auteur: Klaas van Erp
Maas RBM
Publicatie: R&T 2021-03

Wanneer is het verstandig te verkopen?

“Mijn bedrijf is klaar, dus nu wil ik het verkopen”

Wanneer is het verstandig te verkopen?

in de 40 jaren dat Maas recreatie bedrijfsmakelaardij actief is in het taxeren, aan- en verkopen van recreatie- en watersportbedrijven, is deze vraag vaak gesteld: "Wanneer is het verstandig om te verkopen?”.

Uiteraard is dat een vraag waar vele antwoorden op van toepassing zijn. Het is maar hoe je het bekijkt. Is het bekeken vanuit de verkoper, het bedrijf of de markt.

Verkoper

Vaak is de reden van verkoop vanuit de verkoper bezien zijn gezondheid, de zin om door te gaan of zijn wens om zijn leven anders in te vullen. Gezondheid en zin om door te gaan is lastig om op te anticiperen. Eigenaren worden vaak ineens geconfronteerd met gezondheidsproblemen of afnemende zin om door te gaan met het bedrijf. De zin om door te gaan wordt vaak beïnvloed door de toenemende regeldruk vanuit de overheid en de veeleisendheid van de gast. Gekenmerkt door uitspraken als: "ik ben er zo klaar mee!”.

De wens om het leven anders in te vullen is afhankelijk van de persoon in kwestie en zijn interesses. We hebben wel eens een recreatiebedrijf verkocht omdat de verkoper als vrachtwagenchauffeur wilde gaan werken. Ik bedoel maar.

Bedrijf

De weg er naartoe is mooier dan de bestemming, met andere woorden: "mijn bedrijf is klaar, dus nu wil ik het verkopen” of "het bestemmingsplan van de uitbreiding is klaar, maar de uitbreiding zelf mag de opvolger doen”.

Of een bedrijf klaar is voor de verkoop is uiteraard van vele aspecten afhankelijk: de staat van onderhoud, de winstgevendheid, de bezetting, de recensies en nog veel meer. In feite is er voor ieder bedrijf in iedere staat en fase van de levenscyclus een koper te vinden, maar een gepoetste auto verkoopt nou eenmaal beter dan een gedukte auto!

Markt

De markt is het enige waar we geen invloed op kunnen hebben. De markt is een omstandigheid waar je als verkoper mee te dealen hebt. De markt wordt bepaald door vraag en aanbod onder invloed van beschikbaar kapitaal, rente stand, kansen en bedreigingen en nog meer variabelen.

Voor nu mogen we concluderen dat de markt voor de verkoop uitstekend is.

Ons advies is om elk jaar voor jezelf op een rijtje te zetten of en wanneer het verstandig is om te verkopen. Dit kan heel eenvoudig om dat te bezien vanuit jezelf (de verkoper), het bedrijf en de markt. We willen graag met je meedenken, een goede voorbereiding is immers de voorwaarde voor succes.

Ook eens praten over verkoop?
Mail of bel ons: info@maasrbm.nl/ Klaas van Erp 06-53424147

Trefwoorden: verblijfsrecreatie, vakantieparken, bungalowparken, campings, kampeerterreinen, groepsaccommodaties, watersport, jachthavens, verkoop, bedrijfsopvolging

||| Blogs |||

09/07/21
Dromomania
Wat een intens genot was het. De voortijdige uitschakeling van het Nederlands Elftal (nou ja, eigenl...
07/06/21
Bezint eer ge begint!
Bezint eer ge begint!
07/06/21 · Horeca · Guido Aerts | Lees meer
De laatste dertig jaar gaan we in oktober samen met vrienden een lang weekend naar een super leuk ho...
02/05/21
Pegasus of luchtfietserij?
Pegasus of luchtfietserij?
02/05/21 · Dagrecreatie · Thijs Vossen | Lees meer
Er zal in een ver verleden ongetwijfeld ooit een blog geschreven zijn met de titel: ‘De auto wordt...
30/03/21
Hoe je een imago verkwanselt met een kop koffie
In het stemhokje schoot de gedachte door mijn hoofd. Merkwaardig eigenlijk dat meerdere politieke pa...
18/03/21
Het ontwikkelen van recreatiebedrijven begint met het eind voor ogen
Overheden buitelen over elkaar rondom het thema: vitale verblijfsrecreatie. Terecht, want een sterke verblijfsrecreatie draagt bij aan de leefbaarheid in een stad, dorp of gemeente. Goed dat overheden daar op letten. In onze optiek hebben veel gemeenten echter weinig oog voor het sturen op nieuwe concepten die gebaseerd zijn op toeristisch-recreatieve exploitatie.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

16/09/21
Roompot maakt een groot landelijk event van World Cleanup Day
Ter land en op het water: gasten halen met schaatsster Irene Schouter afval op het water opVerschill...
16/09/21
Veel Nederlanders met vakantieplannen
NBTC komt met een nieuwe Vakantie Sentiment Monitor. Wat gaan de laatste maanden van 2021 brengen voor de Nederlandse vakantiemarkt?
16/09/21
Friesland maakt big data inzichtelijk en bruikbaar
Deze zomer hebben ze bij DataFryslân niet stilgezeten. Ze hebben een mooie zomerserie gemaakt rond de klantreis van toeristen naar Friesland, waarbij ze gebruik hebben gemaakt van verschillende (big)bronnen. Nieuwsgierig hoe dat uit heeft gepakt?
15/09/21
ANVR reisondernemingen gaan wereldwijd reizen aanbieden
Diverse reisorganisaties, aangesloten bij ANVR, gaan weer wereldwijd reizen aanbieden. ANVR staat achter die beslissing omdat 80% van de volwassen Nederlanders is gevaccineerd en het kabinet zelf stelt dat steunmaatregelen niet meer nodig zijn omdat er praktisch geen beperkende maatregelen meer zijn. Dat betekent overigens niet dat ANVR geen druk zet op voortzetting van de steunmaatregelen. Zeker voor verre reizenspecialisten die al 1,5 jaar geen reizen kunnen uitvoeren. ANVR wil ook dat de overheid de quarantaineverplichtingen voor terugkerende reizigers laat vervallen.
15/09/21
Het duurzaamste vakantiepark van België verwelkomt zijn eerste gasten op 15 oktober
Het nieuwe Roompot vakantiepark in het Belgische Hechtel-Eksel zal zijn eerste gasten op vrijdag 15 ...
15/09/21
Nederland weer open maar met coronatoegangsbewijs
Nederland gaat op 25 september verder open maar wel met een coronatoegangsbewijs. De regering ruimt de 1,5 meter in voor het toegangsbewijs en dat vindt niet iedereen positief. Brancheorganisaties reageren negatief op deze versoepelingen.
14/09/21
Brabant gaat voor Leisure for a Better Society
In Brabant moet leisure een grote rol gaan spelen in de maatschappelijke uitdagingen waar de provincie voor staat. Hoe gaan ze dat daar aanpakken?
14/09/21
Boekingen voor herfstvakantie plussen sterk
De toeristische sector gaat een goede herfstvakantie tegemoet. Vakantiehuizenspecialist Belvilla zit alweer boven het niveau van 2019 en Vliegtickets.nl meldt een sterk herstel. Welke bestemmingen zijn het meest in trek?