Geplaatst op: 19-07-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Musea ondanks versoepelingen nog lang niet op pré coronaniveau

Musea ondanks versoepelingen nog lang niet op pré coronaniveau
Afbeelding van Ron Porter via Pixabay

Nederlandse musea herstellen maar traag van de coronapandemie. In juni liepen de bezoekcijfers nog fors achter op 2019. Het achterblijvend toeristisch bezoek aan Nederland helpt ook niet. De Museumvereniging doet een dringend appèl op het demissionaire kabinet om de steunpakketten ook door te zetten in het vierde kwartaal. 

Een derde minder bezoekers met Museumkaart

In juni zijn door mensen met een Museumkaart ruim 411.000 bezoeken aan musea gebracht. Dit is bemoedigend nieuws voor musea én toont hoe trouw Museumkaarthouders zijn. Tegelijkertijd is dit cijfer een derde lager dan in 2019. Ook de bezoeken van mensen die een losse toegangskaart kopen, lopen nog achter.

Museumbezoek niet bovenaan wensenlijstje consument

De achterblijvende bezoeken komen doordat er nog weinig toeristen uit het buitenland komen én door de concurrentie op de vrijetijdsmarkt; uit het Nationaal Museumonderzoek over 2020 bleek dat mensen als eerste weer uitzagen naar het bezoeken van steden, winkels, cafés en restaurants. Musea zullen daarom niet meteen volledig herstellen van de gevolgen van de coronapandemie. Consumenten richten zich op dit moment voornamelijk op evenementen. Dat blijkt uit de relatief lage bereidheid van mensen om gebruik te maken van Testen voor toegang en CoronaCheck voor museumbezoek, in tegenstelling tot bijvoorbeeld voetbalwedstrijden en festivals. Tegelijkertijd kunnen mensen hun tijd maar één keer besteden, terwijl alle vrijetijdsinstellingen begrijpelijkerwijs extra hun best doen publiek te betrekken. Bovendien bleek uit onderzoek na de vorige crisis dat het aantal museumbezoeken als een van de laatste zaken weer naar het oude niveau terugkeert.

Randstadmusea geraakt door achterblijvend buitenlands bezoek

Het buitenlands bezoek, in 2019 goed voor een derde (10 miljoen) van de 33 miljoen museumbezoeken, blijft achter. De prognose van de NBTC is dat er in 2021 een derde minder buitenlandse toeristen zullen komen in Nederland. Daarna zal het nog jaren duren voor er weer evenveel internationaal gereisd wordt als voor corona. Het ontbreken van buitenlands bezoek wordt het meest gevoeld door musea in de Randstad. 

Zware periode voor de boeg

Musea zijn heel blij dat de trouwe bezoekers de weg naar het museum weer weten te vinden, maar de bezoekaantallen zullen, door beperkingen en het wegblijven van toeristen, nog lange tijd onvoldoende zijn om op de reguliere wijze te opereren. Bovendien zijn er onvoldoende middelen om speciale evenementen en bijzondere tijdelijke tentoonstellingen te organiseren, waarmee meer publiek getrokken kan worden. Daarom zijn investeringen van de overheid nú en de komende jaren hard nodig.

Oproep: herstelplan met steun van overheid

De Museumvereniging doet een dringend appèl op het demissionaire kabinet om de steunpakketten ook door te zetten in het vierde kwartaal. Ook in 2022 zal vanwege de na-ijleffecten van de pandemie herstelsteun nodig zijn. Musea en hun medewerkers en vrijwilligers kunnen na een lange tijd van verplichte sluiting eindelijk weer bezoekers ontvangen. Steun musea zodat ze het publiek veel moois kunnen blijven bieden. Groot en klein, in alle regio’s en met onderwerpen voor iedereen. Samen vertellen musea het steeds veranderende verhaal van onze samenleving. En juist daarom is er ook in de komende periode extra steun nodig van het Rijk, de provincies en de gemeenten om het geheel van musea en collecties in stand te houden.

Topics:Cultuur
Trefwoorden: cultuur, musea, corona, crisis, steunmaatregelen

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
22/10/19
Pleasure for all; ook Amerikaanse toestanden in Nederland …?
Autistische Amerikaan klaagt Disney aanDe Tampabay Times kopt op 2 oktober jl. ‘Man with Auti...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

30/07/21
Leidende tentoonstelling Fries Museum voor Arcadia bekend
De collectie Franse impressionisten uit Museum Boijmans Van Beuningen komt volgend jaar naar Leeuwarden. Het Fries Museum maakt samen met het Rotterdamse museum een grote tentoonstelling over de invloed van het Franse licht in de 19de-eeuwse schilderkunst, met landschappen van Franse meesters als Monet en Cézanne maar ook Nederlandse kunstenaars als Maris en Weissenbruch.
29/07/21
Via VR zomaar sprong naar 17e eeuw maken
Kinderen zijn gek op tijdrijzen. Het kan niet maar in het Westfries Museum in Hoorn toch weer wel. In het museum kun je extra tours boeken waardoor je via een virtual reality bril opeens door Batavia loopt in 1627. Het museum verdient ook wat extra met de tours.
26/07/21
Pop-up kunstinstallatie in Tilburg daagt mensen uit tot duurzamer leven
Duurzaam denken leidt niet altijd tot duurzaam doen. Velen weten niet waar te beginnen of onderschatten hun eigen bijdrage. Maar daar heeft Kevin van Welie iets moois op bedacht. Het is een installatie die Tilburg aan het denken zet.
22/07/21
Maritiem Museum in de zomer langer open
Nu de zomer begonnen is, pakken attractieparken de succesformule op van langere openingstijden. Dit wordt ook door de musea gezien. Het Maritiem Museum is tot en met eind augustus tot 20.00 open en biedt met het nieuwe Leuvepaviljoen een complete buitenprogrammering.
21/07/21
Verkenning voor nationaal museum slavernijverleden
Een gezamenlijke commissie van de Amsterdamse Kunstraad en de Raad voor Cultuur buigt zich de komende maanden over de plannen voor een nationaal museum slavernijverleden in Amsterdam.
19/07/21
Musea ondanks versoepelingen nog lang niet op pré coronaniveau
Nederlandse musea herstellen maar traag van de coronapandemie. In juni liepen de bezoekcijfers nog fors achter op 2019. Het achterblijvend toeristisch bezoek aan Nederland helpt ook niet. De Museumvereniging doet een dringend appèl op het demissionaire kabinet om de steunpakketten ook door te zetten in het vierde kwartaal.
08/07/21
Drents Museum verjongt raad van toezicht
De raad van toezicht van het Drents Museum heeft met ingang van 1 juli vier nieuwe leden verwelkomd: Harmen van der Hoek, Kawita Mohan, Martin Schoonheim en Ria Soedhoe.
08/07/21
Bouwplannen in strijd met UNESCO nominatie Hollandse Waterlinie
Op twee locaties zat de ontwikkeling van woningbouw en industrie te dicht op de waterlinie. Dit is in de planfase tegengehouden en nu is het afwachten of de UNESCO dit als een voldoende oplossing ziet voor de nominatie.