Geplaatst op: 19-07-2021
Auteur: Marc Gerlings

Oproep Shiva de Winter let extra op kinderen in het water

Oproep Shiva de Winter let extra op kinderen in het water
Shiva de Winter is uiterst bezorgd over de gevolgen van het tekort aan zwemlessen voor kinderen. Zeker nu in de zomer gezinnen extra recreëren en het water opzoeken tijdens de vakantie. "Als voorzitter van de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ), met 25 jaar ervaring in het zwemonderwijs en als eigenaar van een zwemschool en zwembad, heb ik dit argument een jaar lang aangedragen. Naast de zorgen die dokter Kieboom uitspreekt, hebben wij ook met de gevolgen van drie lockdowns van zwembaden en zwemlessen te maken. De gevolgen zijn nu zeer goed merkbaar. Of je nu spreekt van een achterstand of gewoonweg een tekort, het is zeer slecht gesteld met de kwaliteit van het zwemonderwijs en zwemslagen na het behalen van de diploma’s."

"Ik ben er stellig van overtuigd dat een artikel van een kinderarts (op de NOS-website) bij lange na niet voldoende is om de ernst van de situatie weer te geven. Waar ik eerder voor waarschuwde blijkt nu realiteit te worden. Men gaat ervan uit dat na het sluiten van de zwembaden kinderen nog steeds zwemvaardig zijn. Natuurlijk verschilt dit per kind enorm en als een kind al jaren zijn zwemdiploma heeft zal deze terugval minder zijn. Maar voor de kinderen die in 2020 of eind 2019 diploma’s behaald hebben is het een zware dobber om in een wild zwembad of zee zich goed zwemmende te houden."

"Ouders onderschatten snel de kracht van water in bijvoorbeeld de zee en het gevaar van drukte in een zwembad. Er zijn veel (gesubsidieerde) zwembonden en zwemorganisaties in Nederland, alleen is er geen gezamenlijke landelijke campagne die oproept tot extra aandacht voor de zwemveiligheid. Blijkbaar wordt het ook aan de top onderschat of niet belangrijk genoeg bevonden."

"De oplossing ligt in het samenwerken en samen optrekken om de ouders bewust te maken van het gevaar van water. Water is niet alleen leuk, maar ook heel gevaarlijk. Een kind speelt niet altijd volgens het boekje en haalt kattenkwaad uit in of bij het water. Het betreft een samenwerking tussen artsen, zwembonden, zwemonderwijzers en de reddingsbrigade om mensen landelijk bewust te maken van de urgentie van goed opletten. Het lijkt na de strijd om zwemlessen weer te beginnen een utopie om deze samenwerking te verlangen. Er spelen zoveel belangen mee die achter het bureau zoveel belangrijker lijken dan dit onderwerp."

"Toch ben ik enigszins positief gestemd. Nu artsen ook van zich laten horen hoop ik dat dit een wake-up call is voor de rest van de organisaties. Ik ben er klaar voor en sta open om mee te denken en samen te werken. Nu de rest nog."

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.
  • CELTH
     






    ||| Nieuws |||

    15/04/24
    Minke Rabaut in workshop 3ST
    Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
    12/04/24
    DierenPark Amersfoort opent grootste zonnecarport van de gemeente
    Zonnecarport geopend met 522 zonnepanelen bovenop de parkeergarage van Dierenpark Amersfoort. De groene stroom levert op zonnige dagen het gehele stroomgebruik van het park.
    09/04/24
    De Kunst van de Korte Keten centraal in Overijssel
    In Overijssel is het kleinste mobiele museum van Nederland gepresenteerd: Blij in de Wei!' op Zuivelboerderij de Waard in Balkbrug. De Korte Keten Experience gaat niet alleen om de kunstwerken maar vooral om het verhaal van de korte keten en streekproducten en hun producenten.
    03/04/24
    Exclusief voor leden
    Welke bekers mogen op festivals?
    Het festivalseizoen is weer begonnen. Met Pasen stonden vele tienduizenden festivalliefhebbers weer in de tent of op de festivalweide. Vaak met een drankje in de hand. Maar hoe zit het ook alweer met die drinkbekers? Is wegwerpplastic helemaal in de ban of zit het genuanceerder?
    29/03/24
    Exclusief voor leden
    Uitstoot Europese luchtvaart groeit met 16%
    De CO2-voetafdruk van de luchtvaart in Europa is in 2023 met 16% gegroeid. Dat is 4% van de totale CO2-voetafdruk die in Europa wordt gegenereerd.
    29/03/24
    Exclusief voor leden
    50 Best practices voor duurzaam toerisme in 1 publicatie
    Bent u op zoek naar best practices voor duurzaam toerisme? Dan is de publicatie ‘Duurzaamheid in Oostenrijk’ van het Oostentijks Nationaal Bureau voor Toerisme iets voor u.
    29/03/24
    Exclusief voor leden
    European Sleeper arriveert voor het eerst in Praag
    Nederland heeft een rechtstreekse nachtverbinding per trein met Praag. Deze week is de eerste European Sleeper gearriveerd in Praag.
    29/03/24
    Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
    Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.

    ||| Agenda |||

    27/05/24
    27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
    De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
    24/06/24 t/m 26-06-24
    24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
    Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
    25/06/24 t/m 28-06-24
    25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
    Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...