Geplaatst op: 25-06-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Nieuw keurmerk Duurzaam Gastvrij gelanceerd

Nieuw keurmerk Duurzaam Gastvrij gelanceerd

Stichting KMVK, bekend van de Green Key en Blauwe Vlag, heeft vandaag in Drimmelen een nieuw keurmerk gepresenteerd. De uitreiking van het eerste keurmerk Duurzaam Gastvrij vond plaats op een elektrisch aangedreven partyboot van rederij De Zilvermeeuw door Werner Schouten, voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging. 

Duurzaam Gastvrij is vooral gericht op bedrijven in de vrijetijdssector die geen logies aanbieden. KMVK was genoodzaakt een nieuw keurmerk in het leven te roepen omdat de internationale organisatie van de Green Key zich wil blijven richten op logiesverstrekkers. Bij de start zijn al 25 bedrijven onder het nieuwe keurmerk gecertificeerd. Directeur Erik van Dijk van KMVK hoopt op termijn 700 tot 1.000 Nederlandse vrijetijdsbedrijven bij Duurzaam Gastvrij aan te sluiten. 

Duurzame wereld keihard nodig

Volgens Werner Schouten is het nieuwe keurmerk "een baken in de mistige vrijetijdsindustrie die ons loodst naar een duurzame haven". Een meer duurzame wereld is volgens Schouten hard nodig: "We liggen helemaal niet op koers om gevaarlijke klimaatverandering te keren. In plaats van maximaal 1,5 graad opwarming koersen we eerder af op 3 graden opwarming. Drastische actie is nu nodig.” Schouten vindt dat duurzaam ondernemen moet doordringen in de haarvaten van de vrijetijdsindustrie. "Duurzaam opereren is niet zozeer een technische maar vooral een sociale innovatie. Een duurzame wereld begint en eindigt bij mensen. We moeten daarom inzetten op een duurzame attitude.” 

Zusje van Green Key

Van Dijk noemt Duurzaam Gastvrij het Nederlandse zusje van Green Key. Het nieuwe keurmerk is dan ook gebaseerd op Green Key. De 25 reeds gecertificeerde bedrijven zijn actief als zwembad, bibliotheek, charter/passagiersvaart en wellness/sauna accommodatie. Green Key is al 20 het keurmerk voor hotels, kampeerbedrijven, bungalowparken, congreslocaties en restaurants. Duurzaam Gastvrij is bedoeld voor alle andere bedrijven in de vrijetijdssector.

DuurzaamGastvrij
Adriaan Schuller, directeur Rondvaartbedrijf De Zilvermeeuw (links) ontvangt Duurzaam Gastvrij keurmerk van Werner Schouten (rechts) onder toeziend oog van Erik van Dijk, directeur Stichting KMVK (midden)

Certificering

Voor de certificering gaat een Green Team samen met een deelnemend bedrijf aan de slag om te bedenken: wat kunnen we vergroenen in aanwezige bouwmaterialen, F&B, waar kunnen we duurzamere verlichting aanbrengen, op welke plekken kunnen we de waterdoorstroom verminderen, hoe kan ik circulair inkopen? En dit alles, met in het achterhoofd, dat de bezoeker aan de accommodatie niet inlevert op comfort en kwaliteit.


Duurzaam Gastvrij is dé tool om hiermee aan de slag te gaan! Door middel van het certificatiesysteem van het keurmerk voert de ondernemer op verschillende facetten binnen zijn organisatie, duurzaamheid toe. Er worden verplichte normen gesteld én optionele die uiteindelijk het niveau Brons, Zilver of Goud bepalen. 

Over Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit

Stichting KMVK voegt met het keurmerk Duurzaam Gastvrij een nieuw belangrijk label toe aan een prominente rij duurzaamheidskeurmerken die de stichting al beheert: Green Key hét internationale duurzaamheidskeurmerk voor toeristische accommodaties en Blauwe Vlag de onderscheiding voor schone en veilige jachthavens én stranden. Stichting KMVK is een samenwerkingsverband van HISWA-RECRON, Koninklijk Horeca Nederland (KHN) en de ANWB.

DuurzaamGastvrij

Trefwoorden: duurzaam toerisme, keurmerken

CELTH
 





||| Nieuws |||

20/03/24
Exclusief voor leden
Geen ruimte voor uitstel Natuurherstelwet
De Europese Natuurherstelwet leek er te komen en daarmee waren veel natuurbeheerders en recreatiegebieden blij. Nu wil Hongarije tegenstemmen. MVO Nederland reageert daarop. "Voor uitstel of afstel is geen ruimte."
20/03/24
Financiële positie van jongeren onder druk
De financiële positie van jongeren staat onder druk: de helft van hen kan niet of nauwelijks rondkomen, van het jeugdloon en de bijstand kunnen jongeren niet leven en ook de nieuwe basisbeurs is structureel te laag.
18/03/24
Lidstaten willen toerisme hoog op de agenda van de nieuwe Europese Commissie
Toerisme blijft in Europa hoog op de politieke agenda staan. De huidige Europese Commissie zal na de verkiezingen haar uiterste best doen toerisme op EU-niveau goed op de agenda te houden.
15/03/24
Exclusief voor leden
Gelderland steunt fietsponten met maximaal half miljoen euro maar dat is niet genoeg
De provincie Gelderland gaat gemeenten voortaan voor 50% structureel ondersteunen bij het dekken van exploitatietekorten boven de 50.000 euro, met een maximum van 500.000 euro voor alle veren gezamenlijk per jaar. Dat is niet genoegd, meldt de Veerpontencoalitie.
14/03/24
Regio Noord-Holland Noord erkend als cultuurregio
Goed beleidsnieuws voor samenwerkingsverbanden in de culturele sector in Noord-Holland. Met het regioprofiel ‘Zee aan ruimte, land vol cultuur’ erkent het Ministerie van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) de regio Noord-Holland Noord sinds 1 maart officieel als landelijke cultuurregio.
11/03/24
Update voor fietsroute Venlo - Kleve
Vijf projecten die grensoverschrijdende samenwerking tussen Limburg en Duitsland bevorderen, krijgen subsidie vanuit het Kleinprojectenfonds. Onder meer een fietsroute wordt verbeterd en subsidie maakt gebundelde informatie mogelijk over evenementen.
11/03/24
Exclusief voor leden
Twee molens Gouda staan stil na technische controle
Twee van de bekendste monumenten van Gouda staan stil, molen De Roode Leeuw en molen 't Slot. De gemeente heeft in samenspraak met de betrokken molenaars de wieken van 2 molens tijdelijk stil laten zetten. Dat gebeurde na een inspectie van de lasverbindingen.
08/03/24
Klaas Dijkhoff in Raad van Commissarissen NS
Oud-staatssecretaris en voormalig minister Klaas Dijkhoff is per 6 maart door de aandeelhouder – het ministerie van Financiën – benoemd tot lid van de Raad van Commissarissen (RvC) van NS.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...