Geplaatst op: 28-06-2021
Auteur: Redactie
NRIT Media
Uitgever: NRIT Media

Toeristische sector kijkt naar verduurzaming waterverbruik

Toeristische sector kijkt naar verduurzaming waterverbruik

Vier Zeeuwse ondernemers gaan samen met NV Economische Impuls Zeeland en HZ Kenniscentrum Kusttoerisme kijken naar de mogelijkheden voor duurzaam en circulair watergebruik in de recreatiesector. Het demonstratieproject heeft hiervoor subsidie ontvangen via Zeeland in Stroomversnelling.

 

Lagere milieubelasting en minder watergebruik

Zeeland trekt jaarlijks veel toeristen. Dat geeft een economische impuls aan de regio, maar leidt ook tot druk op de watervoorziening en het watergebruik. Zeker in perioden van droogte. De pilots in het project richten zich op diverse methoden van watergebruik en dragen hiermee bij aan een lagere milieubelasting, verminderd en efficiënter watergebruik, maar ook hergebruik van water.

 

Van in het zwembad naar door het toilet

Op Camping & Villapark de Paardekreek (Kortgene) wordt gekeken of ze zwembadwater kunnen hergebruiken voor sanitaire voorzieningen. Camping Weltevreden (Zoutelande) kijkt op hun beurt naar het filteren van ijzer en zout uit regenwater en grondwater om dit water te gebruiken voor o.a. het doorspoelen van de toiletten. In Serooskerke wil Camping Olmenveld medicatieresten filteren uit het afvalwater, zodat dit water hergebruikt kan worden door omliggende landbouwbedrijven. Tenslotte wil Strandcamping Groede (Groede) een oplossing ontwikkelen om douchewater van privésanitair op de campingplaatsen circulair te hergebruiken.

 

Onderzoek naar beleving gasten

Kunnen gasten nog wel een vakantiegevoel hebben ondanks deze verduurzamingsstappen? HZ Kenniscentrum Kusttoerisme doet tijdens de pilots onderzoek naar de vakantiebeleving van de gast: wat merken zij van de pilots en welke invloed heeft dit op hun vakantiebeleving? Ook kijken ze naar de bewustwording bij gasten. Gaan gasten bijvoorbeeld bewuster om met waterverbruik als ze zien dat ondernemers dat ook doen? En zo ja, nemen ze dat bewuste watergebruik mee naar huis?

 

Over de subsidieregeling Zeeland in Stroomversnelling

De subsidieregeling Zeeland in Stroomversnelling komt voort uit het gelijknamige investeringsprogramma. De regeling is tot stand gekomen met bijdragen vanuit het Rijk, de Zeeuwse gemeenten en de provincie Zeeland. Het doel van de 'aanjaaggelden' is om de economische clusters in Zeeland duurzaam te versterken.  De regeling wordt medegefinancierd vanuit de Regio Deal Zeeland.

 

Het pilotproject loopt tot juli 2023. Opgedane kennis uit het project wordt gedeeld met de sector. Impuls Zeeland is penvoerder van het project.

Trefwoorden: Verduurzaming waterverbruik, Duurzaam

||| Blogs |||

16/07/21
Van duurzaam herstel naar  een duurzame sector
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt (21 mei jl.) “wereldwijd 14 procent minder coronabesmettingen dan vorige week”. Het herstel van de gastvrijheidssector lijkt daarmee met de toenemende vaccinatiegraad ingezet. Maar of er ook daadwerkelijk sprake is van een duurzaam herstel, dat is maar de vraag ...
09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
03/02/20
Overtoerisme!
Overtoerisme!
03/02/20 · Beleid · Toerisme · Hans van Leeuwen | Lees meer
Overtoerisme zal ongetwijfeld als een van de meest prominente nieuwkomers in de Dikke Van Dale worde...
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

22/09/21
EuroParcs gaat Europa in met één naam en nieuwe visuele identiteit: vertrouwde naam Droomparken verdwijnt
EuroParcs Group heeft een sterke groei doormaakt. In binnen- en buitenland is inmiddels een groot aa...
22/09/21
 Green Key en Greendish zorgen samen voor een duurzame en gezonde menukaart!
Dinsdag 21 september tekenden Green Key en Greendish een samenwerkingsconvenant waarmee zij een...
22/09/21
Verbreding voor snelfietsroutes? Zonder de natuur te schaden
De Adviesraad Snelfietsroutes heeft in de provincie Utrecht de handreiking Fiets & Natuur aan gedeputeerde Arne Schaddelee overhandigd. De handreiking is voor iedereen die zich bezighoudt met aanleg en verbreding van fietspaden binnen en buiten de provincie Utrecht. De handreiking helpt je om de consequenties in beeld te brengen en een goede afweging te maken tussen fiets en natuur.
21/09/21
Exclusief voor leden
Versterking wandelen in Arnhem Nijmegen met 4 netwerken
Wandelaars kunnen vanaf nu gebruik maken van vier lokale wandelnetwerken in de regio Arnhem Nijmegen. De netwerken bieden een combinatie van lokale wandelrondjes en keuzepunten waarmee je je eigen route kunt uitstippelen. De netwerken (350 km) liggen in de gemeenten Druten, Lingewaard, Overbetuwe en Zevenaar.
16/09/21
Roompot maakt een groot landelijk event van World Cleanup Day
Zaterdag vindt de 4e editie van de World Cleanup Day in Nederland plaats. De afgelopen jaren bewees Roompot al een van de meest geëngageerde bedrijven te zijn op deze belangrijke dag. Dit jaar wil Roompot het nog beter doen en organiseert het een groots Cleanup event met tal van activiteiten ter land en op het water in Zeeland. Bovenop de tientallen opruimacties doorheen Nederland natuurlijk.
15/09/21
Nederland weer open maar met coronatoegangsbewijs
Nederland gaat op 25 september verder open maar wel met een coronatoegangsbewijs. De regering ruimt de 1,5 meter in voor het toegangsbewijs en dat vindt niet iedereen positief. Brancheorganisaties reageren negatief op deze versoepelingen.
14/09/21
Brabant gaat voor Leisure for a Better Society
In Brabant moet leisure een grote rol gaan spelen in de maatschappelijke uitdagingen waar de provincie voor staat. Hoe gaan ze dat daar aanpakken?
13/09/21
Rijk presenteert afwegingskader wonen in recreatiewoningen
Gemeenten kunnen vanaf nu een handig afwegingskader gebruiken als ze erover denken om wonen toe te staan in recreatiewoningen. Permanente bewoning is alleen mogelijk als een toeristische functie niet meer mogelijk is.