Geplaatst op: 08-07-2021
Auteur: Marc Gerlings

Bouwplannen in strijd met UNESCO nominatie Hollandse Waterlinie

Is de oplossing genoeg voor de toekenning van de titel UNESCO werelderfgoed?

Bouwplannen in strijd met UNESCO nominatie Hollandse Waterlinie
Fort Honswijk, onderdeel van de Hollandse Waterlinie.
In de aanloop naar de vergadering over het werelderfgoed tweede helft juli staat de nominatie van de Hollandse Waterlinie onder hoogspanning. Een rapport van een adviescommissie van UNESCO over erfgoed (ICOMOS) is kritisch over de nauwe grenzen die om de Hollandse Waterlinie gelegd zijn. Op twee locaties zat de ontwikkeling van woningbouw en industrie te dicht op de waterlinie. Dit is in de planfase tegengehouden en nu is het afwachten of de UNESCO dit als een voldoende oplossing ziet voor de nominatie.
.
Niet alleen ICOMOS stelt vraagtekens bij het handelen van gemeenten en provincies bij de begrenzing van dit erfgoed. Ook de Raad van State heeft zich recent in een paar uitspraken kritisch uitgelaten over de bescherming van de Waterlinie in besluiten over ruimtelijke ordening. Op 23 juni werd een woningbouwproject in Woudrichem door de Raad van State afgekeurd wegens aantasting van zicht op de Waterlinie. Een besluit over een bestemmingsplan bij het Amsterdam Rijnkanaal (gemeente Nieuwegein) werd op 17 juni door de hoogste bestuursrechter geschorst, onder meer wegens onzorgvuldig omgaan met de Waterlinie. Het gaat hier om een voorgestelde uitbreiding van bedrijventerrein Het Klooster. Volgens appellanten (waaronder buitenplaats Heemstede) gaat hiermee de open ruimte verloren waarin de samenhang van inundatiegebied en linie nu nog goed zichtbaar is.

Bijzonder aan dit deel van het Amsterdam Rijnkanaal is dat zich hier de Plofsluis bevindt. Volgens appellanten komt een uniek historisch monument als de Plofsluis alleen tot zijn recht als er aan beide kanten van het kanaal open ruimte is. De Plofsluis moest er komen toen kort voor WOII het kanaal werd gegraven, dwars door een groot inundatiegebied heen. Als je de Waterlinie daar niet kon sluiten lukte het onder water zetten niet meer. Daarom de Plofsluis: een flinke ontploffing en een grote massa puin sluit het kanaal af. Vandaar dat aan beide kanten van het kanaal open ruimte moet blijven – zo stellen de appellanten – om de functie van de plofsluis te kunnen begrijpen. 

Ook de adviescommissie ICOMOS, die positief is over het openhouden van het gebied Laagraven, heeft zich in haar advies kritisch over mogelijke uitbreidingen van bebouwing aan de zuidzijde uitgelaten. Nu het bestemmingsplan geschorst is een aanpassing die de nominatie meer recht doet denkbaar, meldt appellant Buitenplaats Heemstede.

Trefwoorden: werelderfgoed, Nieuwegein, beleid, bouw

CELTH
 






||| Nieuws |||

12/04/24
Bas Maes gedeputeerde Brabant voor vrijetijdseconomie
Bas Maes (SP) is benoemd als gedeputeerde voor de provincie Noord-Brabant. Bas Maes zal zich voor de komende 3 jaar van deze bestuursperiode inzetten voor de portefeuille Energie, Cultuur, Sport, Erfgoed en voor de Vrijetijdseconomie.
11/04/24
Marieke Braber spreker workshop Vakantieparken en trends
Jos van der Sterren heeft bij zijn workshop over vakantieparken een stevige side-kick naast zich in de vorm van Marieke Braber. Het is weer een sterke aanvulling in het programma van Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
09/04/24
Campagne Varen doe je samen afgetrapt
Tijdens de Veiligheidsdag aan de Eem heeft gedeputeerde Rob van Muilekom voor de provincie Utrecht d...
05/04/24
Ambitie Utrechts Landschap 10.000 bomen planten
Om de natuur te versterken wil natuur- en beheerorganisatie Utrechts Landschap komend jaar ruim tien...
03/04/24
Exclusief voor leden
Welke bekers mogen op festivals?
Het festivalseizoen is weer begonnen. Met Pasen stonden vele tienduizenden festivalliefhebbers weer in de tent of op de festivalweide. Vaak met een drankje in de hand. Maar hoe zit het ook alweer met die drinkbekers? Is wegwerpplastic helemaal in de ban of zit het genuanceerder?
29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
20/03/24
Exclusief voor leden
Geen ruimte voor uitstel Natuurherstelwet
De Europese Natuurherstelwet leek er te komen en daarmee waren veel natuurbeheerders en recreatiegebieden blij. Nu wil Hongarije tegenstemmen. MVO Nederland reageert daarop. "Voor uitstel of afstel is geen ruimte."
20/03/24
Financiële positie van jongeren onder druk
De financiële positie van jongeren staat onder druk: de helft van hen kan niet of nauwelijks rondkomen, van het jeugdloon en de bijstand kunnen jongeren niet leven en ook de nieuwe basisbeurs is structureel te laag.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...