Geplaatst op: 01-07-2021
Auteur: Marc Gerlings

Reizen met CoronaCheck-app gaat vandaag in

Reizen met CoronaCheck-app gaat vandaag in
Met de CoronaCheck-app kun je een QR-code aanmaken waarmee je kunt reizen door Europa.
Vanaf vandaag kunnen Nederlanders de CoronaCheck-app ook gebruiken om veilig en gemakkelijk te reizen in EU-landen. Met de CoronaCheck-app kunnen mensen een internationale QR-code genereren die bruikbaar is in alle EU-lidstaten. De internationale QR-code, ook bekend als Digitaal Corona Certificaat, kan worden aangemaakt op basis van een negatieve test, vaccinatie of doorgemaakte corona-infectie. 

Dankzij een update van de CoronaCheck-app, die later vandaag wordt uitgerold in de app stores, kunnen mensen namelijk ook een herstelbewijs aanmaken.  Het herstelbewijs geldt als coronatoegangsbewijs bij evenementen in Nederland en als Digitaal Corona Certificaat in EU-lidstaten. 
 
Vanaf 1 juli 2021 kan binnen de EU worden gereisd met het Digitaal Corona Certificaat (DCC). Een DCC is het bewijs dat iemand tegen corona is ingeënt, negatief op corona is getest of van corona is hersteld. Een DCC bestaat uit een QR-code, op papier of digitaal, en kan worden gebruikt in alle EU-lidstaten. 
 
In principe kunnen mensen met een DCC vrij reizen in Europa, maar lidstaten mogen aanvullende voorwaarden stellen. Zo verwachten sommige lidstaten dat je twee weken of langer geleden volledig gevaccineerd bent, en gaan andere lidstaten voor een testbewijs alleen akkoord met een negatieve PCR-test (en niet met een negatieve antigeentest). Wie op reis gaat, doet er daarom altijd goed aan om tijdig via www.wijsopreis.nl na te gaan welke regels precies gelden in het land van bestemming. 
 
Minister De Jonge (VWS): "Op vakantie gaan wordt makkelijker en veiliger nu in heel Europa het Digitaal Corona Certificaat wordt gebruikt. In Nederland hebben we daar de CoronaCheck-app voor. Ruim 3 miljoen mensen hebben de app al gedownload om in het binnenland te gebruiken. Nu de app ook toegang verschaft tot andere EU-landen, kan de zomer echt beginnen.” 
 

Herstelbewijzen

Met de nieuwe update van de CoronaCheck-app kunnen mensen die een corona-infectie hebben doorgemaakt vanaf vandaag een herstelbewijs aanmaken. Mensen die zijn hersteld van corona hebben namelijk ook antistoffen tegen het virus aangemaakt, net als gevaccineerden. Daardoor maken zij minder kans om opnieuw corona op te lopen, en zelfs als dat opnieuw gebeurt, zijn zij minder besmettelijk. 
 
Een herstelbewijs aanmaken voor internationaal gebruik kan alleen op basis van een positieve PCR-test die is afgenomen bij de GGD. In Nederland zijn zowel een PCR-test als een antigeentest geldig, mits ze zijn afgenomen door de GGD. De CoronaCheck-app zoekt zelf in het systeem van de GGD naar een mogelijke positieve test. De test moet minstens 11 dagen oud zijn, om te garanderen dat iemand niet meer besmettelijk is, en mag maximaal 180 dagen oud zijn, omdat uit onderzoek blijkt dat daarna de bescherming tegen corona afneemt. 
 

Uitzonderingsroute

In de loop van de dag gaat ook het webportaal voor zorgverleners open. Dat is een website waarmee artsen en andere zorgverleners herstel- en vaccinatieverklaringen kunnen maken voor mensen bij wie dat via de reguliere route niet automatisch goed gaat. Dat kan het geval zijn als er iets is misgegaan in de registratie van de vaccinatie, of als iemand gevaccineerd is bij de huisarts maar heeft aangegeven dat hij zijn gegevens niet wil delen met het RIVM. Dan kan CoronaCheck niet automatisch een vaccinatiebewijs aanmaken. 
 
Via het webportaal kunnen zorgverleners op een eenvoudige manier een papieren QR-code genereren. Het webportaal kan op basis van een BSN-nummer en de eigen registratie van de zorgverlener automatisch een QR-code genereren, maar zorgverleners kunnen zo nodig ook zelf patiëntinformatie en vaccinatie-informatie invullen. 
 

Hulp bij CoronaCheck

Mensen die het niet lukt om hun coronabewijs via de CoronaCheck-app op te halen, kunnen contact opnemen met de helpdesk van CoronaCheck: 0800 1421 of www.coronacheck.nl. Zo nodig verwijst de helpdesk door naar de vaccinatiezetter, die vervolgens het webportaal kan gebruiken om een vaccinatiebewijs af te geven. Het verzoek is om niet direct zelf contact op te nemen met de vaccinatiezetter als er geen vaccinatiebewijs verschijnt in de CoronaCheck-app, maar eerst contact op te nemen met de helpdesk van CoronaCheck.
 
Op www.coronacheck.nl kunnen mensen – eventueel met hulp van mensen om hen heen of de lokale bibliotheek– ook een papieren QR-code opvragen om te printen. Wie helemaal geen toegang tot internet heeft, kan het beste contact opnemen met het telefoonnummer 0247 247 247, het contactcenter van het ministerie van Buitenlandse Zaken. 
 

CoronaCheck-app

De CoronaCheck-app wordt al in Nederland gebruikt om toegang te krijgen tot evenementen, discotheken, culturele instellingen en andere plekken waar coronatoegangsbewijzen worden gevraagd. De app is inmiddels ruim 3 miljoen keer gedownload. 
 
Trefwoorden: reizen, corona check app, Europa

CELTH
 





||| Nieuws |||

20/03/24
Exclusief voor leden
Geen ruimte voor uitstel Natuurherstelwet
De Europese Natuurherstelwet leek er te komen en daarmee waren veel natuurbeheerders en recreatiegebieden blij. Nu wil Hongarije tegenstemmen. MVO Nederland reageert daarop. "Voor uitstel of afstel is geen ruimte."
20/03/24
Financiële positie van jongeren onder druk
De financiële positie van jongeren staat onder druk: de helft van hen kan niet of nauwelijks rondkomen, van het jeugdloon en de bijstand kunnen jongeren niet leven en ook de nieuwe basisbeurs is structureel te laag.
18/03/24
Lidstaten willen toerisme hoog op de agenda van de nieuwe Europese Commissie
Toerisme blijft in Europa hoog op de politieke agenda staan. De huidige Europese Commissie zal na de verkiezingen haar uiterste best doen toerisme op EU-niveau goed op de agenda te houden.
15/03/24
Exclusief voor leden
Gelderland steunt fietsponten met maximaal half miljoen euro maar dat is niet genoeg
De provincie Gelderland gaat gemeenten voortaan voor 50% structureel ondersteunen bij het dekken van exploitatietekorten boven de 50.000 euro, met een maximum van 500.000 euro voor alle veren gezamenlijk per jaar. Dat is niet genoegd, meldt de Veerpontencoalitie.
14/03/24
Regio Noord-Holland Noord erkend als cultuurregio
Goed beleidsnieuws voor samenwerkingsverbanden in de culturele sector in Noord-Holland. Met het regioprofiel ‘Zee aan ruimte, land vol cultuur’ erkent het Ministerie van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) de regio Noord-Holland Noord sinds 1 maart officieel als landelijke cultuurregio.
11/03/24
Update voor fietsroute Venlo - Kleve
Vijf projecten die grensoverschrijdende samenwerking tussen Limburg en Duitsland bevorderen, krijgen subsidie vanuit het Kleinprojectenfonds. Onder meer een fietsroute wordt verbeterd en subsidie maakt gebundelde informatie mogelijk over evenementen.
11/03/24
Exclusief voor leden
Twee molens Gouda staan stil na technische controle
Twee van de bekendste monumenten van Gouda staan stil, molen De Roode Leeuw en molen 't Slot. De gemeente heeft in samenspraak met de betrokken molenaars de wieken van 2 molens tijdelijk stil laten zetten. Dat gebeurde na een inspectie van de lasverbindingen.
08/03/24
Klaas Dijkhoff in Raad van Commissarissen NS
Oud-staatssecretaris en voormalig minister Klaas Dijkhoff is per 6 maart door de aandeelhouder – het ministerie van Financiën – benoemd tot lid van de Raad van Commissarissen (RvC) van NS.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...