Geplaatst op: 23-07-2021
Auteur: Marc Gerlings

Nog meer Nederlanders boeken in Nederland - dramatisch verlies door wegblijven buitenlandse gasten

Nog meer Nederlanders boeken in Nederland - dramatisch verlies door wegblijven buitenlandse gasten
Bijna verdubbeling Nederlandse boekingen voor vakantieparken voor zomer 2021 (+91%). Foto: Roompot
De groeiende onzekerheid rondom de steeds wisselende reisadviezen houdt vakantiegangers in eigen land. Dat blijkt uit data van boekingsplatform BungalowSpecials.nl. Ondertussen tekent zich een forse verliespost af voor de vakantieparken door het missen van de buitenlandse gasten in de cruciale zomermaanden voor de toeristische sector.

Van het totale aantal boekingen die voor de zomervakantie zijn gedaan, is 90% afkomstig van Nederlandse vakantiegangers. Het aantal boekingen op Nederlandse vakantieparken is bijna verdubbeld (+91%) ten opzichte van vorig jaar. 

Verlies bij buitenlandse gasten

De overige boekers zijn afkomstig uit België (7%) en Duitsland (3%). BungalowSpecials benoemt het niet maar in deze twee cijfers is het enorme verlies voor de vakantieparken te zien.  Dit is te danken aan de status 'rood' van Nederland. Gister maakte NBTC de schatting bekend hoeveel minder het aantal buitenlandse toeristen in ons land is voor de cruciale zomermaanden. Waarschijnlijk door de slechte timing van versoepelingen vlak voor de zomer zal Nederland nóg minder buitenlandse toeristen ontvangen als in de zomer van 2020. 

NBTC: 'Het aantal internationale verblijfsbezoekers zal naar alle verwachting verder dalen ten opzichte van 2020. Waar Nederland vorig jaar bijna 7,3 miljoen internationale bezoekers ontving, zal het aantal dit jaar uitkomen op 6,5 miljoen. Ter vergelijking: in een ‘normaal’ toeristisch jaar 2019 ontving Nederland 20,1 miljoen internationale verblijfsbezoekers. Dit jaar zal ons land naar verwachting dus 68% minder internationale verblijfsbezoekers ontvangen.'  

Zie ook het artikel met meer NBTC cijfers.

Positief: Uitgaven aan vakantieparken stijgen 

Vakantiegangers blijken duurdere vakanties te boeken deze zomer: zo is de gemiddelde boekingswaarde ten opzichte van vorig jaar met 4% gestegen. Ten opzichte van 2019 bedraagt deze stijging zelfs 23%. Commercieel directeur Menno van der Ster weet hoe dit komt: "We zien dat er gemiddeld voor een langere periode geboekt wordt en dat mensen ook kiezen voor grotere huizen met meer luxe. Hierdoor geeft men gemiddeld meer uit per boeking.” 

De vijf populairste bestemmingen in Nederland zijn Asten, America, Otterlo, Kaatsheuvel en Halfweg.

Trefwoorden: vakantiepark, bungalow, corona

||| Blogs |||

15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...
25/11/21
Verduurzaming Toerisme in Nederland moet sneller
Jos Vranken en Martin Cnossen nodigen de sector uit om een duurzame versnelling in te zetten.
08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
16/07/21
Van duurzaam herstel naar  een duurzame sector
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt (21 mei jl.) “wereldwijd 14 procent minder coronabesmettingen dan vorige week”. Het herstel van de gastvrijheidssector lijkt daarmee met de toenemende vaccinatiegraad ingezet. Maar of er ook daadwerkelijk sprake is van een duurzaam herstel, dat is maar de vraag ...
09/07/21
Dromomania
Wat een intens genot was het. De voortijdige uitschakeling van het Nederlands Elftal (nou ja, eigenl...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

21/01/22
Financiering winnen voor je project met Karel de Grote Prijs
Ben je tussen 16 en 30 jaar en werk je aan een project met een Europese dimensie? Meld je aan voor de Karel de Grote-prijs en wie weet win je financiering om je project verder uit te werken.
18/01/22
Exclusief voor leden
Airbnb start campagne jaar leven in Sambuca
Airbnb is op zoek naar de ideale kandidaat die gratis een jaar in een door een ontwerper opgeknapte, traditionele Italiaanse woning wil wonen om gasten te ontvangen. Het traditionele huis staat in het Siciliaanse dorp Sambuca dat al bekendheid kreeg door een opvallende campagne om het dorp te verjongen.
17/01/22
Beekdaelen-fietsroute het populairst in 2021
In januari is het traditiegetrouw tijd om terug te kijken naar de resultaten van het afgelopen jaar....
13/01/22
Nieuwe landmark voor Nederland Zeesluis IJmuiden (de grootste zeesluis in de wereld)
Iedere toerist die Panama bezoekt wil waarschijnlijk ook het beroemde kanaal even zien. Zal straks i...
12/01/22
Twee investeerders steken geld in Europese expansie JetCamp
Met 2 nieuwe investeerders aan boord is JetCamp het nieuwe jaar goed begonnen. Het boekingsplatform voor campings en vakantieparken wil daarmee versneld groeien in de Europese campingmarkt van 5 miljard Euro. Investeerders zijn de Falkensteiner Michaeler Tourism Group (FMTG) onder leiding van Otmar Michaeler en Cunningham Holding, het investeringsvehicle van Jan-Peter Cruiming.
07/01/22
Merlin Entertainments expands Netherlands operation with management of THIS IS HOLLAND experience
Merlin Entertainments ("Merlin” or "the Company”), a global leader in location-based entertainme...
03/01/22
Goede zomer lichtpuntje voor recreatiesector Utrechtse Heuvelrug
Net als vorig jaar beleefde de toeristische sector op de Heuvelrug in 2021 een moeilijk jaar. Dat bl...
03/01/22
Airbnb gaat toeristenbelasting voor vakantieverhuur innen en afdragen aan gemeente Den Haag
Vanaf 1 januari 2022 gaat Airbnb automatisch toeristenbelasting innen en afdragen aan de gemeente De...