Geplaatst op: 23-07-2021
Auteur: Klaas van Erp
Maas RBM
Publicatie: R&T 2021-03

Wanneer is het verstandig te verkopen?

“Mijn bedrijf is klaar, dus nu wil ik het verkopen”

Wanneer is het verstandig te verkopen?

in de 40 jaren dat Maas recreatie bedrijfsmakelaardij actief is in het taxeren, aan- en verkopen van recreatie- en watersportbedrijven, is deze vraag vaak gesteld: "Wanneer is het verstandig om te verkopen?”.

Uiteraard is dat een vraag waar vele antwoorden op van toepassing zijn. Het is maar hoe je het bekijkt. Is het bekeken vanuit de verkoper, het bedrijf of de markt.

Verkoper

Vaak is de reden van verkoop vanuit de verkoper bezien zijn gezondheid, de zin om door te gaan of zijn wens om zijn leven anders in te vullen. Gezondheid en zin om door te gaan is lastig om op te anticiperen. Eigenaren worden vaak ineens geconfronteerd met gezondheidsproblemen of afnemende zin om door te gaan met het bedrijf. De zin om door te gaan wordt vaak beïnvloed door de toenemende regeldruk vanuit de overheid en de veeleisendheid van de gast. Gekenmerkt door uitspraken als: "ik ben er zo klaar mee!”.

De wens om het leven anders in te vullen is afhankelijk van de persoon in kwestie en zijn interesses. We hebben wel eens een recreatiebedrijf verkocht omdat de verkoper als vrachtwagenchauffeur wilde gaan werken. Ik bedoel maar.

Bedrijf

De weg er naartoe is mooier dan de bestemming, met andere woorden: "mijn bedrijf is klaar, dus nu wil ik het verkopen” of "het bestemmingsplan van de uitbreiding is klaar, maar de uitbreiding zelf mag de opvolger doen”.

Of een bedrijf klaar is voor de verkoop is uiteraard van vele aspecten afhankelijk: de staat van onderhoud, de winstgevendheid, de bezetting, de recensies en nog veel meer. In feite is er voor ieder bedrijf in iedere staat en fase van de levenscyclus een koper te vinden, maar een gepoetste auto verkoopt nou eenmaal beter dan een gedukte auto!

Markt

De markt is het enige waar we geen invloed op kunnen hebben. De markt is een omstandigheid waar je als verkoper mee te dealen hebt. De markt wordt bepaald door vraag en aanbod onder invloed van beschikbaar kapitaal, rente stand, kansen en bedreigingen en nog meer variabelen.

Voor nu mogen we concluderen dat de markt voor de verkoop uitstekend is.

Ons advies is om elk jaar voor jezelf op een rijtje te zetten of en wanneer het verstandig is om te verkopen. Dit kan heel eenvoudig om dat te bezien vanuit jezelf (de verkoper), het bedrijf en de markt. We willen graag met je meedenken, een goede voorbereiding is immers de voorwaarde voor succes.

Ook eens praten over verkoop?
Mail of bel ons: info@maasrbm.nl/ Klaas van Erp 06-53424147

Trefwoorden: verblijfsrecreatie, vakantieparken, bungalowparken, campings, kampeerterreinen, groepsaccommodaties, watersport, jachthavens, verkoop, bedrijfsopvolging

||| Blogs |||

12/07/22
Het roer om!?
Het roer om!?
12/07/22 · Duurzaam toerisme · Guido Aerts | Lees meer
Minstens sinds de start van de pandemie maar zeker sinds het ingaan van de versoepelingen is de zoge...
28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...
31/03/22
Build Back Better
Aan het begin van de Coronacrisis leek er veel draagvlak te zijn voor misschien wel fundamentele ver...
13/01/22
Toerisme & Gastvrijheid nieuw thema in onderzoeksambities hogesholen
Op 23 november presenteerden de hogescholen hun onderzoeksambities aan demissionair minister van ond...
15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

16/08/22
Arcadia trekt meer bezoeken dan verwacht (800.000)
Gisteravond werd de eerste editie van de triënnale Arcadia afgesloten tijdens een drukbezochte slotperformance van het wandelende bos, Bosk. 800.000 bezoeken trok deze culturele honderddaagse.
16/08/22
Exclusief voor leden
Luchthaven Eindhoven kan door met vliegverkeer ook bij dichte mist
Luchthaven Eindhoven kon bij dichte mist niet door met de dagelijkse operatie door het ontbreken van hogere categorie Instrument Landing System.
15/08/22
Duurzame lelievlet geschonken door Zeewolde aan scouting
Tijdens de relatiedag van Nawaka op het Scoutinglandgoed op vrijdag 12 augustus 2022 schonk burgemeester Gerrit Jan Gorter namens gemeente Zeewolde een duurzame lelievlet aan het nationaal waterkamp van Scouting Nederland.
15/08/22
Aanpak droogte bij natuurbeheer
Wandelen en fietsen in de bossen, dat doen we steeds vaker maar de natuur ondervindt steeds meer schade door droogte, is de verwachting. Hoe gaat natuurbeheer daarmee om?
15/08/22
Smart mobility  informeert bezoekers Vuelta
Om zowel de duizenden toeschouwers als weggebruikers en aanwonenden te informeren over de bereikbaarheid zetten de provincies Utrecht, Noord Brabant en Gelderland Smart Mobility in.
15/08/22
Nederlandse campings geven beste prijs-kwaliteit
Een mooie opsteker voor Nederlands campings. Volgens de Pincamp, het digitale campingplatform van de ADAC, hebben Nederlandse campings de beste prijs-kwaliteitverhouding van Europa. In Nederland is kamperen relatief goed geprijsd tegenover een hoge sterrenkwaliteit.
12/08/22
Exclusief voor leden
Ryanair biedt niet langer tientjesvluchten aan
Voor een tientje met de Ierse lowbudgetluchtvaartmaatschappij Ryanair vliegen naar bestemmingen als Praag of Kreta is verleden tijd. De voornaamste reden daarvoor is de stijgende brandstofprijs. Dat meldde Michael O’Leary 11 augustus in een interview met de BBC.
12/08/22
R&T 3 is uit – Waarom staat die trotse kaasmaker op de voorkant?
Het is in de zomervakantie van 2022 maar dat betekent niet dat de lezers van vakblad R&T in sandalen gestoken wandelen over een zonnig strand. In augustus en de rest van de zomer zijn veel vaklezers actief. In de derde week van juli viel R&T in de brievenbus met voorop een trotse maker van kaas op de voorkant.