Geplaatst op: 09-07-2021
Auteur: Redactie
NRIT

Veel Nederlanders onbewust niet-verzekerd op reis  

Veel Nederlanders onbewust niet-verzekerd op reis  
Afbeelding van Darkmoon_Art via Pixabay

Bijna de helft van de Nederlanders met een reisverzekering (45%) weet niet dat er verzekeraars zijn die niets dekken bij code oranje. Het idee leeft dat in een land waar code oranje geldt alleen corona-gerelateerde schade niet wordt gedekt, zoals medische kosten of extra overnachtingen. Dat gaat zeker niet altijd op: een kwart van de reisverzekeringen dekt helemaal niets bij code oranje. Ook over vaccinatie en code oranje bestaat verwarring. Zo denkt 12% van de verzekerde Nederlanders ten onrechte dat code oranje niet voor hen geldt als zij volledig zijn ingeënt. Dat blijkt uit onderzoek van online vergelijker Pricewise, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. 

Kleurcode wordt ten onrechte toegewezen aan corona 

De oorsprong van veel onduidelijkheid ligt volgens Arno Baas, specialist schadeverzekeringen bij Pricewise, bij het idee achter de kleurcode. "Mensen denken vaak ten onrechte dat de kleurcodes nieuw zijn en alleen met corona te maken hebben.” Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de verzekerde Nederlanders (46%) het idee heeft dat kleurcodes voor reisbestemmingen zijn ontstaan in reactie op de coronapandemie. "De veranderingen in dekking per kleurcode waren echter altijd al opgenomen in de polisvoorwaarden en geven de mate van risico's aan in een gebied,” vervolgt Baas. "Denk bijvoorbeeld aan een verhoogde kans op natuurgeweld, criminaliteit of de uitbraak van een pandemie. Omdat er in Europa zelden risico's zijn, lijkt het voor veel Nederlanders alsof code oranje iets nieuws is. Dat verklaart waarom veel mensen er geen rekening mee houden dat ze niet verzekerd zijn voor andere schade, zoals diefstal.” 

Verschil in dekking verzekeraars 

Een analyse laat zien dat een kwart van de verzekeraars helemaal niets dekt als vakantiegangers naar een land reizen waar code oranje geldt. Andere verzekeraars hebben door de coronapandemie hun voorwaarden versoepeld, waardoor zij enkel corona-gerelateerde schade niet meer vergoeden. "Doordat sommige verzekeraars geen dekking meer bieden, zijn veel Nederlanders zelf aansprakelijk bij schade of diefstal van eigendommen als zij in een land met code oranje verblijven,” legt Baas uit. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 82% van de Nederlanders met een reisverzekering vindt dat verzekeraars één lijn moeten trekken in wat wel of niet verzekerd is bij code oranje. 83% vindt dat verzekeraars mensen beter moeten informeren als zij reizen naar een land waar code oranje geldt. 

'Zo snel mogelijk’ naar huis

Ook als je al op vakantie bent in een land met code geel, is er een reële kans dat het advies verandert naar code oranje. Bijvoorbeeld door de oprukkende deltavariant. Baas: "In dat geval ben je nog steeds gedekt voor schade, mits je zo snel mogelijk het oranje gebied verlaat. Ook daarbij zien we verschil in hoe verzekeraars dat tijdsbestek interpreteren. De ene verzekeraar hanteert een termijn van 48 uur, de ander verwacht dat je de eerstvolgende vlucht pakt. Wij raden mensen daarom aan vooraf te checken wat hun verzekeraar verstaat onder zo snel mogelijk en hun reisverzekering over te sluiten als de dekking niet voldoende blijkt. Dan weet je zeker dat je met een gerust hart op reis gaat.” 

Trefwoorden: vakanties, reizen, verzekeringen, reisverzekeringen

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
13/12/19
Pleasure for all! Hoe gastvrij zijn vrijetijdsbedrijven …?
Nederland heeft 2 miljoen mensen met een beperking. Wat doet de vrijetijdssector om ook deze gasten een warm welkom te heten?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

21/09/21
Echt vakantie
Landal GreenParks start deze week een grootschalige, internationale marketingcampagne in Duitsland, ...
21/09/21
Exclusief voor leden
Versterking wandelen in Arnhem Nijmegen met 4 netwerken
Wandelaars kunnen vanaf nu gebruik maken van vier lokale wandelnetwerken in de regio Arnhem Nijmegen. De netwerken bieden een combinatie van lokale wandelrondjes en keuzepunten waarmee je je eigen route kunt uitstippelen. De netwerken (350 km) liggen in de gemeenten Druten, Lingewaard, Overbetuwe en Zevenaar.
09/09/21
Groot onderzoek naar koopgedrag in winkels
Begin september 2021 start in de Noord-Brabant, Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht een grootschalig onderzoek naar koopgedrag in winkels, het Koopstromenonderzoek. Het onderzoek brengt in beeld waar inwoners boodschappen doen, winkelen en doelgerichte aankopen doen en hoe tevreden ze zijn over de verschillende kooplocaties.
07/09/21
Vanuit crisis naar transitie - kijk mee op 30 september
Onze jaarlijkse Trendcongres Toerisme en Vrije Tijd is dit jaar omgezet naar 4 online bijeenkomsten van een uur. Op 30 september om 12.30 start de tweede inspiratiesessie 'Vanuit crisis naar transitie'. De wereld staat op zijn kop door de pandemie en toerisme bevindt zich in transitie. Lastige opgaven? Zeker maar onze sprekers en films laten zien hoe je tijdig bakens verzet en positief uit de crisis komt.
03/09/21
Het Groene Boekje beleeft unieke derde druk
Meer kampeerders dan ooit hebben dit jaar de Natuurkampeerterreinen gevonden, en dat aantal groeit n...
31/08/21
Vrijetijdsmakelaar en hackathon voor vernieuwende ideeën vrijetijdseconomie
Er komt een vrijetijdsmakelaar die ondernemers helpt bij het ontwikkelen van toeristische en recreat...
23/08/21
Exclusief voor leden
Le Champion houdt wandelweekend en fietstocht Stelling van Amsterdam
Le Champion kon afgelopen weekend twee evenementen houden. Voor de eerste keer werd de eerste editie van de Ronde van Stelling van Amsterdam verreden. Bij Soest en Baarn werd de 3e editie van het Soester Wandelweekend gehouden.
17/08/21
Camera's geplaatst op boulevard Scheveningen
Gemeente Den Haag plaatste bij wijze van proef camera's op de boulevard van Scheveningen. De boulevard is populair en vaak té druk. Om beter op veiligheid te kunnen handhaven zijn deze extra elektronische ogen sinds begin augustus actief.