Geplaatst op: 02-07-2021
Auteur: Redactie
NRIT Media
Uitgever: NRIT Media

Hospitality Pact voor een duurzame arbeidsmarkt horecasector

Hospitality Pact voor een duurzame arbeidsmarkt horecasector

De horeca schreeuwt om personeel. Volgens kenniscentrum van de horeca SVH heeft tijdens de coronacrisis één op de vijf werknemers de horeca verlaten om uit te stromen naar andere sectoren. Nu de heropening is gestart, kampt de gehele gastvrijheidssector met een nog groter personeelstekort dan voor de coronacrisis. Met het Hospitality Pact moet dit tekort aangepakt worden. 

 

Gastvrijheidssector kampt met grote tekorten

Toerisme groeide de afgelopen jaren in Zeeland, maar het aantal werknemers in de gastvrijheidssector deed dat niet. Vrijwel elke bedrijf dat actief is in de Zeeuwse vrijetijdssector heeft moeite voldoende en gekwalificeerd personeel te vinden én te behouden. Geen nieuwe problematiek, maar vanwege de uitstroom in de sector door de coronacrisis wellicht een groter probleem. De personeelstekorten in de vrijetijdssector ontstaan door onder andere het imago, de innovatiekracht en het werkgeverschap in de sector; de waardering van de verschillende functies en banen als een vak. 

 

"Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn er bijna 14.000 openstaande vacatures in de horeca. Er is veel personeel nodig. Ook in Zeeland krijgen we van diverse ondernemers signalen binnen dat horeca ondernemers moeite hebben (gekwalificeerd) personeel te vinden.”

-Marije Noordhoek, HZ Kenniscentrum Kusttoerisme Zeeland -

 

Samenwerking via Hospitality Pact

Voor een toekomstgerichte aanpak van het probleem slaan het toeristisch bedrijfsleven, kennis- & onderwijsinstellingen en overheden, onder regie van Toeristisch Ondernemend Zeeland (TOZ) de handen ineen in het Hospitality Pact. Het pact staat voor de realisatie van een duurzame arbeidsmarkt in de Zeeuwse gastvrijheidssector met goed werkgeverschap, een duurzame structurele onderwijsketen en nauwe samenwerking. 

 

"In de huidige arbeidsmarkt is het een uitdaging kwalitatief goed personeel te vinden. Terwijl goed personeel een bepalende factor is voor het succes van je bedrijf. Ik ben dan ook blij dat we met het Hospitality Pact gaan kijken naar een lange termijn oplossing.” 

- Jerry Troy, Villa Magnolia te Oostkapelle -

 

Symposium voor vergroten draagvlak

De eerste stappen in het Hospitality Pact zijn gezet. Met ondernemers en het onderwijs zijn werksessies georganiseerd om tot duurzame oplossingen te komen. Komende periode wordt er gewerkt aan een actieplan waarin de vertaling naar acties en handvaten in de sector centraal staan. Daarnaast wordt er eind dit jaar een symposium georganiseerd om het pact onder de aandacht te brengen en draagvlak hiervoor sector breed te vergroten. 

 

Het Hospitality Pact is een gezamenlijk initiatief van Provincie Zeeland, Impuls Zeeland, HZ Kenniscentrum Kusttoerisme, Scalda en Toeristisch Ondernemend Zeeland (TOZ). Dit project is mede mogelijk gemaakt door subsidie van Provincie Zeeland.

Trefwoorden: Duurzame arbeidsmarkt, tekort werknemers hospitality, samenwerking

||| Blogs |||

27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
22/05/15
Managing visitor pressure in urban tourism
The discussion around the balance between visitors and inhabitants is discussed frequently in the ...
07/12/14
Trends & Hypes november 2014
De vrijetijdssector is een enorm dynamische sector waar de ontwikkelingen en innovaties elkaar snel...
10/11/14
Trends & Hypes oktober 2014
De vrijetijdssector is een enorm dynamische sector waar de ontwikkelingen en innovaties elkaar snel...
05/09/14
Trends & Hypes augustus 2014
De vrijetijdssector is een enorm dynamische sector waar de ontwikkelingen en innovaties elkaar snel...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

05/11/21
Exclusief voor leden
Met overname Egencia is Expedia aandeelhouder in GBT
De grote zakelijke reisoperator American Express Global Business Travel (GBT) heeft met de overname afgerond van Egencia, het digitale platform voor reismanagement. GBT wil hier graag een digitale voorsprong nemen op de concurrentie. Als onderdeel van de transactie is Expedia Group aandeelhouder van GBT geworden.
03/11/21
Weer veel maatregelen voor vrijetijdssector
Met de oplopende besmettingen en ziekenhuisopnames ziet het Nederlandse kabinet zich weer geroepen tot maatregelen om de pandemie te beteugelen. En weer is de vrijetijdssector de klos.
01/11/21
Hotelstop in Amsterdam West en Centrum
Nóg meer hotels voegen op de meeste plekken niets toe voor Amsterdammers. Sinds 2017 geven we daarom alleen nog onder strenge voorwaarden toestemming voor de bouw van een hotel. In ons overnachtingsbeleid is Amsterdam daarvoor ingedeeld in ‘nee-gebieden’ en ‘nee, tenzij-gebieden’, meldt de gemeente Amsterdam. Voor de stadsdelen Centrum en West geldt nu echt een hotelstop.
26/10/21
Exclusief voor leden
Luchtvaartmaatschappij ziet nabije toekomst positief en zoekt 6.000 nieuwe medewerkers
Dat er weer volop gevlogen wordt, dat merken ze in Dubai. Luchtaartmaatschappij Emirates gaat meer dan 6.000 medewerkers werven in de komende zes maanden. Daarbij rekent het management op verdere versoepelingen op de coronamaatregelen wereldwijd. Bij de achtergrond over de wervingsactie komt ook naar buiten hoe dit bedrijf opveert uit de crisis en wat het betekent voor Dubai.
21/10/21
Exclusief voor leden
Royal HaskoningDHV schrapt groot deel reizen om CO2-neutraal doelstelling te halen
In aanloop naar de VN-klimaatconferentie (COP26) heeft ingenieursbureau Royal HaskoningDHV strengere klimaatdoelstellingen geformuleerd om de CO2-uitstoot van haar 65 kantoren wereldwijd en zakelijke reizen van haar 6.000 mensen verder te verminderen. Naast meer hybride kilometers die de medewerkers moeten maken wordt 50% bespaart in de vliegreizen.
15/10/21
Fletcher Hotels neemt twee hotels over op Rotterdam The Hague Airport
Fletcher Hotels heeft een overeenstemming bereikt over de overname van twee hotels op de luchthaven ...
30/09/21
Exclusief voor leden
Den Haag ontvangt groot tech overheidscongres op 13 en 14 oktober
PUBLIC, Europees operationeel bedrijf op het gebied van overheidstechnologie, is een samenwerking aangegaan met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de Gemeente Den Haag en haar Convention Bureau om het GovTech hybride evenement te houden in Den Haag op 13 en 14 oktober.
27/09/21
Exclusief voor leden
Eerste Open Hotel Dag in Amsterdam voor de relatie met de buurt
Op donderdag 30 september 2021 vindt in Amsterdam de eerste editie van de Open Hotel Dag plaats. 40 hotels, verspreid door heel Amsterdam, verwelkomen bedrijven en bewoners uit de buurt met open armen om kennis te maken en het hotel uit hun buurt beter te leren kennen.