Geplaatst op: 28-06-2021
Auteur: Redactie
NRIT Media
Uitgever: NRIT Media

Toeristische sector kijkt naar verduurzaming waterverbruik

Toeristische sector kijkt naar verduurzaming waterverbruik

Vier Zeeuwse ondernemers gaan samen met NV Economische Impuls Zeeland en HZ Kenniscentrum Kusttoerisme kijken naar de mogelijkheden voor duurzaam en circulair watergebruik in de recreatiesector. Het demonstratieproject heeft hiervoor subsidie ontvangen via Zeeland in Stroomversnelling.

 

Lagere milieubelasting en minder watergebruik

Zeeland trekt jaarlijks veel toeristen. Dat geeft een economische impuls aan de regio, maar leidt ook tot druk op de watervoorziening en het watergebruik. Zeker in perioden van droogte. De pilots in het project richten zich op diverse methoden van watergebruik en dragen hiermee bij aan een lagere milieubelasting, verminderd en efficiënter watergebruik, maar ook hergebruik van water.

 

Van in het zwembad naar door het toilet

Op Camping & Villapark de Paardekreek (Kortgene) wordt gekeken of ze zwembadwater kunnen hergebruiken voor sanitaire voorzieningen. Camping Weltevreden (Zoutelande) kijkt op hun beurt naar het filteren van ijzer en zout uit regenwater en grondwater om dit water te gebruiken voor o.a. het doorspoelen van de toiletten. In Serooskerke wil Camping Olmenveld medicatieresten filteren uit het afvalwater, zodat dit water hergebruikt kan worden door omliggende landbouwbedrijven. Tenslotte wil Strandcamping Groede (Groede) een oplossing ontwikkelen om douchewater van privésanitair op de campingplaatsen circulair te hergebruiken.

 

Onderzoek naar beleving gasten

Kunnen gasten nog wel een vakantiegevoel hebben ondanks deze verduurzamingsstappen? HZ Kenniscentrum Kusttoerisme doet tijdens de pilots onderzoek naar de vakantiebeleving van de gast: wat merken zij van de pilots en welke invloed heeft dit op hun vakantiebeleving? Ook kijken ze naar de bewustwording bij gasten. Gaan gasten bijvoorbeeld bewuster om met waterverbruik als ze zien dat ondernemers dat ook doen? En zo ja, nemen ze dat bewuste watergebruik mee naar huis?

 

Over de subsidieregeling Zeeland in Stroomversnelling

De subsidieregeling Zeeland in Stroomversnelling komt voort uit het gelijknamige investeringsprogramma. De regeling is tot stand gekomen met bijdragen vanuit het Rijk, de Zeeuwse gemeenten en de provincie Zeeland. Het doel van de 'aanjaaggelden' is om de economische clusters in Zeeland duurzaam te versterken.  De regeling wordt medegefinancierd vanuit de Regio Deal Zeeland.

 

Het pilotproject loopt tot juli 2023. Opgedane kennis uit het project wordt gedeeld met de sector. Impuls Zeeland is penvoerder van het project.

Trefwoorden: Verduurzaming waterverbruik, Duurzaam

||| Blogs |||

15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...
25/11/21
Verduurzaming Toerisme in Nederland moet sneller
Jos Vranken en Martin Cnossen nodigen de sector uit om een duurzame versnelling in te zetten.
16/07/21
Van duurzaam herstel naar  een duurzame sector
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt (21 mei jl.) “wereldwijd 14 procent minder coronabesmettingen dan vorige week”. Het herstel van de gastvrijheidssector lijkt daarmee met de toenemende vaccinatiegraad ingezet. Maar of er ook daadwerkelijk sprake is van een duurzaam herstel, dat is maar de vraag ...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

20/01/22
Versnelde doorontwikkeling door Fonds Verblijfsrecreatie Zeeland
Eind 2021 kregen Ons Buiten (Oostkapelle) en Camping Olmenveld (Serooskerke) een lening via het Fond...
17/01/22
Exclusief voor leden
EZ over regie nemen voor circulaire economie
De overheid moet regie nemen’ een veelgehoorde zin op televisie, in de krant en op sociale media. ...
11/01/22
Uitbreiding Waterpark Zwartkruis in Friese Noardburgum impuls voor regio
Waterpark Zwartkruis in Noardburgum breidt uit met 34 luxe vakantievilla’s. Wethouder Gelbrig Hoek...
11/01/22
Marieken Nieuwdorp voorzitter KMVK
Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK), heeft sinds 1 januari 2022 een nieuwe voorzitter. Marieken Nieuwdorp (64) is door het Algemeen Bestuur van deze stichting gekozen als opvolger van Derk Jan Verstand.
13/12/21
De nieuwste trends in toerisme, recreatie en vrije tijd
Vandaag verschijnt de 40ste editie van het Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd. Wat in de jaren tachtig van de vorige eeuw begon met een dun boekje rond het toen nieuwe ContinuVakantieOnderzoek (CVO) is in veertig jaar uitgegroeid tot een volwaardig jaarboek voor de gehele toerisme- en vrijetijdssector met trends, data, ontwikkelingen en inspiratie.
08/12/21
Longlist Wandelroute van het Jaar 2022
Wandelen is populairder dan ooit. Tijdens lockdowns trokken honderdduizenden Nederlanders, Belgen en...
24/11/21
Zo kunnen we onze steden groener maken
Volgens de Verenigde Naties woonde in 2018 55 procent van de wereldbevolking in steden, en dat aantal zal naar verwachting toenemen tot 60 procent in 2030. Door de sterke concentratie van inwoners dragen steden enorm bij aan de algemene niveaus van vervuiling en CO2-uitstoot, maar biedt ook de mogelijkheid om veranderingen door te voeren die een brede en diepe impact kunnen hebben.
09/11/21
Roompot investeert 2 miljoen euro in zonnepanelen en vermindert hiermee zijn CO2-voetafdruk met bijna 800.00 kg per jaar
Roompot installeert bijna 1.000 zonnepanelen op het dak van zijn hoofdkantoorOok 8 vakantieparken kr...