Geplaatst op: 19-07-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Musea ondanks versoepelingen nog lang niet op pré coronaniveau

Musea ondanks versoepelingen nog lang niet op pré coronaniveau
Afbeelding van Ron Porter via Pixabay

Nederlandse musea herstellen maar traag van de coronapandemie. In juni liepen de bezoekcijfers nog fors achter op 2019. Het achterblijvend toeristisch bezoek aan Nederland helpt ook niet. De Museumvereniging doet een dringend appèl op het demissionaire kabinet om de steunpakketten ook door te zetten in het vierde kwartaal. 

Een derde minder bezoekers met Museumkaart

In juni zijn door mensen met een Museumkaart ruim 411.000 bezoeken aan musea gebracht. Dit is bemoedigend nieuws voor musea én toont hoe trouw Museumkaarthouders zijn. Tegelijkertijd is dit cijfer een derde lager dan in 2019. Ook de bezoeken van mensen die een losse toegangskaart kopen, lopen nog achter.

Museumbezoek niet bovenaan wensenlijstje consument

De achterblijvende bezoeken komen doordat er nog weinig toeristen uit het buitenland komen én door de concurrentie op de vrijetijdsmarkt; uit het Nationaal Museumonderzoek over 2020 bleek dat mensen als eerste weer uitzagen naar het bezoeken van steden, winkels, cafés en restaurants. Musea zullen daarom niet meteen volledig herstellen van de gevolgen van de coronapandemie. Consumenten richten zich op dit moment voornamelijk op evenementen. Dat blijkt uit de relatief lage bereidheid van mensen om gebruik te maken van Testen voor toegang en CoronaCheck voor museumbezoek, in tegenstelling tot bijvoorbeeld voetbalwedstrijden en festivals. Tegelijkertijd kunnen mensen hun tijd maar één keer besteden, terwijl alle vrijetijdsinstellingen begrijpelijkerwijs extra hun best doen publiek te betrekken. Bovendien bleek uit onderzoek na de vorige crisis dat het aantal museumbezoeken als een van de laatste zaken weer naar het oude niveau terugkeert.

Randstadmusea geraakt door achterblijvend buitenlands bezoek

Het buitenlands bezoek, in 2019 goed voor een derde (10 miljoen) van de 33 miljoen museumbezoeken, blijft achter. De prognose van de NBTC is dat er in 2021 een derde minder buitenlandse toeristen zullen komen in Nederland. Daarna zal het nog jaren duren voor er weer evenveel internationaal gereisd wordt als voor corona. Het ontbreken van buitenlands bezoek wordt het meest gevoeld door musea in de Randstad. 

Zware periode voor de boeg

Musea zijn heel blij dat de trouwe bezoekers de weg naar het museum weer weten te vinden, maar de bezoekaantallen zullen, door beperkingen en het wegblijven van toeristen, nog lange tijd onvoldoende zijn om op de reguliere wijze te opereren. Bovendien zijn er onvoldoende middelen om speciale evenementen en bijzondere tijdelijke tentoonstellingen te organiseren, waarmee meer publiek getrokken kan worden. Daarom zijn investeringen van de overheid nú en de komende jaren hard nodig.

Oproep: herstelplan met steun van overheid

De Museumvereniging doet een dringend appèl op het demissionaire kabinet om de steunpakketten ook door te zetten in het vierde kwartaal. Ook in 2022 zal vanwege de na-ijleffecten van de pandemie herstelsteun nodig zijn. Musea en hun medewerkers en vrijwilligers kunnen na een lange tijd van verplichte sluiting eindelijk weer bezoekers ontvangen. Steun musea zodat ze het publiek veel moois kunnen blijven bieden. Groot en klein, in alle regio’s en met onderwerpen voor iedereen. Samen vertellen musea het steeds veranderende verhaal van onze samenleving. En juist daarom is er ook in de komende periode extra steun nodig van het Rijk, de provincies en de gemeenten om het geheel van musea en collecties in stand te houden.

Topics:Cultuur
Trefwoorden: cultuur, musea, corona, crisis, steunmaatregelen

||| Blogs |||

09/07/21
Dromomania
Wat een intens genot was het. De voortijdige uitschakeling van het Nederlands Elftal (nou ja, eigenl...
07/06/21
Bezint eer ge begint!
Bezint eer ge begint!
07/06/21 · Horeca · Guido Aerts | Lees meer
De laatste dertig jaar gaan we in oktober samen met vrienden een lang weekend naar een super leuk ho...
02/05/21
Pegasus of luchtfietserij?
Pegasus of luchtfietserij?
02/05/21 · Dagrecreatie · Thijs Vossen | Lees meer
Er zal in een ver verleden ongetwijfeld ooit een blog geschreven zijn met de titel: ‘De auto wordt...
30/03/21
Hoe je een imago verkwanselt met een kop koffie
In het stemhokje schoot de gedachte door mijn hoofd. Merkwaardig eigenlijk dat meerdere politieke pa...
18/03/21
Het ontwikkelen van recreatiebedrijven begint met het eind voor ogen
Overheden buitelen over elkaar rondom het thema: vitale verblijfsrecreatie. Terecht, want een sterke verblijfsrecreatie draagt bij aan de leefbaarheid in een stad, dorp of gemeente. Goed dat overheden daar op letten. In onze optiek hebben veel gemeenten echter weinig oog voor het sturen op nieuwe concepten die gebaseerd zijn op toeristisch-recreatieve exploitatie.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

03/08/21
Nederlandse luchtvaart krabbelt op
De Nederlandse luchtvaart krabbelt op maar zit nog ver van het niveau van 2019.
02/08/21
Veel mis met arbeidsomstandigheden bij schoonmaak vakantiehuisjes
De schoonmaak van vakantiehuisjes ligt onder vuur van de inspectie SZW. De inspectie onderzocht de arbeidsomstandigheden bij vijf vakantieparken en er was heel veel mis. Het risico is groot dat de branche nu meer aandacht van de inspectie krijgt. Exploitanten van vakantieparken moeten zich oo bij het uitbesteden van de schoonmaak zorgen gaan maken want ook zij kunnen aansprakelijk worden gesteld voor misstanden.
02/08/21
Evenementenseizoen vrijwel voorbij
Het evenementenseizoen is ook voor eendaagse festivals vrijwel voorbij. Vandaag maakte het Nederlandse kabinet bekend dat alleen onder strikte voorwaarden eendaagse evenementen zonder vaste zitplaatsen doorgang kunnen vinden. Voor evenementen met een vaste zitplaats is wel meer mogelijk. De Alliantie van Evenementenbouwers concludeert dat de overheid vandaag opnieuw een grote beperking oplegt aan de evenementen.
02/08/21
Dreigt een tweede verloren seizoen voor de internationale luchtvaart?
De internationale luchtvaart herstelt nog niet van corona. De passagiersaantallen blijven dramatisch achterlopen en IATA vreest voor een tweede verloren jaar.
01/08/21
Nederlandse stranden schoner
Nederlandse stranden zijn dit jaar weer schoner dan vorig jaar. Opvallende conclusie is dat horecaondernemers op het strand koplopers zijn op het gebied van natuurlijke disposables; er werden nauwelijks plastics gevonden.
30/07/21
Leidende tentoonstelling Fries Museum voor Arcadia bekend
De collectie Franse impressionisten uit Museum Boijmans Van Beuningen komt volgend jaar naar Leeuwarden. Het Fries Museum maakt samen met het Rotterdamse museum een grote tentoonstelling over de invloed van het Franse licht in de 19de-eeuwse schilderkunst, met landschappen van Franse meesters als Monet en Cézanne maar ook Nederlandse kunstenaars als Maris en Weissenbruch.
30/07/21
Exclusief voor leden
Pilot digitaal stoplicht systeem in horeca Dordrecht
Dordrecht krijgt de eerste pilot met een stoplichtsysteem voor de horeca. In een gratis app is dan te zien of er in een bepaalde horecagelegenheid voldoende plek is. Het initiatief wordt ondersteund vanuit de provincie Zuid-Holland.
29/07/21
Slecht en minder slecht nieuws voor evenementen
Maandag neemt het Nederlandse kabinet waarschijnlijk een beslissing over het al of niet doorgaan van eendaagse festivals zonder vaste placering. Het kort geding is daarom aangehouden. Inmiddels is ook meer duidelijk over de recente uitbraken bij festivals en horeca. Vanwege de ontwikkelingen krijgen evenementen 40 miljoen euro extra aan steun.