Geplaatst op: 02-07-2021
Auteur: Redactie
NRIT Media
Uitgever: NRIT Media

Hospitality Pact voor een duurzame arbeidsmarkt horecasector

Hospitality Pact voor een duurzame arbeidsmarkt horecasector

De horeca schreeuwt om personeel. Volgens kenniscentrum van de horeca SVH heeft tijdens de coronacrisis één op de vijf werknemers de horeca verlaten om uit te stromen naar andere sectoren. Nu de heropening is gestart, kampt de gehele gastvrijheidssector met een nog groter personeelstekort dan voor de coronacrisis. Met het Hospitality Pact moet dit tekort aangepakt worden. 

 

Gastvrijheidssector kampt met grote tekorten

Toerisme groeide de afgelopen jaren in Zeeland, maar het aantal werknemers in de gastvrijheidssector deed dat niet. Vrijwel elke bedrijf dat actief is in de Zeeuwse vrijetijdssector heeft moeite voldoende en gekwalificeerd personeel te vinden én te behouden. Geen nieuwe problematiek, maar vanwege de uitstroom in de sector door de coronacrisis wellicht een groter probleem. De personeelstekorten in de vrijetijdssector ontstaan door onder andere het imago, de innovatiekracht en het werkgeverschap in de sector; de waardering van de verschillende functies en banen als een vak. 

 

"Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn er bijna 14.000 openstaande vacatures in de horeca. Er is veel personeel nodig. Ook in Zeeland krijgen we van diverse ondernemers signalen binnen dat horeca ondernemers moeite hebben (gekwalificeerd) personeel te vinden.”

-Marije Noordhoek, HZ Kenniscentrum Kusttoerisme Zeeland -

 

Samenwerking via Hospitality Pact

Voor een toekomstgerichte aanpak van het probleem slaan het toeristisch bedrijfsleven, kennis- & onderwijsinstellingen en overheden, onder regie van Toeristisch Ondernemend Zeeland (TOZ) de handen ineen in het Hospitality Pact. Het pact staat voor de realisatie van een duurzame arbeidsmarkt in de Zeeuwse gastvrijheidssector met goed werkgeverschap, een duurzame structurele onderwijsketen en nauwe samenwerking. 

 

"In de huidige arbeidsmarkt is het een uitdaging kwalitatief goed personeel te vinden. Terwijl goed personeel een bepalende factor is voor het succes van je bedrijf. Ik ben dan ook blij dat we met het Hospitality Pact gaan kijken naar een lange termijn oplossing.” 

- Jerry Troy, Villa Magnolia te Oostkapelle -

 

Symposium voor vergroten draagvlak

De eerste stappen in het Hospitality Pact zijn gezet. Met ondernemers en het onderwijs zijn werksessies georganiseerd om tot duurzame oplossingen te komen. Komende periode wordt er gewerkt aan een actieplan waarin de vertaling naar acties en handvaten in de sector centraal staan. Daarnaast wordt er eind dit jaar een symposium georganiseerd om het pact onder de aandacht te brengen en draagvlak hiervoor sector breed te vergroten. 

 

Het Hospitality Pact is een gezamenlijk initiatief van Provincie Zeeland, Impuls Zeeland, HZ Kenniscentrum Kusttoerisme, Scalda en Toeristisch Ondernemend Zeeland (TOZ). Dit project is mede mogelijk gemaakt door subsidie van Provincie Zeeland.

Trefwoorden: Duurzame arbeidsmarkt, tekort werknemers hospitality, samenwerking

||| Blogs |||

07/06/21
Bezint eer ge begint!
Bezint eer ge begint!
07/06/21 · Horeca · Guido Aerts | Lees meer
De laatste dertig jaar gaan we in oktober samen met vrienden een lang weekend naar een super leuk ho...
29/05/20
Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

22/07/21
Maritiem Museum in de zomer langer open
Nu de zomer begonnen is, pakken attractieparken de succesformule op van langere openingstijden. Dit wordt ook door de musea gezien. Het Maritiem Museum is tot en met eind augustus tot 20.00 open en biedt met het nieuwe Leuvepaviljoen een complete buitenprogrammering.
16/07/21
Financiële hulp voor horeca in Limburg
Koninklijke Horeca Nederland heeft na de verklaring van de wateroverlast in Limburg tot nationale ramp een aantal voorstellen om horecaondernemers financieel tegemoet te komen.
14/07/21
EU-toerisme: -61%
Het toerisme in de Europese Unie is gedurende de pandemie ingestort. Het aantal nachten dat toeristen in logiesaccommodaties doorbrachten daalde tussen april 2020 en maart 2021 met maar liefst 61% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.
14/07/21
Exclusief voor leden
Thuiswerken blijft en zakelijk reizen wordt duurzamer
De pandemie brengt een kanteling als het gaat werken centraal op kantoor. Thuiswerken blijft, ook als de pandemie voorbij is, blijkt uit een groot onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het levert ook een spreiding op van het verkeer. Bedrijven investeren in het duurzaam maken van het reisgedrag van medewerkers. Dat is een belangrijke trend voor het zakelijk verkeer.
13/07/21
Na gemist seizoen richt SnowWorld zicht op zomerskiën
Door de lockdown zag SnowWorld zich afgelopen winter genoodzaakt al haar vestigingen te sluiten. Meer dan een miljoen Nederlandse wintersportfans konden niet op wintersport en dat gemis merkt SnowWorld nu. De vraag naar activiteiten op de sneeuw is groter dan in een normale zomer.
12/07/21
Horeca en evenementen zijn zwabberbeleid meer dan beu
De evenementenbranche en de horeca reageren met forse kritiek op de nieuwe maatregelen die het kabinet vrijdag afkondigde. KHN spreekt van symboolpolitiek waarvoor de horeca weer wordt opgeofferd en VVEM en VNPF over volstrekte willekeur en de doodsteek voor de evenementenbranche.
06/07/21
Exclusief voor leden
Fletcher neemt 3 hotels over van Amadore hotels
Hotelketen Fletcher Hotels breidt per 2 augustus 2021 het aanbod in Zeeland uit met de overname van de 3 Amadore hotels in de steden Middelburg, Vlissingen en Kamperland. Het hotel in Kamperland heeft nog een extra punt, het BLUE Wellnessresort Kamperduinen.
02/07/21
Extra impuls voor herstel van gastvrijheidssector:
Vandaag is de campagne ‘Buitenleven in regio Utrecht’ gelanceerd door gedeputeerde Arne Schaddel...