Geplaatst op: 12-07-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Horeca en evenementen zijn zwabberbeleid meer dan beu

Horeca en evenementen zijn zwabberbeleid meer dan beu
Afbeelding van Annick Vanblaere via Pixabay

De evenementenbranche en de horeca reageren met forse kritiek op de nieuwe maatregelen die het kabinet vrijdag afkondigde. KHN spreekt van symboolpolitiek waarvoor de horeca weer wordt opgeofferd en VVEM en VNPF over volstrekte willekeur en de doodsteek voor de evenementenbranche. 

De evenementenorganisatoren zijn vooral verbolgen over het feit dat zij het dupe zijn van besmettingen bij clubs en discotheken. In tegenstelling tot het nachtleven zijn organisatoren van evenementen en festivals goed toegerust op ingangscontroles. 

Met ingang van zaterdag 10 juli moet iedereen in de horeca weer een vaste zitplaats hebben en is de horeca gesloten van middernacht tot 06:00u. Entertainment zoals live optredens en harde muziek zijn verboden. Discotheken en nachtclubs moeten helemaal dicht. Ook bij evenementen moet iedereen een vaste zitplaats hebben. Met Testen voor Toegang mag een hogere capaciteit worden benut. Het testbewijs is maar 24 uur geldig en evenementen duren maximaal 24 uur.

KHN: Maatregelen voor de bühne

Volgens KHN vindt het kabinet het sentiment rondom de zomervakantie belangrijker dan het doel voor ogen te houden waar de restricties ooit voor in het leven geroepen zijn, namelijk de druk op de ziekenhuizen en de IC capaciteit. Zolang die druk niet toeneemt, moet het kabinet geen maatregelen treffen voor de bühne. Wat Koninklijke Horeca Nederland (KHN) betreft, is dit puur een cosmetische ingreep om code rood te omzeilen.

VVEM: Anderhalf jaar gedegen onderzoek terzijde geschoven

De VVEM en VNPF vinden het onbegrijpelijk dat de overheid anderhalf jaar gedegen onderzoek zomaar ter zijde schuift. Het is juist onze branche geweest – de enige branche zelfs in Nederland – die de afgelopen maanden in samenwerking met wetenschap en ministeries actief heeft gezocht naar oplossingen. De Fieldlab Evenementen hebben bewezen dat evenementen – zelfs bij een zeer ernstig risiconiveau – met de juiste maatregelen en strakke naleving daarvan veilig en verantwoord georganiseerd kunnen worden. Het programma, met 129.000 bezoekers en 103 mogelijke besmettingen terwijl het risiconiveau in Nederland op dat moment zeer ernstig was en de ziekenhuizen vol lagen, was het meest uitgebreide onderzoek in de wereld en werd geprezen door alle bewindslieden.

KHN: Testen voor Toegang was niet op orde

KHN is niet te spreken over de gang van zaken rond Testen voor Toegang het eerste weekend: "Waar sommige Clubs & Nightlife bedrijven het weekend van 26 juni nog aanliepen tegen problemen met de testcapaciteit omdat het systeem niet werkte, was dit afgelopen weekend op veel plaatsen veel beter geregeld. Het feit dat het kabinet het testen voor toegang nu alweer afserveert omdat de besmettingscijfers oplopen, is voor veel ondernemers vreselijk onrechtvaardig. Zeker gezien het feit dat het ministerie van VWS en het RIVM juist eerder hebben aangegeven dat als je gaat versoepelen, de kans op besmettingen toeneemt. Dit scenario was dus ingecalculeerd.”

KHN: Draagvlak 1,5 meter weggevallen

De branchevereniging voor de horeca signaleert dat het draagvlak voor de 1,5 meter samenleving steeds verder wegzakt en gasten door de communicatie van de regering het nut van het volgen van strikte regels in de horeca niet meer inziet. KHN-voorzitter Robèr Willemsen: "Het is onbegrijpelijk dat de horeca keer op keer de sector is die aan het kortste eind trekt. Dit is echt de ‘easy way out’’; het probleem zit hem in het feit dat men zich niet meer aan de basisregels houdt, dat los je niet op met draconische restricties voor de horeca. De horeca wordt nu opnieuw opgeofferd omdat we niet willen dat Nederland code rood krijgt, terwijl er zorgtechnisch niets aan de hand is. De maatschappelijke druk gaat blijkbaar boven feiten. Gekker moet het niet worden! Haast is geboden en de onderste steen moet boven komen.”

VVEM & VNPF: Kabinet gooit eigen routekaart overboord

Ook VVEM en VNPF snappen niets van het paniekvoetbal van de rijksoverheid: "Dat de resultaten van de door onze branche gerealiseerde onderzoeken aan de kant geschoven zijn door exact dezelfde bewindslieden die ze luttele weken geleden nog prezen, is niet te verkroppen. De overheid heeft op onduidelijke gronden de beoordelingscriteria aangepast van ziekenhuisopnames naar het aantal besmettingen, daarmee is andermaal de eigen routekaart overboord gegooid. Voor festivals die tot 13 augustus plaatsvinden is deze plotse koerswijziging, luttele weken nadat de branche op basis van de onderzoeksresultaten van Fieldlab Evenementen een ‘go’ kreeg, een enorme strop.”

KHN, VVEM & VNPF: Ruimhartige compensatie noodzakelijk

Zowel KHN als VVEM en VNPF pleiten voor het terugdraaien van de nieuwe maatregelen en ruime compensatie. Voor de evenementenoarantieregeling moet de compensatie van 80% naar 100% omdat organisatoren in deze situatie zelfs de 20% niet kunnen opbrengen. Evenementenorganisatoren die niet voor de regeling in aanmerking komen maar wel terstond moesten afgelasten moeten ook voor 100% worden gecompenseerd. De evenementenbrancheclubs vinden verder dat er veel eerder duidelijkheid moet komen voor evenementen na 13 augustus. 

Trefwoorden: evenementen, horeca, beleid, corona, crisis

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
06/09/19
Drie misvattingen bij het opzetten van een actie
Consumenten hebben steeds meer behoefte aan een totale beleving en willen hun vrije tijd optimaal be...
13/12/18
Recreatieondernemer: generalist of specialist?
Na de Tweede Wereldoorlog werd het verschijnsel toerisme maatschappelijk steeds belangrijker. Vo...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

30/07/21
Leidende tentoonstelling Fries Museum voor Arcadia bekend
De collectie Franse impressionisten uit Museum Boijmans Van Beuningen komt volgend jaar naar Leeuwarden. Het Fries Museum maakt samen met het Rotterdamse museum een grote tentoonstelling over de invloed van het Franse licht in de 19de-eeuwse schilderkunst, met landschappen van Franse meesters als Monet en Cézanne maar ook Nederlandse kunstenaars als Maris en Weissenbruch.
29/07/21
Slecht en minder slecht nieuws voor evenementen
Maandag neemt het Nederlandse kabinet waarschijnlijk een beslissing over het al of niet doorgaan van eendaagse festivals zonder vaste placering. Het kort geding is daarom aangehouden. Inmiddels is ook meer duidelijk over de recente uitbraken bij festivals en horeca. Vanwege de ontwikkelingen krijgen evenementen 40 miljoen euro extra aan steun.
26/07/21
Doek valt voor meerdaagse evenementen
De Alliantie van Evenementenbouwers begrijpt het besluit van de Nederlandse regering om meerdaagse evenementen waar kan worden overnacht af te gelasten. Ze roept de regering wel op om snel een besluit te nemen over de andere evenementen.
26/07/21
Pop-up kunstinstallatie in Tilburg daagt mensen uit tot duurzamer leven
Duurzaam denken leidt niet altijd tot duurzaam doen. Velen weten niet waar te beginnen of onderschatten hun eigen bijdrage. Maar daar heeft Kevin van Welie iets moois op bedacht. Het is een installatie die Tilburg aan het denken zet.
22/07/21
Maritiem Museum in de zomer langer open
Nu de zomer begonnen is, pakken attractieparken de succesformule op van langere openingstijden. Dit wordt ook door de musea gezien. Het Maritiem Museum is tot en met eind augustus tot 20.00 open en biedt met het nieuwe Leuvepaviljoen een complete buitenprogrammering.
16/07/21
Verplaatsing vakbeurs Tuin & Park Expo naar 2023
De eerste editie van Tuin & Park Expo die gepland stond op 31 augustus en 1 september 2021 wordt verplaatst naar september 2023.
16/07/21
TeamNL Olympic Festival wordt geopend door de koning
Het TeamNL Olympic Festival, dat van 23 juli tot en met 8 augustus 2021 gehouden wordt op hét sportstrand van Den Haag (Scheveningen), inclusief de huldigingen van de Olympische sporters kan doorgaan.
15/07/21
Evementenorganisatoren willen gedegen onderzoek naar uitbraken
De Alliantie van Evenementenbouwers vraagt de politiek niet te snel conclusies te trekken naar aanleiding van de berichtgeving rondom het Verknipt Festival in Utrecht. De alliantie pleit voor gedegen onderzoek en heeft zelf nog veel vragen.